22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatie50 de ani de învățământ tehnic în Automatică la Craiova

50 de ani de învățământ tehnic în Automatică la Craiova

 

Moment festiv, ieri, la Universitatea din Craiova. Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică a sărbătorit 50 de ani de învățământ tehnic superior automatic și 40 de ani de învățământ tehnic superior de Calculatoare. La eveniment au participat, pe lângă seniori și creatori ai şcolii de automatică și calculatoare, și reprezentanți de la toate marile universități din ţară.
„În anul 1966, strălucitul dascăl al învățământului electrotehnic românesc, profesorul Marius Preda, încerca să refacă tradiția învățământului universitar din Craiova, după o sincopă de șapte ani. Astfel, Universitatea din Craiova renaște din propria cenușă. Am avut șansa ca atunci rectorul Marius Preda să propună și susțină înființarea specializării de Automatică și Calculatoare în structura noii facultăți de Electrotehnică. Și am mai avut o șansă mare. A adus la Craiova o personalitate a științei Automatică, o certă autoritate în domeniu, prof. dr. docent Constantin Belea, ce tocmai obținuse cu distincție titlurile de candidat în științe și apoi de doctor în științe la un prestigios institut de cercetare din Moscova. În jurul lui s-a creat echipa ce a asigurat începuturile și ulterior dezvoltarea Automaticii la Craiova, echipă formată din absolvenții primei promoții de la secția de Automatică de la Politehnica București“, este povestea despre începuturile Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova, adusă ieri în atenția universitarilor craioveni de profesorul Mircea Ivănescu, fost rector al Universității și unul din cadrele didactice care a predat la această facultate.
Potrivit documentelor, prima promoție de studenți a fost admisă în anul universitar 1966-1976, fiind formată din 100 de studenți, selectați pe bază de concurs, dintre care 50 pentru secția de Automatică și 50 la secția de Mașini și Aparate electrice. Începând cu anul universitar 1976-1977, o dată cu punerea în aplicare a noului plan de învățământ, în cadrul secției de Automatică s-au înființat două opțiuni: Automatică și Calculatoare, iar secția s-a transformat în secția de Automatizări și Calculatoare. De-a lungul timpului, o serie de profesori au contribuit la formarea tinerilor care au ales specializările acestei facultăți. „Constantin Marin, Alexandru Oceanu, Dan Nicolae, Matei Vânătoru, Vladimir Răzvan sunt alte câteva nume dintre profesorii care au continuat lucrarea începută de profesorul Constantin Belea la Craiova și care acum împlinește 50 de ani. Le mulțumim că au pregătit cu suflet atâtea generații de ingineri automatiști și calculatoriști, prezenți azi în țară în firme de renume mondial și în instituții de învățământ și cercetare prestigioase“, a precizat prof. univ. dr. Dan Selișteanu, decanul Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică. Și în prezent studenții acestei facultăți se remarcă prin premiile obținute la diverse competiții naționale și internaționale de profil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS