6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUnii directori au pierdut bătălia pentru funcții

Unii directori au pierdut bătălia pentru funcții

Prima probă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din cadrul unităților de învățământ din Dolj s-a desfășurat la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)
Prima probă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din cadrul unităților de învățământ din Dolj s-a desfășurat la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

Proba scrisă a concursului de ocupare a funcțiilor de conducere din județul Dolj a scos din cursă 45 de cadre didactice din cele 298 care au susținut examenul. O parte din cei respinși sunt manageri în funcții la unități de învățământ din Craiova, dar și din județ, de exemplu directorul Colegiului Național „Elena Cuza“, directorul și directorul adjunct de la Școala Gimnazială „Traian“. De asemenea, în unele cazuri, cei respinși erau singurii candidați. Pe de altă parte, punctaje maxime au fost obținute de două candidate care nu se află în funcții.

Candidații la cele 194 de funcții de director și 76 de funcții de director adjunct au avut de răspuns la un test-grilă cu 40 de întrebări care să le testeze aptitudinile cognitive și 20 de întrebări de management. „Cele 40 de întrebări care au testat abilitățile cognitive erau notate cu 1,25 puncte, iar restul de 20 de întrebări cu 2,5 puncte“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Pentru a promova proba, candidații trebuia să acumuleze un minimum de 35 de puncte. „Pentru concurs au fost validate în total 302 cadre didactice, din care patru au lipsit, iar 45 de candidați, care reprezentau un total de 51 de candidaturi pentru că optaseră pentru mai multe funcții, nu au trecut proba“, a precizat inspectorul școlar general. Dintre cei 45 de respinși, unii au pierdut examenul la diferență de câteva sutimi. În această categorie se înscrie directorul Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova, Mirela Genoiu, care a acumulat 34,37 de puncte. La această unitate școlară au rămas în competiție profesorii Liviu Cotfasă, Camelia Buzatu, Doina Buzuloiu și Mircea Vasile Năstase. Tot cu 34,7 puncte a pierdut concursul și Maria Dașu, directorul Școlii Gimnaziale „Traian“ din Craiova. De la această unitate școlară nu a promovat concursul nici directorul adjunct, Beatrice Silvia Bălașa-Sorescu, care a obținut doar 27,5 puncte. În competiție pentru funcția de director la Școala Gimnazială „Traian“ a rămas doar candidatul Marian Vlad, în prezent director la Școala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova. Nici la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca nu au promovat examenul cei doi candidați înscriși în cursă.

Un singur candidat, și acela respins

Proba scrisă a fost picată și de unii candidați care au concurat singuri pe post. În această situație au fost candidații care au optat pentru școlile gimnaziale Giurgița, Radovan, Vârvoru de Jos, Urzicuța, Desa, Botoșești-Paia și Brădești. La această ultimă unitate școlară, candidatul Ducu Vasile a obținut 0 puncte. Nici candidații de la Liceul Poiana Mare și Școala de Arte și Meserii Daneți, unici pe loc, nu au promovat.
Astfel de exemple sunt și în Craiova, la Seminarul Teologic Ortodox și la grădinița „Phoenix“. „La unitățile de învățământ la care nici un candidat înscris în concurs nu a promovat vor fi numiți directori cu detașare până la organizarea unui nou concurs. Aceeași regulă se va aplica și în cazul managerilor în funcție care nu au promovat. Detașările pe funcții se vor face după finalizarea concursului, adică în luna decembrie“, a mai precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.

Două candidate au obținut punctaj maxim

Din cei 298 de candidați care au susținut și au promovat concursul pentru funcțiile de director, două candidate au reușit să obțină punctaj maxim, respectiv 50 de puncte. Acestea sunt Alina Ciucă, fost director al Școlii Gimnaziale „Sfântul Dumitru“, care și-a depus candidatura pentru funcția de director și cea de director adjunct la această unitate școlară, și Valeria Rozica Ionescu, care candidează pentru funcțiile de la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“ din Melinești. Nici una dintre cele două candidate nu ocupă în prezent o funcție de manager.

Candidații mai au de trecut două probe

Cadrele didactice care au luat proba scrisă a concursului mai au de trecut prin alte două probe, evaluarea CV-ului și un interviu, care se vor derula în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Aceste probe vor fi decisive în desemnarea celor care vor ocupa funcții de director și director adjunct pentru următorii patru ani, mai ales în cazul unităților școlare la care a rămas concurență, în această categorie fiind în special școlile gimnaziale și colegiile din Craiova. Potrivit metodologiei, la cele două probe se păstrează comisiile care au fost la corectarea lucrărilor. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a precizat însă că se impun modificări în ceea ce privește comisia de evaluare pentru candidata Nadia Manda, directoare la Școala Leșile, care se află în conflict cu reprezentanții administrației locale, respectiv primarul și viceprimarul comunei Șimnicu de Sus. „În mod normal, în comisiile de concurs nu trebuie să fie reprezentanți cu care candidatul să fie în conflict, ce ar putea influența rezultatul concursului. Sper să găsim înțelegere la administrația locală și să propună alți doi angajați care să participe la comisia de concurs“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Listele finale cu directorii care vor obține noi mandate pentru următorii patru ani vor fi validate pe 16 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS