16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZeci de profesori din Dolj au evitat examenul de definitivat

Zeci de profesori din Dolj au evitat examenul de definitivat

63% dintre cadrele didactice din județul Dolj care s-au înscris inițial la definitivat au predat ieri lucrările (Foto: Traian Mitrache)
63% dintre cadrele didactice din județul Dolj care s-au înscris inițial la definitivat au predat ieri lucrările (Foto: Traian Mitrache)

Examenul național de definitivat a fost susținut și anul acesta de mai puțini candidați decât s-au înscris. Din cei 241 de profesori din județul Dolj care și-au depus inițial dosarul, doar 132 au ajuns, ieri, să predea lucrările. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că nu este prima sesiune când se confruntă cu un număr mare de candidați care se retrag din examen și iau în calcul ca pentru anul școlar următor să implementeze un program special pentru pregătirea cadrelor didactice.

Examenul național de definitivat este susținut de cadrele didactice debutante pentru dobândirea dreptului de practică în învățământul preuniversitar. Conform metodologiei, cadrele didactice care și-au început activitatea la catedră după 2012-2013 au la dispoziție cinci ani pentru obținerea definitivatului, însă în acest timp au dreptul să participe la maximum trei sesiuni. Tot la trei sesiuni au dreptul și cadrele didactice care și-au început activitatea didactică înainte de 2012, însă acestea au la dispoziție maximum șapte ani de predare la catedră ca profesori calificați și cu normă întreagă. O sesiune de examen nu este luată în calcul în cazul în care candidatul se retrage în primele trei ore de la deschiderea plicului cu subiecte. Retragerea din examen sau absenteismul sunt soluțiile candidaților din Dolj care nu pot face față subiectelor. Astfel că, ieri, la centrul de examen organizat la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, doar 63% dintre candidați au predat lucrările.
„Dintre cei 241 de can­didați care s-au înscris la definitivat, au fost validați 212, din care 34 au absentat. În cele din urmă, au predat lucrările 132 de cadre didactice, restul retrăgându-se în primele trei ore. Pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații, încercăm să inițiem un program de pregătire pentru psihopedagogie. În acest sens, vom solicita și Universității din Craiova să încheiem un parteneriat“, a declarat Janina Vașcu, inspectorul școlar general adjunct.

Minimum 8 pentru promovare

Candidații care au rămas până la final în examen au spus că cele mai dificile cerințe au fost cele de psihopedagogie. „Doar o parte a subiectelor a fost abordabilă, adică cerințele care au pus accent pe materia predată. Am avut multe cerințe de psihopedagogie, destul de dificile. Eu am fost și la câteva cursuri pentru pregătirea acestui examen, dar nu au fost tocmai dezbateri pe teme care au fost la examen. Definitivatul este destul de dificil și trebuie promovat cu nota 8“, a spus Denisa Ciocea, educatoare. Mulți candidați au susținut acest examen după primul an de învățământ. „La literatură a fost mai ușor, ni s-a cerut să descriem un personaj narativ. Cea mai dificilă cerință a fost la ultimul subiect, despre domeniile de dezvoltare. Per ansamblu, cred că am reușit să rezolv corect o bună parte a cerințelor. Nu a fost foarte dificil“, a precizat Bianca Băluță. Au fost și candidați care au ieșit din săli încrezători că vor reuși să promoveze. „Nu mi s-a părut ceva greu. Cred că voi reuși să promovez. Este primul an când susțin examenul, dar cerințele mi s-au părut ușoare. Chiar nu mă așteptam“, a spus Alina Andreea Vintilă. Primele rezultate ale examenului național de definitivare se vor afișa pe 11 august. Cadrele didactice debutante care au obținut posturi titularizabile, dar nu promovează definitivatul în perioada prevăzută de metodologie pierd catedrele respective. În plus, acestea vor fi angajate doar pe perioadă determinată ca debutante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS