10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii din Dolj încă pică testul de pedagogie

Profesorii din Dolj încă pică testul de pedagogie

98 de cadre didactice din județul Dolj au promovat examenul național de definitivat (Foto: Arhiva GdS)
98 de cadre didactice din județul Dolj au promovat examenul național de definitivat (Foto: Arhiva GdS)

În județul Dolj, peste 74% dintre candidații care au susținut definitivatul au promovat examenul ce le dă dreptul de practică în învățământul preuniversitar pentru că au demonstrat că au cunoștințe din disciplina pe care o predau, dar și știu să folosească în activitatea pe care o desfășoară elemente de pedagogie și psihologie școlară. Nota minimă de promovare este 8. Trei candidați au reușit să promoveze cu 10. Deși procentul de promovabilitate este în creștere, mulți profesori s-au retras sau nu au promovat acest examen, deși au experiență la catedră cuprinsă între unu și șapte ani. Aceștia au predat atât la școli din județ, cât și din Craiova.

Din 2012, cadrele didactice din învățământul preuniversitar susțin examenul de definitivat cu subiecte unice emise de Ministerul Educației Naționale. Examenul constă în evaluarea cunoștințelor din disciplina pe care o predau, dar și în testarea cunoștințelor de didactică și psihologie școlară. Până anul trecut, procentul de promovabilitate era de 50%. În Dolj, anul acesta, procentul de promovabilitate a crescut, peste 74% dintre cadrele didactice reușind să obțină minimum nota 8. „Procentul de promovabilitate este de 74,24%, adică 98 de candidați din cei 132 care au predat lucrările au luat notă peste 8. Alți 34 de candidați au fost respinși. Cele mai bune rezultate au fost obținute de candidații de la disciplinele matematică, limba și literatura română, filosofie și logică, economie, agricultură, horticultură, arte vizuale, biologie, în sensul că toți cei care au susținut examenul au promovat. Sunt și trei note de 10, obținute la limba și literatura română de Genoveva Corneș, la matematică de Georgiana Ghiță și la educatoare de Elena Alina Onea“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Toate cele trei cadre didactice care au promovat examenul cu nota 10 au doi ani vechime la catedră, iar în anul școlar anterior și-au desfășurat activitatea la Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat, la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești și la Grădinița „Elena Farago“ din Craiova.

La sport, educatoare și învățători – cei mai mulți respinși

În ceea ce privește dascălii care nu au promovat examenul în Dolj, aceștia au o vechime la catedră cuprinsă între unu și chiar șapte ani. Pe discipline, situația arată că nu mai puțin de nouă învățători, unii și cu aproape șase ani vechime la catedră, nu au obținut notă de trecere. Cei nepromovați și-au derulat ultimul an de activitate la școli din Măceșu de Jos, Drăgotești, Negoi, Botoșești-Paia, Lipovu, Seaca de Pădure și Calafat. Și la educatoare pare să fie aceeași situație. Trei cadre didactice care au predat la Grădinița Ethos din Craiova nu au promovat, iar lor li se alătură câte un cadru didactic de la grădințele din Bistreț, Filiași, Podari și Grădinița „Eden“ din Craiova. Totodată, la disciplina educație fizică și sport nu au reușit să obțină definitivatul în învățământ profesori care au predat la Școala „Traian“ din Craiova, Școala Gimnazială „Ion Titulescu“ din Craiova, la Liceul cu program sportiv „Petrache Trișcu“, dar și la Școala din Valea Stanciului. Nu au știut să răspundă la cerințele de examen nici o parte din profesorii care predau o limbă străină. Exemple în acest sens sunt un cadru didactic de limba engleză cu cinci ani vechime și care anul trecut a predat la Școala Dioști, precum și un cadru didactic de limba engleză cu șapte ani vechime la catedră, care anul trecut a predat la Școala „Mihai Viteazul“ din Craiova. Și exemplele pot continua cu profesori de istorie, geografie, cultură civică, chimie, la care se adaugă alte 80 de cadre didactice care s-au înscris și nu s-au mai prezentat ori s-au retras din examen imediat după ce au văzut subiectele. Pentru promovarea examenului de definitivat, profesorii au dreptul să participe la maximum trei sesiuni. De asemenea, cei nemulțumiți de rezultate pot depune contestație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS