Admiterea la liceu în Dolj: una caldă, alta rece

elevi

Absolvenții de gimnaziu au aflat ieri dacă au fost admiși la liceele pentru care au optat. La nivel național, cele mai mari medii de admitere au fost înregistrate la profilul matematică-informatică. În urma repartizării computerizate, județul Dolj s-a situat pe locul trei, cu ultima medie de admitere de la Colegiul Național „Frații Buzești“. De remarcat este și faptul că în Dolj mediile de admitere de anul acesta sunt mult mai mici decât în sesiunea de anul trecut. Din cele 40 de licee, la 22 de unități de învățământ ultima medie de admitere a oscilat între 2,22 și 4,54.

Topul primelor 50 de specializări la nivel național după repartizarea computerizată la liceu arată că județul Dolj s-a clasat anul acesta pe locul al treilea în ceea ce privește cea mai mare medie de admitere. Performanța aparține Colegiului Național „Frații Buzești“, cu specializarea matematică-informatică bilingv engleză, la care ultimul elev admis a avut media 9,85, după Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, unde la aceeași specializare ultima medie a fost 9,89, și Colegiul „Sfântul Sava“ din București, aflat pe primul loc, cu ultima medie de admitere 9,90. De altfel, Colegiul „Frații Buzești“ ocupă locul cinci în clasamentul național cu specializarea științele naturii, ultima medie de admitere fiind 9,79, dar și locurile 22 și 41 cu clasele de matematică-informatică. În top 50 la nivel național, pe locul 44 este Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, cu ultima medie de admitere 9,49 tot la matematică-informatică.

Colegiul „Ștefan Velovan“ – cea mai mare medie la profil vocațional

Pentru admiterea din acest an școlar, la liceu numărul de locuri este mai mic decât cel al absolvenților de gimnaziu. „Pentru anul școlar 2016-2017, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a alocat 4.508 locuri la învățământul liceal, dintre care 364 la învățământul vocațional, 1.848 pentru filierele tehnologice și 2.296 la filierele teoretice. La nivelul județului Dolj au absolvit cursurile învățământului gimnazial 5.178 de elevi. Pentru repartizarea computerizată au completat coduri de opțiuni 3.511 elevi din Dolj, dar și 171 de elevi din alte județe. 345 au optat și au și fost admiși la învățământul vocațional – arte, pedagogic, teologic ortodox, teologic adventist și sportiv“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. Pentru specializările vocaționale, elevii au susținut probe suplimentare.

Cea mai mare medie de admitere la profilul vocațional a fost înregistrată la specializarea învățător-educatoare din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, pentru care au fost alocate 56 de locuri, ultimul admis având media 8,80. La clasele sportive de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate și Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, mediile de admitere au oscilat între 7,03 și 7,64. De asemenea, la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, ultimii elevi admiși au avut media 5,19 la specializarea muzică și 7,36 la clasa de arte vizuale. În ceea ce privește profilul teologic, la Liceul Teoretic Adventist, ultimul elev admis a avut media 6,36, iar la Seminarul Teologic Ortodox – 4,14.

22 din cele 40 de licee cu medii sub 5

În ceea ce privește mediile sub 5, anul acesta, pe lângă Seminarul Teologic Ortodox, alte 21 de licee din cele 40 doljene au medii de admitere între 2, 22 și 4,54. Cea mai mică medie de admitere este la Liceul Amărăștii de Jos – 2,22 la clasa de agricultură. Exemplele cu medii de 2 la admitere continuă cu Liceul „George Bibescu“, Liceul Tehnologic Auto, Liceul CFR, Liceul de Transporturi Auto din Craiova, Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, Liceul „Petre Baniță“ din Călărași, Liceul „George Ștefan Marincu“ din Calafat, Liceul „Gheorghe Vasilchi“ din Cetate. Cu medii de 3 s-a intrat la Colegiul „C.D. Nenițescu“, Colegiul de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Liceul Energetic, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Matei Basarab“, Liceul „Traian Vuia“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Nicolăescu Plopșor“ din Plenița, Liceul „Ștefan Anghel“ din Băilești, Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Cu medii de 4 s-a intrat la Liceul „Alexandru Macedonski“ din Băilești și la Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat.

A doua etapă de admitere începe azi

Elevii care nu au reușit să fie admiși la liceu din prima etapă trebuie să știe că de azi pot depune noi opțiuni pentru locurile rămase libere.

Prima etapă de repartizare computerizată a avut loc pe 19 iulie și se încheie cu depunerea dosarelor de înscriere în perioada 21-29 iulie la școlile la care elevii au fost repartizați. Unitățile de învățământ au obligația de a afișa la aviziere toate locurile rămase libere la nivelul județului Dolj, atât pentru învățământul liceal de zi, cât și pentru învățământul profesional. A doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat are loc în perioada 20-29 iulie. În perioada 1-4 august se rezolvă situațiile speciale de repartizare la cerere a elevilor care au frați gemeni“, a declarat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. De asemenea, elevii pot opta și pentru locurile de la școala profesională. „În Dolj s-a alocat și un număr de 1.176 de locuri pentru învățământul profesional cu durata de trei ani. În prima etapă s-au înscris 650 de elevi, dar și-au depus dosarele doar 610. Cei care vor să opteze pentru școala profesională, cea de a doua etapă de admitere se derulează în perioada 16-31 august“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct. Toți elevii care optează pentru cursurile învățământului profesional vor beneficia de o bursă lunară de 200 de lei cu condiția să frecventeze cursurile. După trei ani de școală profesională, în situația în care doresc să-și continue studiile liceale, printr-o cerere la nivelul unității școlare, pot urma la zi cursurile liceale ale claselor a XI-a și a XII-a.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

9 septembrie 2016

O nouă sesiune de admitere la Facultatea de Teologie din Craiova

Facultatea de Teologie din Craiova organizează, în această perioadă, o nouă sesiune de admitere pentru studii universitare de licenţă. Candidaţii se pot înscrie la una din cele două specializări, Teologie ortodoxă pastorală şi Arte vizuale până ...

Sumarul ediției de miercuri, 20 iulie 2016

Actualitate

» Iohannis a retrimis Parlamentului legea privind impozitul specific în turism
» Turcia: Au fost suspendați 262 judecători și procurori militari
» SRI: Zece persoane suspectate de terorism, declarate indezirabile pe teritoriul României în 2015
» Pacientul de la Spitalul Bagdasar-Arseni a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital
» Agricultorii din zona de munte pot opta pentru inscripționarea distinctă “produs montan”
» Atentat terorist dejucat la Bruxelles
» Dolj: Şedinţă de constituirea a ATOP
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri
» 200 de stagiari participă la cea de-a patra ediţie a Programului Oficial de Internship al Guvernului
» CCR: Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile
» Turcia: 99 de generali, inculpați pentru tentativa de puci
» Radu Beligan a murit la onorabila vârstă de 97 de ani
» Guvernul completează măsurile de protecție pentru lucrătorii expuși la riscuri generate de câmpuri electromagnetice
» Aproximativ 265 de milioane de euro, realocați de Comisia Europeană pentru IMM-uri şi cercetare
» Deţinuţi, scutiţi de la plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate
» Deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, trimiși în judecată de DNA
» Fostul premier român Victor Ponta apare la CNN, pe o listă de zece politicieni acuzaţi de plagiat
» Contribuția României la Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane (ANA TF), aprobată de Guvern
» Dosarul privind moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost clasat
» În câteva luni vom putea plăti taxele și impozitele on-line
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» CCR se pronunță pe tema căsătoriilor între persoane de același sex
» Donald Trump, candidat oficial al Partidului Republican

Dolj

» Viaţă de coşmar pentru doi tineri cu handicap
» Iarba mare de acasă
» Poliţist târât cu maşina de un doljean
» Răspunsuri ironice la o Asociaţie de Proprietari
» Craiova: Accident rutier în zona Ciupercă
» Teatrul Naţional “Marin Sorescu” regretă dispariţia lui Radu Beligan
» Școala Internațională pentru Artă, timp de 10 zile în Oltenia
» Polițist local din Craiova, târât circa zeci de metri cu mașina de un doljean
» Se întrerupe apa potabilă în Cartierul Plaiul Vulcănești
» Craiovean urmărit internaţional pentru trafic de persoane, extrădat din Norvegia

Gorj

» Încasări peste aşteptări la Finanţele Publice Gorj
» UM Sadu a împlinit 77 de ani de activitate fără festivităţi
» Ziua Energeticianului, sărbătorită în Gorj
» Gorj: S-a trezit cu beciul casei incendiat
» Gorj: Bătrână accidentată de un tractorist de 74 de ani
» Gorj: Poliţia anchetează moartea salariatului de la fabrica de pufuleţi
» DNA: Managerul Spitalului municipal Motru, sub control judiciar pentru luare de mită

Vâlcea

» Vâlcea: Controale la trecerile la nivel cu calea ferată
» Percheziţii în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu, la persoane bănuite de evaziune fiscală

Sport

» Fotbal / Gustavo Di Mauro Vagenin, noul număr 10 de la CS Universitatea Craiova
» Fotbal / Bănia, în doliu: a decedat Constantin Deliu
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu și-a completat defensiva cu olandezul Jordy Buijs

Sanatate

» Ministerul Sănătății confirmă al doilea caz de import de virus Zika în România

Educatie

» Trei eliminați la concursul de titularizare
» C.N. Fraţii Buzeşti, locul trei pe ţară

Magazin

» Program Colours Cinema în perioada 22 – 28 iulie
» Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie

Top