Rezultatele titularizării: Avem opt profesori de 10, dar nu sunt posturi

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că primele ședințe de distribuire a posturilor didactice din județul Dolj vor fi pe 8 și 9 august (Foto: Lucian Anghel)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că primele ședințe de distribuire a posturilor didactice din județul Dolj vor fi pe 8 și 9 august (Foto: Lucian Anghel)

Note mari anul acesta la examenul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar. Peste 51% din candidații din județul Dolj au obținut note peste 7, iar opt dintre ei au reușit performanța de a obține media 10. Șapte din cadrele didactice cu astfel de rezultate au ca specializare matematica, iar al optulea predă geografia. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj apreciază rezultatele ca fiind onorabile, însă nici unul din acești dascăli nu va avea post de titular.

În județul Dolj, anul acesta au fost scoase la concurs 762 de posturi didactice, din care 242 sunt posturi complete, dar pe perioadă determinată de maximum un an, și doar 28 de posturi sunt titularizabile. Peste 600 de candidați au susținut examen scris și anul acesta, în speranța că își vor putea continua activitatea la catedră. În două cazuri însă lucrările au fost anulate. „Am avut 641 de lucrări trimise spre evaluare. Dintre acestea, două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, motivele fiind legale. Într-unul din cazuri, candidatul nu a respectat indicațiile metodologice în ceea ce privește transcrierea disciplinei de examen, iar în celălalt caz, pe lucrare avea scris un nume propriu și un nume de unitate școlară pe pagina a treia“, a declarat inspectorul școlar Janina Vașcu, președintele comisiei de concurs pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar. În ceea ce privește notele, în această sesiune au fost obținute chiar performanțe. Peste 50% din candidați au note peste 7, care le-ar permite titularizarea, și opt candidați au reușit să ia nota 10. Dascălii de 10 au vechime în învățământ între 1 și 19 ani. Succesul de la examen nu va fi însă răsplătit cu posturi pe perioadă nedeterminată. „51,33% din candidații care au susținut examen pentru ocuparea posturilor didactice din județul Dolj au obținut nota 7, care le-ar permite titularizarea, dar nu sunt posturi foarte multe. Avem șapte note de 10 la matematică. Este o onoare, o mândrie pentru noi, pentru profesorii noștri care au obținut aceste note frumoase. Din păcate, nu avem posturi titularizabile de ani buni la această disciplină. Un astfel de rezultat este și la geografie, dar nici la această disciplină nu sunt posturi titularizabile. Sunt 28 de posturi titularizabile, trei dintre ele la învățământ preșcolar, două la învățământul primar și 11 la muzică instrumentală“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Paradoxal, la muzică instrumentală, unde sunt cele mai multe posturi vacante, s-au înscris doar doi candidați și nici unul nu a obținut notă de titularizare. De altfel, în ceea ce privește notele mici, 117 cadre didactice au obținut note sub 5, care nu le vor permite să mai predea. „Pentru a primi ore în învățământul preuniversitar nota minimă trebuie să fie 5. 81,44% din candidații la examen au un asemenea rezultat. Au fost obținute și note sub 5 de 117 candidați, reprezentând 18,25%. Cea mai mică notă este 1,20“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.

Numărul de posturi, în continuă scădere

Candidații nemulțumiți de note au la dispoziție două zile pentru a depune contestații, până pe 28 iulie, iar rezultatul final se va afișa pe 3 august. Cei care au cele mai mari note și posturi vacante vor fi titularizați. Ceilalți candidați vor primi posturi rezervate, însă în ședințele publice vor avea prioritate titularii care au fost restructurați și nu au reușit să își găsească catedră în altă unitate școlară. De asemenea, înainte de a da orele suplinitorilor, vor fi făcute și completări de normă. „Ședințele de titularizare se vor derula pe 8 și 9 august. Conform metodologiei, după titularizare vom parcurge etapele de până acum. Vom continua cu completările de normă a cadrelor didactice care nu au reușit acest lucru, rezolvarea restrângerilor, apoi vor intra în scenă și cei care au obținut note anul acesta pentru detașare sau pentru suplinire. După fiecare ședință publică, posturile se reactualizează“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Pentru anii școlari următori, inspectorii școlari spun că va urma o scădere a numărului de posturi. „Numărul elevilor este în scădere. Avem o promoție care tocmai a încheiat clasa a III-a și intră în clasa a IV-a cu un număr mai mic de elevi. Când vor ajunge la gimnaziu și apoi la liceu, se va observa o scădere a numărului de posturi și o mare restructurare a cadrelor didactice“, a mai declarat inspectorul școlar Vașcu.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

13 septembrie 2016

Abandonul școlar, problema învățământului românesc

Abandonul școlar este una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă învățământul din România, se arată într-un pliant al Institutului Național de Statistică (INS) publicat pe pagina sa de Facebook. Conform publicației statistice ...

Sumarul ediției de joi, 28 iulie 2016

Actualitate

» Elveţia: Controale de securitate preventive la aeroportul din Geneva
» Gorj: Acţiune de salvare a unui bărbat aflat în stare gravă pe munte
» Gorj: Un motrean a câştigat 4 milioane de euro la loto
» Incendiu pe strada Brestei
» Criterii stricte pentru donatorii de sange
» Alertă de securitate într-un campus din orașul austriac Graz
» Medici și un pacient, electrocutați în timpul unei operații la Spitalul Colțea
» Percheziţii la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti
» Fiscul vrea să aibă acces la datele românilor care plătesc cu cardul, fără notificare, permisiune sau mandat
» Sorin Ovidiu Vîntu, audiat la DNA
» Distragerea atenției și alcoolul pun în pericol tinerii șoferi
» Dosarul de ameninţare al lui Traian Băsescu nu va fi trimis în judecată
» Şeful Finanțelor Publice Oravița, reţinut pentru trafic de influenţă
» Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România
» Cutremur în România
» Patru zile caniculare în România
» Se depun cererile de plată a ajutorului de motorină aferente trimestrului II al anului 2016
» Siria: 55 de morți și 160 de răniți în urma unui atentat
» Turcia: Doi soldați au fost uciși după un atac cu bombă
» Accident pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti
» Ministerul Energiei va încheia cu producătorii de electricitate contracte de finanțare nerambursabilă pe tipuri de investiții

Dolj

» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Incendiu la un imobil de pe strada Brestei
» Dolj: Locuri de muncă în domeniul hotelier – gastronomic în Germania
» Dolj: Percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de tăiere și sustragere material lemnos
» Intervenţii ale pompierilor doljeni în ultimele 24 de ore
» Un craiovean a murit în apropierea Colegiului “Carol I”
» Una dintre surorile înecate în Jiu a fost găsită
» Se opreşte apa caldă în Craiova
» Craiovean , reţinut pentru contrabandă cu ţigări
» Moartea Alexandrei Goghez rămâne, deocamdată, un mister

Gorj

» Şefii din Directoratul CEO au zilele numărate
» Tabără de artă religioasă şi Festivalul Tineretului în Gorj
» Călinou, înlocuit de Cosmin Popescu în conducerea Clubului Pandurii
» Ambasadorul Franţei va participa la înmormântarea gorjeanului ucis la Nisa
» CEO a prelungit programul de disponibilizări până în octombrie
» Şeful Diviziei Miniere ţine cu dinţii de funcţie

Olt

» Jandarmii olteni acţionează pentru combaterea braconajului piscicol

Mehedinţi

» Mehedinţi: Traficul rutier pe DN 6 şi DN 56A supravegheat din elicopter
» Mehedinţi: Acţiuni de prevenţie în Oprişor
» 29 iulie – Ziua Imnului Naţional
» Echipajul Colegiului Național “Gheorghe Țițeica”, locul II la Etapa Națională a concursului “Sanitarii Pricepuți”

Vâlcea

» 4.000 de râmniceni au intrat în posesia alimentelor din fonduri comunitare într-o săptămână
» Vâlcea: Reţinut pentru furt şi conducere fără permis

Sport

» Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA de la Montreal
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu – Maccabi Tel Aviv, scor 1-3, în Liga Europa
» Tenis / Halep şi Niculescu, în sferturile probei de dublu de la Montreal
» Handbal (f) / România a ratat calificarea în sferturile Mondialului U18
» Fotbal / Astra a remizat cu  FC Copenhaga la Giurgiu

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova 29 iulie – 4 august

Top