Elevi care au început anul școlar sub semnul victoriei

Elevii Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, care au făcut performanță la Olimpiada Balcanică de Informatică din Macedonia - Adrian Emanuel Dicu, medaliat cu argint, și Alexandra Udriștoiu, medaliată cu aur -, împreună cu profesorul lor de informatică, Marius Nicoli (Foto: Carmen Rusan)
Autori


Pasionați de informatică de la vârste fragede, Alexandra Maria Udriștoiu și Adrian Emanuel Dicu, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, au început anul școlar cu  performanțe notabile. Cei doi adolescenți, calificați încă de anul trecut la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, desfășurată la Skopje (Macedonia), în perioada 17-22 septembrie, au reușit să obțină medalia de aur și, respectiv, medalia de argint. Cei doi nu sunt la prima performanță internațională și povestea succesului lor continuă, pentru că se pregătesc să reprezinte România la turneul de la Shumen (Bulgaria), în luna noiembrie.

Vestea performanței obținute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Informatică din Macedonia a fost dată de Ministerul Educației, care a anunțat vineri, 23 septembrie, că la această competiție patru elevi români au cucerit două medalii de aur și două de argint. Doi dintre ei sunt din Craiova. Povestea performanței lor a început în urmă cu câțiva ani. Alexandra Maria Udriș­to­iu a început să descifreze tainele informaticii în gimnaziu, fiind de pe atunci elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. A reușit să obțină diverse premii de-a lungul timpului. În primăvară, a fost singura elevă de clasa a VIII-a din județul Dolj care a reușit să se califice la olimpiada națională, iar la începutul acestui an școlar s-a făcut remarcată obținând una din cele două medalii de aur ale României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori de la Skopje, competiție la care au participat 39 de elevi din nouă țări. Adolescenta nu este la prima performanță, fiind laureată cu bronz la ediția din anul anterior. „Numărul de concurenți a fost același ca și anul trecut. Pentru mine, anul acesta a fost cel care mi-a adus bucuria unui rezultat pe care mi-l doream: medalia de aur. Mi-am propus să obțin această medalie încă de anul trecut și am muncit foarte mult“, a spus Alexandra.

Pentru Adrian Emanuel Dicu, calculatorul a devenit atractiv de la vârsta de trei ani, iar până la sfârșitul gimnaziului s-a făcut remarcat la competițiile de specialitate. Anul acesta a obținut prima calificare la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori. Nu este însă la prima experiență internațională, având deja în portofoliu o medalie de argint la turneul de la Schumen de anul trecut. Medalia de anul acesta este o reușită care i-a demonstrat că se numără printrei cei mai buni elevi la informatică. „A fost o competiție foarte frumoasă prin modul de organizare, dar și prin cerințe. Subiectele au fost dificile, dar și variate. Am rămas cu o impresie foarte plăcută“, a spus adolescentul.

Cei doi elevi sunt colegi în clasa a IX-a, la specializarea matematică-informatică. Un alt lucru pe care îl au în comun este faptul că se pregătesc pentru Turneul de informatică de la Shumen (Bulgaria), care se va desfășura în luna noiembrie a acestui an.

Antrenamentul este continuu și constă și în participarea la competiții interne spre care și-au îndreptat atenția imediat după medaliile obținute la Balcaniadă. Odată ajunși în țară, elevii s-au prezentat la o competiție la Cluj, unde au fost printre finaliști. „La informatică, pregătirea nu se oprește niciodată. Scade în intensitate în perioada vacanței, dar odată ce începe școala, efortul crește“, a explicat Adrian Emanuel Dicu.


Rețeta succesului: profesorul Marius Nicoli

Pregătirea olimpicilor la informatică de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova este asigurată de profesorul Marius Nicoli, cel care i-a și descoperit în urmă cu trei ani ca fiind capabili de performanță. „Rezultatele elevilor nu sunt altceva decât rodul unei munci continue“, spune dascălul. „Totul începe cu o etapă de selecție, se creează un grup de elevi care au aptitudini și sunt și pasionați de acest domeniu. Pasul următor este să-i identific pe cei care sunt dispuși să depună efort. Sunt elevi care au aptitudini, dar care refuză să munceasă mai mult. Practic, în acest fel se realizează grupul capabil de performanță. Un alt element este structurarea materiei de către profesor, care are rolul de a-i învăța să acumuleze cunoștințele într-o anumită ordine. În momentul în care au ajuns la un anumit nivel de cunoștințe, contează lucrul individual, care este coordonat și verificat tot de profesor. Aceștia sunt câțiva pași prin care se ajunge la astfel de rezultate“, a declarat Marius Nicoli.

Cât despre cei doi elevi medaliați, Alexandra și Adrian, dascălul spune că, în ciuda rezultatelor diferite, pentru el sunt egali. „Anul acesta, la olimpiada de informatică din Macedonia a fost o diferență de câteva puncte între medalia de aur și cea de argint. Pentru mine însă, nu există această diferență între ei. Eu îi văd egali ca nivel de pregătire și ca posibilitate de a face alte performanțe“, a subliniat cadrul didactic.

Dedicat profesiei de dascăl, Marius Nicoli spune că prin orele suplimentare pe care și le petrece la școală cu elevii încearcă să le deschidă drumul și spre o carieră de succes. „Rezultatele la olimpiadele de informatică îi ajută mult pe elevi. În România, cei care pătrund în loturile naționale beneficiază de recomandări pentru traininguri la companii mari din domeniu, cum ar fi Google sau Facebook“, este motivația pentru care profesorul Marius Nicoli îi îndrumă pe elevi spre performanță. Acesta va continua pregătirea cu cei doi olimpici, întrucât ei vor trece la o nouă etapă a competițiilor, de la grupul de juniori la cel de seniori specific liceenilor, având concurenți în cadrul olimpiadelor inclusiv elevi de clasa a XII-a.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 septembrie 2016

Actualitate

» Dacian Cioloș: Pirelli, un exemplu pozitiv al cooperării dintre România şi Italia
» Atenţie părinţi! Sfaturi pentru părinţii ai căror copii fug de acasă
» Creatoarea de modă Adina Buzatu, pusă sub control judiciar pe cauţiune
» Viena: Un tânăr a vrut să intre cu maşina în oameni, strigând “Alah e mare”
» Servicii oferite de ANAF
» 50.869 de licitaţii monitorizate în 2016
» Cuminţenia pământului a strâns 1.163.032 de euro din cei 6 milioane euro necesari
» Ministerul Fondurilor Europene scoate copiile legalizate şi cazierele din procedura de finanţare
» Vremea va fi mai caldă decât în mod normal la începutul lunii octombrie
» Laura Codruţa Kovesi: Suntem sub asalt. Atacurile nu vizează doar DNA, ci pe toţi cei care luptă cu corupţia
» Renault va produce Duster şi Symbol în Iran

Dolj

» Fostul primar din Argetoaia, condamnat definitiv
» Pedepse „amare“ în dosarul evaziunii de la Zahărul Corabia
» Un nou început la Universitatea din Craiova
» Depunerea de proiecte pe fonduri europene, pe ultima sută de metri
» Sute de copii cu boală diareică, internați în ultimul timp la Craiova
» Colocviile şi premiile „Scrisul Românesc“: Avangarda, după 100 de ani
» Întreruperi energie electrică de luni
» Ritmul lucrărilor la Centura de Sud, monitorizat video
» Elevi cu vârste diferite, în aceeași clasă
» Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer
» Şapte irakieni care voiau să intre ilegal în România, depistaţi la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat
» Tudor Gheorghe îşi lansează cartea “Vă dau un an din viaţa mea”
» Preşedintele CJ Dolj a participat la deschiderea anului la Universitatea din Craiova
» Craiova: Ziua Europeană a Sportului Școlar la Grădinița cu Program Prelungit Floare Albastră
» Craiova: Simulare de accident rutier pe Calea Bucureşti

Gorj

» Magazinele din incinta şcolilor, controlate de poliţie
» Proiect pentru dezvoltarea turismului, susţinut de CJ Gorj
» CJ Gorj a alocat fonduri pentru nouă biserici şi mănăstiri
» Gorj: Au fost aleşi membrii BEJ Gorj

Olt

» Jandarmii în misiuni de ordine publică la Festivalurile din Olt

Mehedinţi

» AJOFM Mehedinţi va organiza pe 20 octombrie Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi
» Intervenţii ale pompierilor mehedinţeni
» Mehedinţi: Încă o zi dedicată Săptămânii Prevenirii Criminalității
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Mehedinţi: Simulare de incendiu la un operator economic

Vâlcea

» DN67 se închide mâine pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Arestat preventiv, după a accidentat mortal o persoană şi a fugit de locul faptei

Sport

» Filiaşiul s-a jucat cu Steaua II
» Elisei ratează Euro
» Demonstrați-vă valoarea!
» Raluca Olaru, la a doua finală consecutivă la dublu
» Handbal (f): Valentina Elisei Ardean se va opera de ruptură de ligamente
» Petra Kvitova a eliminat-o pe Simona Halep în semifinala de la Wuhan
» Fotbal / Daum a anunțat lotul României pentru meciurile cu Armenia și Kazahstan
» Dominika Cibulkova este prima finalistă a turneului de la Wuhan

Magazin

» Bancul zilei
» Apariţie editorială – Mihai Duţescu a lansat volumul „Poeme decadente“
» Ia te uită! – Lupul de pe Wall Street
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top