17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieA început distribuirea manualelor școlare

A început distribuirea manualelor școlare

În Dolj vor fi distribuite aproximativ 270.000 de manuale școlare (Foto: Claudiu Tudor)
În Dolj vor fi distribuite aproximativ 270.000 de manuale școlare (Foto: Claudiu Tudor)

Unitățile de învățământ vor primi și anul acesta manuale școlare, însă nu toți elevii vor avea cărți noi. De acestea vor beneficia în primul rând școlarii din clasa I, dar și cei din clasa a IV-a. De asemenea, pentru prima dată, anul acesta vor primi cărți în prima zi de școală și liceenii din clasele a XI-a și a XII-a. Pentru restul anilor de studiu, vor fi repartizate manuale noi în procent de 12%, necesarul fiind completat din anii anteriori. 

În noul an școlar nu vor mai fi elevi care să nu primească manuale. De acestea vor beneficia inclusiv elevii de clasa a IV-a, generație cu care a început schimbarea programelor școlare și care până acum a învățat mai mult de pe fișe realizate de cadrele didactice, pentru că licitațiile pentru manuale au fost mereu contestate.
„Pentru învățământul primar am solicitat 69.000 de cărți. Elevii de clasa I și a IV-a vor avea toate manualele noi. Nu vor mai fi elevi care să nu beneficieze de manuale și să învețe după alte materiale didactice. Pentru clasele a II-a și a III-a se vor da manuale noi în proporție de 12%. În rest, se vor folosi manualele date în anii anteriori. Fiecare școală își va fixa criteriile de distribuire a cărților. De obicei, elevii cu medii mari primesc manuale cu grad de uzură mai mic sau chiar manuale noi“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Și pentru învățământul gimnazial, dar și pentru cel liceal se va asigura necesarul de cărți. „La clasele V-X am primit peste 90% din necesarul de manuale, care sunt în depozitul inspectoratului școlar și deja a început distribuția către școli. Pentru aceste clase avem peste 69.400 de cărți, care se oferă pentru toate disciplinele, nu doar pentru limba română sau matematică. De asemenea, pentru învățământul liceal se vor acorda manuale noi pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a. Săptămâna viitoare ne vom prezenta la București pentru a face demersurile de achiziție pentru aceste manuale. În Dolj, pentru cei doi ani de studiu, necesarul este de 122.000 de manuale“, a mai precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS