Școala „Mircea Eliade“, pe locul I după mediile la evaluare

Genoveva Ioana, managerul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova (Foto: Traian Mitrache)
Genoveva Ioana, managerul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova (Foto: Traian Mitrache)

9,034 este media generală obținută de elevii Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova la evaluarea națională. În plus, 18 din cei 114 elevi de clasa a VIII-a ai acestei unități școlare se află în primii 100 de elevi din județul Dolj, având medii de 9,80 pentru admiterea la liceu. Prin aceste rezultate, unitatea școlară ocupă primul loc la nivel județean și nu este primul an când are o astfel de reușită. În urmă cu câțiva ani, o absolventă a acestei unități de învățământ a fost făcută Cetățean de Onoare al Craiovei, pentru că a fost printre cei șapte elevi din țară care au reușit să promoveze în acel an evaluarea națională cu media 10. Într-un interviu acordat pentru Gazeta de Sud, Genoveva Ioana, managerul acestei unități școlare în ultimii zece ani, explică de când a început să se facă aici performanță la examene, dar și care sunt condițiile pentru elevi și părinți.

GdS: Doamna director, când ați început să înregistrați performanțe la evaluarea națională?

Genoveva Ioana: Oportunitatea de a analiza la acest nivel rezultatele a apărut în momentul în care s-a introdus programul național pentru admitere și afișarea electronică a notelor, adică din 2007. Atunci am obținut primele trei medii de 10, dar încă nu era o situație vizibilă pe platformele Ministerului Educației Naționale. Cel mai frumos rezultat a fost în anul următor, când au fost doar șapte elevi din toată România care au obținut media 10, unul dintre ei fiind de la noi din școală. Este vorba de Iulia Pîrgă. Ea fost făcută și Cetățean de Onoare al Craiovei pentru acel rezultat.

GdS: Și anul acesta aveți o medie de 10 și sunteți pe locul I. De cât timp sunteți pe podium, după rezultatele la evaluarea națională?

G.I.: Pot să vă spun că de zece ani, de când accesăm astfel de informații, Școala „Mircea Eliade“ este pe primul loc și întotdeauna în top 50 pe țară. Nu este un scop anume în această școală să fim primii, dar rezultatul este o confirmare a calității pe care o avem.

GdS: Ce trebuie să facă managerul unei unități școlare ca să obțină aceste rezultate?

G.I.: Cred că previzionarea este latura cea mai importantă din management. Să știi cu ani înainte încotro te îndrepți, și mă refer la încadrare, pentru că partea de resurse umane care implică elevii nu o poți controla foarte tare, nu ai cum. Accesul la educație este liber și este pentru toți copiii. În schimb, poți să analizezi și să-ți iei măsuri din timp în ceea ce privește personalul didactic pe care îl ai în școală.

Părinții colaborează permanent cu școala

GdS: Faceți previziuni în ceea ce privește personalul didactic. Aveți fluctuații?

G.I.: Avem o stabilitate a personalului didactic undeva la 92%. Fluctuația de personal nu este foarte mare, pentru că atunci când am avut un coleg detașat în școală sau suplinitor cu calități confirmate în activitatea la clasă am făcut eforturi, conform metodologiei, să îl avem alături în continuare. De asta spun, este adevărat că avem posturi vacante temporar, prin concedii sau detașări în alte instituții, și am încercat să îi ținem pe oamenii cu care colaborăm pentru ocuparea acestor posturi libere.

GdS: Ce calități trebuie să aibă un cadru didactic ca să rămână la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova?

G.I.: Nu sunt calități speciale, ci cele generos prevăzute în fișa postului pentru orice cadru didactic. Pe acestea, cei care vin le au sau le dobândesc pe parcursul timpului. Și sunt și stimulați în acest sens. Mediul în care se lucrează, armonia care este între colegi, comunicarea foarte bună, mai ales cu latura sensibilă a actorului educațional care se numește părinte, cred că îi formează pe toți să atingă un anumit parametru. Asta cred că este cel mai important, să știi să comunici corect instituțional, dar și cu părinții.

GdS: Reușiți să țineți părinții aproape de școală?

G.I.: Din punct de vedere educațional, da. Mai departe, nu pot să spun că părinții contribuie cu ceva din punct de vedere financiar. Să nu vă imaginați că relația cu părinții înseamnă o relație financiară. Din contră, și pe asta am mizat întotdeauna, sunt genul de părinți care investesc în educația copilului. Dincolo de comunicarea făcută prin toate căile și metodele, inclusiv celebrul Facebook, cota de participare în ședințe este foarte bună pentru că știu să se mobilizeze. La noi se lucrează pe criteriul dorința părinților. Și clasele de pregătitoare se formează după dorința lor. Faptul că se cunosc între ei și își doresc să vină în aceeași clasă este un semnal bun că va continua o relație frumoasă între părinți și atunci nivelul de relaționare cu învățătorul va fi mai bun, pentru că ei se cunosc anterior. Cred că și ăsta este un motiv că facem colectivele mai unite și mai aproape de școală.

GdS: De unde sunt elevii acestei școli?

G.I.: Majoritatea sunt din cartier. Dacă ne uităm în documente, pot spune că suntem o școală formată din elevi care locuiesc pe străzile arondate. Asta nu înseamnă că nu acceptăm elevi din alte zone. Dar, în general, cei care vin aici sunt copiii absolvenților acestei școli sau care au aici bunici foarte apropiați școlii. Majoritatea copiilor vin de la Grădinița „Dumbrava Minunată“, colaborăm foarte mult și cu cei de la Grădinița „Axia“, Grădinița 21. În jurul acestor unități se formează colectivele de elevi ai noștri. Aceste date le-am luat de la înscrieri.

GdS: Menționați faptul că aveți colaborări cu grădinițele. Contează mult cum îi formează educatoarele ?

G.I.: Sigur că da! Eu cred că muncă mai grea decât cea a educatoarei nu există în învățământ, pe locul următor situându-se învățătorul. Sunt cele mai dificile momente în evoluția unui copil perioadele acestea de vârstă și dacă cel care ghidează nu este performant în domeniul educațional, poți să ratezi niște șanse după aceea.

Notele de la clasă sunt apropiate de cele de la examen

GdS: Revenind la evaluarea națională, anul acesta aveți cea mai mare medie din județ pe școală. Câți elevi ați avut la acest examen?

G.I.: Media de la evaluarea națională este 9,034. Este mult pentru noi că reușim să obținem această medie peste 9. Rezultatul se datorează faptului că avem clase echilibrate. Cea mai slabă clasă este de 8,50 și cea mai bună undeva la 9,40. Nu sunt mari diferențe între copii. În plus, mediile generale de la clasă sunt atât de corecte că nu există diferențe foarte mari față de rezultatele de la examene.

GdS: Există competiții între clase?

G.I.: Noi, cadrele didactice, nu facem ierarhia claselor. De obicei, părinții fac astfel de ierarhii. Însă am avut surpriza în fiecare an ca din clasele considerate slabe să avem rezultate bune la evaluare, ceea ce confirmă faptul că echilibrarea încadrărilor la clase, așa cum le face o școală gimnazială, căutând să asigure o educație permanentă pentru toți elevii, nu doar pentru o clasă sau două, se confirmă cu rezultatul final. De exemplu, la clasa cu media generală 8,50 la evaluarea națională, avem un elev de media 10 pe perioada gimnaziului, care a obținut la examen 9,95, adică tot aproape 10. Asta înseamnă că nu contează din ce colectiv este elevul, ci faptul că rezultatele sunt reale.

GdS: Spre ce unități liceale se îndreaptă absolvenții acestei școli?

G.I.: Există o modificare de cotă de interes anual. Cred că este influența diriginților, fiecare pe unde a terminat. Dacă diriginții sunt absolvenți de „Frații Buzești“, miza e mai mare pe acest colegiu. Dacă diriginții sunt absolvenți ai Colegiului „Carol I“, mulți copii se îndreaptă spre această școală. În general, cadrele didactice de aici, ca și mine, sunt absolvente ale acestor două mari colegii. Noi colaborăm foarte bine cu aceste colegii și cu Colegiul Național „Elena Cuza“. Avem, de asemenea, copii care sunt interesați de Liceul Pedagogic. Îi îndreptăm spre colegiile în care se face educație la nivel înalt.

GdS: Le faceți orientare profesională înainte de a face opțiunile pentru admiterea la liceu?

G.I.: În acest an școlar, am reușit printr-un proiect al CJRAE să facem o evaluare. Am colaborat cu doamna psiholog Alina Dascălu, care a lucrat tot anul cu părinții și copiii pentru a le face această evaluare, prin care le-a determinat profilul și i-a îndrumat spre specializările care li se potrivesc. În general, elevii noștri își aleg specializări din domeniul real, cum ar fi științe sau matematică-informatică. Chiar și eleva care este olimpică la limba română alege un astfel de profil.

GdS: Ca manager, aveți în grijă nu numai rezultatele elevilor, ci și cum arată școala. Ce veți face în această vară?

G.I.: În general, ceea ce se numește igienizare este asigurat. Am demarat deja lucrările, dar așteptăm să se golească cu adevărat școala după examene. Nu vorbim de investiții pentru că nu e momentul să facem astfel de investiții în infrastructură, dar am avea nevoie de mai mult spațiu. Media la clasă este destul de mare ca să putem înființa încă o clasă de sus până jos. Din lipsă de spațiu, stăm în săli cu peste 30 de copii în fiecare colectiv. Nu putem cere bani pentru așa ceva, în condițiile în care sunt școli în oraș care nu își fac efectivele.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 iulie 2016

Actualitate

» Cameron îşi încheie mandatul de premier: “Nu toate deciziile luate au fost corecte”
» Piscinele si strandurile autorizate din Dolj
» Eleva de nota 10 din Dolj vrea să fie medic
» Aparatură nouă şi laborator funcţional la SJU Craiova
» Iadul pe pământ într-o comună argeşeană
» Accident în comuna Podari
» Valer Dorneanu este noul preşedinte al CCR
» Gregorian Bivolaru va fi extrădat în România
» Theresa May, al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii
» Patru români au spart un cazinou din Germania
» În Grecia se prelungeşte întreruperea circulației trenurilor
» Campanie pentru purtarea centurii de siguranţă
» Clădirea Congresului american închisă din motive de securitate
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Bilanţul accidentului feroviar din Italia a ajuns la 25 de morţi

Dolj

» Dolj: Prins băut şi fără permis la volan
» ISU Dolj: Ce măsuri trebuie luate la arderea miriștilor sau a vegetației uscate
» Craiova: Incendiu la două anexe gospodăreşti din apropierea Stației Triaj
» Polițiștii craioveni au reținut un minor de 16 ani, bănuit de comiterea unui furt
» Dolj: Bărbat rănit în timpul unui accident rutier, la Livezi
» Aproape 200 de hectare de mirişti au ars ieri în Dolj
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune
» Dolj: Puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă
» O nouă avertizare de Cod Galben pentru Oltenia
» Cod Galben de caniculă în Dolj şi Mehedinţi
» Nici cu recirculată nu au apă caldă cum ar vrea
» Salariul mediu net în Dolj a ajuns la 1.773 de lei
» Percheziţii la o grupare specializată în exploatarea persoanelor vulnerabile
» Accident mortal de muncă pe şantierul de la „Ion Oblemenco“
» A rupt semaforul cu BMW-ul
» Craiovean decedat în condiții suspecte la SJU Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» „Prietenii Istoriei“ la Muzeul Olteniei

Gorj

» Gorj: Anchetă după moartea bărbatului strivit sub un zid
» Gorj: Bărbat electrocutat mortal pe un stâlp de iluminat
» Un muncitor a murit sub un zid prăbuşit
» Măsuri anticaniculă la Târgu Jiu
» Patru eleve de 10 în Gorj

Olt

» Olt: Trafic pe un fir pe DN65, Slatina – Craiova

Mehedinţi

» Mehedinţi: Vacanță în siguranță alături de jandarmi
» Doljean urmărit pentru tentativă de omor, prins la Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I
» Siguranţa elevilor, o prioritate a Instituției Prefectului județului Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: Ambasadorul Austriei în România în vizită la Prundeni
» Lucrări la carosabil pe DN7, Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tenis: Monica Niculescu, eliminată în optimi la BRD Bucharest Open
» Atletism: Nicolae Soare a fost declarat nevinovat după ce fusese depistat pozitiv la meldonium
» Tenis de masă: Echipa de junioare a României a câștigat aurul european la Zagreb
» Handbal (f): România s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial

Educatie

» Bacalaureat 2016: Au fost depuse 44.399 de contestaţii
» 2.600 de absolvenți de liceu din Dolj au promovat bacalaureatul

Top