Şcoala „Sfântul Gheorghe“ din Craiova are nevoie de investiţii

Lista de propuneri pentru schimbarea unor directori care conduc unităţi de învăţământ din judeţul Dolj a generat o serie de dispute în rândul profesorilor şi managerilor. Oamenii s-au împărţit în tabere, unii susţinând actualii manageri şi protestând împotriva deciziei de schimbare, iar alții considerând că schimbarea e binevenită şi că ar trebui să fie schimbați mai mulţi manageri. Indiferent cine va conduce în următorul an multe din şcoli, sunt unităţi de învăţământ care arată deplorabil, în condiţiile în care vacanţa se sfârşeşte în câteva săptămâni.

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a analizat marţi lista de propuneri privind încheierea detașării pentru 28 de directori și directori adjuncți. Concurs pentru manageri nu s-a mai organizat din 2008, directorii unităților școlare ocupând de ani buni funcții de conducere prin detașare în interesul învățământului. Detaşările se fac însă până la organizarea concursului, dar nu mai mult de un an școlar, conform metodologiei de mișcare a personalului didactic. După acest an, inspectorul școlar general poate propune sau nu prelungirea contractului managerial. V-am prezentat întreaga listă a directorilor schimbaţi în articolul apărut ieri în Gazeta de Sud: „Schimbări de manageri în școlile din Dolj“. Comentariile nu au întârziat să apară: „Dacă schimbările au avut loc pe «criterii de competenţă» sau profesionale, ce mai caută profesorul Radu Nicolae manager la Școala 24? Ne referim bineînțeles la Școala «Sfântul Gheorghe» din cartierul Brazdă, unde nu s-a mai făcut nimic de când a fost şcoala construită. Singura excepție, în primăvară, înainte de alegeri, s-au pus termopane, 80-85% din totalul necesar, repetăm, înainte de alegeri. Tot molozul rezultat este depozitat în curtea școlii, aici incluzând tocăria de lemn, așchii, sticlă, cioburi. În toamna anului trecut, la deschiderea anului şcolar, acest director nu a fost capabil să pună un difuzor sau să organizeze o festivitate de deschidere. A vorbit două minute pe scări, la intrarea în şcoală. Dotările sunt la nivelul celor de acum înşpe mii de ani. Toaletele arată oribil, apa curge când nu trebuie şi când trebuie e stricat robinetul. Laboratoarele sunt distruse! Biblioteca este încă funcțională, la fel ca şi prestigiul școlii, doar datorită unor profesori inimoși care și-au făcut datoria și meseria“, a scris unul dintre cititorii Gazetei de Sud.

Criza economică i-a pus bețe în roate directorului de la Școala „Sfântul Gheorghe“

Directorul Radu Nicolae susţine că a investit în şcoală, însă în limita banilor primiţi. Recunoaşte că mai sunt multe de făcut, dar spune că pentru toate acestea este nevoie de sume importante. Managerul povesteşte că a ajuns director la Şcoala nr. 24 în toamna lui 2009. „Am găsit şcoala într-un stadiu deplorabil, arăta la fel ca în 1969, tocărie veche de lemn, instalaţii vechi. Am făcut demersurile necesare pentru a reabilita această unitate de învăţământ, am făcut chiar şi un studiu de fezabilitate pentru a începe lucrări importante. Am primit aprobarea consiliului local (CL) pentru reabilitarea şcolii în 2011. Din păcate, a venit criza şi nu am mai primit bani. Am reparat apoi cu bani de la Ministerul Educaţiei şi de la primărie acoperişul celor două imobile ale şcolii, însă tocăria a rămas aceeași. Am intrat atunci într-un alt proiect, care se anunţa extrem de generos, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în care erau cuprinse nouă obiective din Craiova“, a explicat managerul Şcolii „Sfântul Gheorghe“. Au venit specialişti, au vizitat şcoala, au evaluat lucrarea, însă, ulterior, managerul Radu Nicolae susţine că a fost anunţat că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie şi, astfel, şcoala a rămas cu aceleaşi probleme. „Apoi, cei de la primărie au sesizat că şcoala se află în stare de degradare. Am obţinut în acest fel ceva bani şi în acest an am schimbat tocăria de la etajele unu şi doi ale şcolii, urmând ca până la începerea anului şcolar să schimbăm şi tocăria de la clasele situate la parter. Tâmplăria veche a fost, într-adevăr, depozitată în spatele clădirii pentru că nu avem magazie, iar legea spune că trebuie să le păstrez, să le scot la licitaţie. Mai sunt multe de făcut: caloriferele sunt vechi, şcoala trebuie tencuită pentru că sunt locuri de unde au căzut bucăţi de zid, însă nu depinde de noi, avem nevoie de bani pentru astfel de investiţii. La parter, pe lângă înlocuirea tâmplăriei, trebuie schimbate și uşile. În vara asta o să schimbăm parchetul în două săli de clasă, instalaţiile de încălzire, reamenajăm rampele pentru persoanele cu dizabilităţi“, a completat Radu Nicolae.

Reprezentanţii ISJ vor începe controalele în şcolile din judeţ

Reprezentanţii ISJ Dolj susţin că au cunoștință de problemele existente la Şcoala nr. 24. „S-a dorit ca această şcoală să fie reabilitată cu bani europeni, era prinsă într-un proiect extrem de promiţător. Nu ştiu exact motivele pentru care nu a fost implementat. Managerul a dorit să investească, însă a fost o situaţie independentă de el. A întocmit o nouă documentaţie cu tot ceea ce ar trebui schimbat în şcoală, pe care mi-a înaintat-o. La fel am cerut tuturor managerilor de unităţi de învăţământ din judeţ, pentru a şti exact care este situaţia. De acum o lună le-am spus să se apuce de igienizări, de lucrări, pentru ca şcoala să înceapă în condiţii optime. Voi face un grafic în zilele următoare, voi merge personal în fiecare unitate de învăţământ pentru a verifica. La Şcoala nr. 18, de exemplu, unitate în care copiii învaţă în trei schimburi, managerul a avut bani pe care nu i-a investit, motiv pentru care am şi decis să îl schimb. În cazul în care voi constata că sunt clase cu mucegai sau cu condiţii improprii pentru elevi, vom muta copiii în alte unităţi, până la remedierea problemelor“, a spus Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general la ISJ Dolj. În ceea ce priveşte schimbarea anumitor directori, Lavinia Craioveanu susţine că a păstrat peste 90% din directorii detaşaţi în interesul învăţământului propuşi de vechea conducere a inspectoratului. „Este firesc să-mi aleg echipa cu care să lucrez. Am numit patru foşti inspectori extrem de pregătiţi, persoane cu experienţă, la conducerea unor unităţi şcolare. Şi în afara Craiovei sunt foarte puţini manageri schimbaţi, unii la cerere, pentru a se apropia de adresa de domiciliu, alţii s-au pensionat sau au cerut să fie directori adjuncţi. Am propus să schimbăm directorii de la şcolile din Bârca, Malu Mare, Rast, Lipovu, Cârcea, Filiaşi. Şi la Liceul Tehnologic Special «Beethoven» din Craiova, directoarea Ana Maria Oancea a depus cerere de concediu fără plată pentru o perioadă de timp, motiv pentru care am numit pe altcineva cât lipseşte dumneaei“, a completat Lavinia Craioveanu.


Autori
Etichete , , ,

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 august 2016

Actualitate

» Dosarul Revoluţiei, redeschis pentru că ancheta anterioară a fost superficială. Motivarea judecătorului ÎCCJ
» ANAF: Numărul persoanelor fizice cu datorii la fisc s-a redus cu peste 60.000 în trimestrul II
» Motoc: Nu au existat discuții despre un transfer al focoaselor nucleare ale SUA din Turcia
» Ministrul Transporturilor: Flota Tarom va fi reînnoită; trebuie să fie opțiuni viabile tehnic și avantajoase economic
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Loteria fiscală pentru bonurile din iulie va fi organizată duminică, 21 august
» Motorul unui avion a luat foc la decolare pe Aeropotul Ataturk, Istanbul
» Gorj: Peste 160 de concedieri la fabrica de confecţii din Târgu Jiu
» Măsurile suplimentare de securitate de la aeroportul Schiphol-Amsterdam vor fi reduse
» Un deţinut din Penitenciarul Spital Jilava şi-a incendiat celula
» Uriașul incendiu din California continuă să se extindă
» România va avea un sistem de inventariere, măsurare şi monitorizare a calităţii serviciilor publice
» MAE respinge informațiile potrivit cărora SUA au început transferul de arme nucleare staționate la Incirlik în România
» Olt: Incendiu la o anexă gospodărească din Priseaca
» Turcia: Peste 100 de percheziții și mai multe arestări la Istanbul în ancheta privind tentativa de puci
» Cel puțin trei morți și 40 de răniți în atacul cu mașină-capcană din estul Turciei
» Istoricul Neagu Djuvara împlinește, astăzi, 100 de ani
» Ateliere de creație în ediția de foc a Festivalului Puppets Occupy Street
» Gabriel Oprea a contestat verdictul de plagiat
» MAE: Doi cetățeni români reținuți în urma tentativei de puci din Turcia au fost eliberați

Dolj

» Cu amenințarea deasupra capului
» Ediție de foc a Festivalului Puppets Occupy Street
» Pașapoarte, cozi și nervi
» Dolj: Depistați în timp ce conduceau mopede neînmatriculate
» Dolj: La volan cu o alcoolemie peste limita legală
» Dolj: Cercetați pentru furt de material lemnos
» Autorităţile străine au luat copiii a 11 familii stabilite peste hotare
» Scandal între polițiști și un craiovean, pe Calea Unirii
» Limitator de viteză legat cu sârmă pe strada Drumul Jiului
» Darea în plată i-a ajutat pe cei disperați din cauza băncilor
» Valea gunoaielor din pădurea de la Leamna
» Protecţia Consumatorilor îi dă lui Termo cu debranşarea în cap

Gorj

» Gorj: Sancţiuni pentru şoferii indisciplinaţi
» Gorj: Razii pentru stoparea comerţului ilegal cu lemn
» Gorj: Furtuna a distrus parțial fațada liceului din Bumbești-Jiu
» S-a trecut la amenajarea taluzurilor pentru şoseaua ocolitoare
» Încep disponibilizările colective la CEO
» Xonia și Carmen, la Festivalul Berii de la Târgu Jiu

Mehedinţi

» Mehedinți: Activităţi de informare şi prevenire a infracţionalităţii în taberele şcolare
» Mehedinți: Acţiuni în trafic pentru asigurarea respectării regulilor de circulaţie

Sport

» Prima notă de zero din istoria Jocurilor Olimpice
» Tenis: Halep o înfruntă în această seară pe Gavrilova la Cincinnati
» JO 2016: Clasamentul pe medalii – SUA, pe primul loc, România a coborât pe 43
» Fotbal: Astra dă piept cu West Ham
» Echipa Pro Junior Craiova, medaliată cu argint la Brașov Cup
» Elisei ajunge săptămâna viitoare în Bănie
» Fotbal / Liga Europa, play-off (tur)
» „Satelitul” CS Universitatea a remizat cu Al Ittihad Kabla
» CSO Filiaşi şi ACS Podari se întâlnesc în Cupă

Educatie

» Şcoala „Sfântul Gheorghe“ din Craiova are nevoie de investiţii

Top