14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcoli și grădinițe cu șantiere deschise

Școli și grădinițe cu șantiere deschise

Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din Craiova are în derulare lucrări de amenajare a fațadei (Foto: Carmen Rusan)
Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din Craiova are în derulare lucrări de amenajare a fațadei (Foto: Carmen Rusan)

Preșcolarii și elevii au revenit în bănci, dar în unele cazuri unitățile școlare nu au finalizat lucrările de modernizare. Fie că este vorba de grădinițe sau școli gimnaziale, mai sunt încă situații în care activitatea educativă se desfășoară concomitent cu șantierul. Directorii unităților spun că lucrările nu au fost finalizate din motive diferite.
Grădinița cu program prelungit „Paradisul Copiilor“ din Craiova este una dintre unitățile de învățământ care în prezent are schelele pe clădire. Se lucrează la fațada de la intrarea în unitatea de învățământ. Amenajarea fațadei a început odată cu deschiderea noului an școlar, pe 12 septembrie. Conducerea grădiniței spune însă că nu a reușit să finalizeze pregătirile în vacanța de vară, din cauza faptului că au fost foarte multe lucrări de realizat. „Unitatea școlară nu a fost modernizată de 40 de ani și mai întâi am lucrat la interior. În urmă cu doi ani am văruit clasele, care erau cu humă. Era necesar să se intervină în această unitate. Odată ce am început să facem investițiile a crescut și numărul copiilor. Erau 95 când clasele erau vechi și acum sunt 240 de preșcolari. Pentru a oferi condiții mai bune anul acesta pe perioada vacanței s-au schimbat tocăria și tot acoperișul ca să-i putem primi pe cei mici și am lăsat exteriorul după finalizarea acestor lucrări. Schelele pe fațadă au fost montate cu o săptămână înainte de deschiderea anului școlar, dar lucrările au început de pe 12 septembrie. Sperăm să se finalizeze până la sfârșitul lunii“, a declarat managerul Aurelia Sava. Directoarea grădiniței a precizat că lucrările de la exterior nu puteau fi amânate întrucât se ajunsese să cadă tencuiala de pe clădire și în orice moment copiii puteau fi răniți. Firma care a preluat lucrarea nu a delimitat însă șantierul. Pe jumătate din fațada la care se lucrează, schelele sunt delimitate de un gard viu, iar în rest nu există vreo altă formă de delimitare, schela ajungând până în aleea pe care o folosesc cadrele didactice și elevii pentru a merge în curtea unității.
Laborator în șantier și la Colegiul Energetic

La Colegiul Energetic este în derulare amenajarea unui nou laborator (Foto: Carmen Rusan)
La Colegiul Energetic este în derulare amenajarea unui nou laborator (Foto: Carmen Rusan)

La Liceul Energetic din Craiova, managerul Ionuț Bistriceanu spune că unitatea de învățământ a avut parte de lucrări de amenajare a unor spații speciale pentru persoane cu handicap, iar în derulare mai sunt lucrări pentru amenajarea și dotarea unui laborator. În sala respectivă până acum au fost trase doar cablurile. „Clădirile Colegiului Energetic nu necesită lucrări de reabilitare. Sunt în stare foarte bună. Anul acesta au fost făcute investiții în ceea ce privește amenajările necesare pentru persoane cu handicap. În rest, avem în derulare investiții pentru dotare. A început amenajarea și dotarea unui laborator cu aparatură specifică domeniului electric pentru elevii de la școala profesională, care din acest an vor beneficia de sprijinul CEZ pentru formare. Lucrările sunt în derulare și depind de firma care le-a demarat. Ceea ce vă pot spune este că investiția va fi benefică atât elevilor de la școala profesională, cât și celor de la liceu“, a precizat directorul Ionuț Bistriceanu.

Școala „Sfântul Dumitru“ are ca termen de finalizare data de 25 noiembrie

La Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ s-au finalizat lucrările la exterior (Foto: Traian Mitrache)
La Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ s-au finalizat lucrările la exterior (Foto: Traian Mitrache)

Și Școala „Sfântul Dumitru“ are în derulare lucrările de extindere, începute în 2008. Este cunoscut faptul că șantierul a fost redeschis în luna august a acestui an. Deși fostul manager Alina Ciucă a precizat, odată cu începerea lucrărilor, că acestea se vor finaliza la sfârșitul lunii octombrie, termenul se pare că este altul. Managerul actual al unității școlare, Aida Ionescu, a precizat că, de fapt, contractul de execuție are ca termen de finalizare data de 25 noiembrie. Până acum s-au terminat lucrările la exterior. „Am decis de comun acord cu firma care a preluat contractul să facă mai întâi lucrările la exterior. S-au strâns și materialele care erau în jurul clădirii pentru a putea folosi curtea școlii pentru orele de educație fizică. Acum se lucrează la interior. S-a făcut rețeaua electrică și au început lucrările și la grupurile sanitare. Muncitorii lucrează într-un ritm foarte bun și cred că se vor încadra în termenul limită, care este 25 noiembrie“, a declarat managerul Aida Ionescu. Conducerea unității școlare spune că intenționează ca elevii să fie mutați până în luna decembrie. Pentru a fi dată în folosință, trebuie să se obțină autorizațiile de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și de la DSP Dolj. În alte unități școlare mai sunt în derulare și alte tipuri de lucrări. De exemplu, la Școala gimnazială „Traian“, dar și la Școala gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din Craiova odată cu începerea cursurilor s-au derulat și lucrările de realizare a unor rampe de acces pentru persoanele cu handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS