13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieRezultatele titularizării: Avem opt profesori de 10, dar nu sunt posturi

Rezultatele titularizării: Avem opt profesori de 10, dar nu sunt posturi

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că primele ședințe de distribuire a posturilor didactice din județul Dolj vor fi pe 8 și 9 august (Foto: Lucian Anghel)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că primele ședințe de distribuire a posturilor didactice din județul Dolj vor fi pe 8 și 9 august (Foto: Lucian Anghel)

Note mari anul acesta la examenul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar. Peste 51% din candidații din județul Dolj au obținut note peste 7, iar opt dintre ei au reușit performanța de a obține media 10. Șapte din cadrele didactice cu astfel de rezultate au ca specializare matematica, iar al optulea predă geografia. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj apreciază rezultatele ca fiind onorabile, însă nici unul din acești dascăli nu va avea post de titular.

În județul Dolj, anul acesta au fost scoase la concurs 762 de posturi didactice, din care 242 sunt posturi complete, dar pe perioadă determinată de maximum un an, și doar 28 de posturi sunt titularizabile. Peste 600 de candidați au susținut examen scris și anul acesta, în speranța că își vor putea continua activitatea la catedră. În două cazuri însă lucrările au fost anulate. „Am avut 641 de lucrări trimise spre evaluare. Dintre acestea, două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, motivele fiind legale. Într-unul din cazuri, candidatul nu a respectat indicațiile metodologice în ceea ce privește transcrierea disciplinei de examen, iar în celălalt caz, pe lucrare avea scris un nume propriu și un nume de unitate școlară pe pagina a treia“, a declarat inspectorul școlar Janina Vașcu, președintele comisiei de concurs pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar. În ceea ce privește notele, în această sesiune au fost obținute chiar performanțe. Peste 50% din candidați au note peste 7, care le-ar permite titularizarea, și opt candidați au reușit să ia nota 10. Dascălii de 10 au vechime în învățământ între 1 și 19 ani. Succesul de la examen nu va fi însă răsplătit cu posturi pe perioadă nedeterminată. „51,33% din candidații care au susținut examen pentru ocuparea posturilor didactice din județul Dolj au obținut nota 7, care le-ar permite titularizarea, dar nu sunt posturi foarte multe. Avem șapte note de 10 la matematică. Este o onoare, o mândrie pentru noi, pentru profesorii noștri care au obținut aceste note frumoase. Din păcate, nu avem posturi titularizabile de ani buni la această disciplină. Un astfel de rezultat este și la geografie, dar nici la această disciplină nu sunt posturi titularizabile. Sunt 28 de posturi titularizabile, trei dintre ele la învățământ preșcolar, două la învățământul primar și 11 la muzică instrumentală“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Paradoxal, la muzică instrumentală, unde sunt cele mai multe posturi vacante, s-au înscris doar doi candidați și nici unul nu a obținut notă de titularizare. De altfel, în ceea ce privește notele mici, 117 cadre didactice au obținut note sub 5, care nu le vor permite să mai predea. „Pentru a primi ore în învățământul preuniversitar nota minimă trebuie să fie 5. 81,44% din candidații la examen au un asemenea rezultat. Au fost obținute și note sub 5 de 117 candidați, reprezentând 18,25%. Cea mai mică notă este 1,20“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.

Numărul de posturi, în continuă scădere

Candidații nemulțumiți de note au la dispoziție două zile pentru a depune contestații, până pe 28 iulie, iar rezultatul final se va afișa pe 3 august. Cei care au cele mai mari note și posturi vacante vor fi titularizați. Ceilalți candidați vor primi posturi rezervate, însă în ședințele publice vor avea prioritate titularii care au fost restructurați și nu au reușit să își găsească catedră în altă unitate școlară. De asemenea, înainte de a da orele suplinitorilor, vor fi făcute și completări de normă. „Ședințele de titularizare se vor derula pe 8 și 9 august. Conform metodologiei, după titularizare vom parcurge etapele de până acum. Vom continua cu completările de normă a cadrelor didactice care nu au reușit acest lucru, rezolvarea restrângerilor, apoi vor intra în scenă și cei care au obținut note anul acesta pentru detașare sau pentru suplinire. După fiecare ședință publică, posturile se reactualizează“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Pentru anii școlari următori, inspectorii școlari spun că va urma o scădere a numărului de posturi. „Numărul elevilor este în scădere. Avem o promoție care tocmai a încheiat clasa a III-a și intră în clasa a IV-a cu un număr mai mic de elevi. Când vor ajunge la gimnaziu și apoi la liceu, se va observa o scădere a numărului de posturi și o mare restructurare a cadrelor didactice“, a mai declarat inspectorul școlar Vașcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS