21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieNoi obligații pentru profesori, stabilite de codul de etică

Noi obligații pentru profesori, stabilite de codul de etică

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor avea în vedere de acum înainte și respectarea principiilor din Codul de etică pentru învățământul preuniversitar care a intrat în vigoare
Cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor avea în vedere de acum înainte și respectarea principiilor din Codul de etică pentru învățământul preuniversitar care a intrat în vigoare

Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a elaborat primul cod de etică pentru învățământul preuniversitar de stat, dar și privat, care fixează valorile și principiile de bază pentru cadrele didactice, dar și ce le este permis și interzis în relația cu părinții și elevii, aceștia din urmă fiind denumiți în cod educabili. Cadrelor didactice le este interzis să fie agresive fizic sau verbal în relația cu elevii și să facă meditații cu aceștia prin constrângere. Noul cod însă stabilește faptul că dascălii au voie să recomande auxiliare curriculare părinților sau materiale didactice, fără a li se impune să le cumpere.
Dezbateri pe tema realizării unui cod de etică au fost purtate ani de-a rândul. Forma finală a acestui cod a fost adoptată în aceste zile și trebuie făcută cunoscută în rândul cadrelor didactice, dar și personalului didactic auxiliar. Codul de etică stabilește principiile care trebuie să stea la baza derulării activității didactice cum ar fi imparțialitate, obiectivitate, activitate în interesul public, ținută decentă. De asemenea, se stabilesc obligațiile cadrelor didactice în relația cu elevii, dar și ce anume le este interzis. Personalul didactic are obligația de a le ocroti sănătatea fizică și morală a educabililor, ceea ce presupune supravegherea lor pe tot parcursul activităților derulate în unitatea de învățământ, dar și în cadrul activităților derulate în exterior. Sunt interzise agresiunile fizice și verbale și tratamentele umilitoare sau degradante în relația cu elevii. Cadrele didactice au, de asemenea, obligația de a asigura protecție elevilor prin denunțarea oricărei forme de violență verbală sau fizică derulate asupra acestora. În noul cod sunt stabilite și care sunt activitățile care generează corupție între care solicitarea, colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea de servicii de interes privat pentru cadrul didactic, în vederea beneficierii de către educabili de tratament preferențial, ori sub amenințarea unor sancțiuni, oricare ar fi acestea. De asemenea, tot activitate care generează corupție este și traficul de influență și favoritismul sau meditațiile cu proprii educabili, contra cost, prin constrângere. În relația cu părinții se stabilește faptul că personalul didactic nu va impune dobândirea de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționale oferite. Codul de etică stabilește însă că în relațiile cu părinții, cadrele didactice pot recomanda auxiliare curriculare sau materiale didactice, fără achiziționarea lor. În ceea ce privește cadrele didactice cu funcții de conducere și control, codul de etică prevede interzicerea oricărei forme de constrângere din perspectiva funcției deținute, dar și interzicerea oricărei forme de hărțuire a cadrelor didactice.

Comisie de etică, la nivel județean

Sesizările privind încălcarea codului de etică la nivel județean vor fi analizate de o comisie formată din nouă membri, stabiliți prin votul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj și numiți prin decizia inspectorului școlar general. Din această comisie fac parte patru cadre didactice, Anca Moldoveanu, Violeta Vrabie, Nori Cadea, Vasile Voinescu, doi reprezentanți ai părinților, Anda Mischiu și Miheala Popescu, reprezentanți ai ONG-urilor Rodica Dreșcă – Asociația Dominou și Ersilia Oprescu- Fundația Orizont și consilier juridic Dana Coșei. Membrii comisiei sunt aleși pe o perioadă de patru ani și reconfirmați de Consiliul de Administrație la începutul fiecărui an. „Codul de etică stabilește astfel ce anume are voie un cadru didactic și ce nu are voie să facă în activitatea la clasă și în relația cu părinții. Directorii au obligația de a face cunoscut acest cod de etică în consiliile profesorale. Toate sesizările privind încălcarea codului de etică se depun la comisia județeană. Din această comisie fac parte cadre didactice cu experiență în învățământul preuniversitar. Comisia de etică va stabili în urma sesizărilor dacă un cadru didactic a încălcat codul intenționat sau fără voie. Dacă este intenționat, atunci cadrul didactic va fi sancționat“, a declarat Constantin Lungulescu, președintele sindicatului Spiru Haret Dolj. Activitatea comisiei județene de etică va fi monitorizată însă și la nivel național de Consiliul Național de Etică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS