10 la evaluarea națională și 70 de premii la olimpiadele școlare

Erminia Petra Popa, eleva cu media 10 la evaluarea națională de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova (Foto: Traian Mitrache)
Erminia Petra Popa, eleva cu media 10 la evaluarea națională de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova (Foto: Traian Mitrache)

Gazeta de Sud continuă să vă prezinte elevii care au obținut media zece la evaluarea națională în acest an. Erminia Petra Popa, elevă a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, este o altă adolescentă care a obținut un astfel de rezultat. Nu este însă la prima performanță. Erminia participă încă din clasa I la concursuri și olimpiade școlare, obținând până în prezent 70 de premii la diverse discipline de studiu. Directorul unității școlare, Anca Pricină, o caracterizează ca pe o fire sensibilă cu abilități multiple, care reușește să continue lista elevilor cu performanță a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, unitatea școlară fiind și anul trecut pe lista școlilor cu doi elevi de zece la evaluarea națională. 

GdS: Erminia, ai obținut media 10 la evaluarea națională. Ce semnifică pentru tine acest rezultat?

Erminia Popa: Este un rezultat pe care mi l-am dorit și pentru care am muncit foarte mult. M-am pregătit constant. Nu a fost ușor. Anul acesta subiectele au fost puțin diferite, adică a fost alt gen de abordare, mai ales la matematică, la partea a III-a. Au fost cerințe care pe mulți elevi i-au pus în dificultate, dar care pe mine m-au avantajat.

GdS: Ai avut emoții pentru acest examen?

E.P.: Da am avut emoții foarte mari să nu cedez, pentru că știam că și dacă am muncit mult emoțiile sunt de multe ori greu de stăpânit.

GdS: Evaluarea națională este un filtru bun pentru a selecta elevii pentru liceu sau este necesar încă un examen pentru colegiile care au concurență?

E.P.: Nu cred că ar mai trebui să fie introdus încă un examen. Cred că evaluarea națională este un examen de dificultate medie, care pune multă presiune pe copii. Chiar dacă muncești mult, contează cum te simți în ziua respectivă și la ce capitole ești mai bun.

GdS: De când ai început să simți presiunea examenului?

E.P.: Cam în ultima lună, când am început să fac tot mai multe teste în care se văd doar punctajele și nu mai este timp de acumulat noi cunoștințe.

GdS: Este suficient doar să lucrezi individual pentru acest examen sau este necesar și un anumit antrenament pentru a face față emoțiilor unui examen?

E.P.: Trebuie să te înveți cu spiritul competiției, trebuie să te antrenezi constant pentru că altfel pierzi ritmul. Eu am participat la foarte multe competiții școlare de-a lungul anilor și cred că m-au ajutat să mă pot controla și să pot lucra sub presiunea timpului. Am mers la concursuri din clasa I și am aproximativ 70 de premii adunate de-a lungul timpului. Am premii la fiecare materie, inclusiv la pictură și la pian. În perioada gimnaziului am fost trei ani la rând la Olimpiada Națională de Fizică, trei ani la Olimpiada Județeană de Matematică. De asemenea, am participat la Olimpiada Județeană de Limba română, la concursul „Lectura ca abilitate de viață“ și la olimpiadele de limba engleză.

GdS: Ai participat inclusiv la concursuri de desen. Ai acest hobby de a desena?

E.P.: Da este un hobby de-al meu și vreau ca în timp să-l îmbunătățesc. Talentul este moștenit de la tatăl meu, care este inginer.

GdS: Și chiar dacă ești la Colegiul „Carol I“ spui că studiezi și la pian și ai și premii. Ai acest instrument acasă?

E.P.: Am o pianină și o chitară. La pian cânt de la cinci ani și cred că m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea mea, mi-a deschis noi orizonturi prin faptul că trebuia să mă concentrez să cânt la două mâini. Am început cu un pian de jucărie, îl aveam în casă și am întrebat-o pe mama dacă mă poate ajuta să învăț să cânt la el. Apoi am ajuns să am o pianină. Acest lucru cred că mi-a stimulat creierul să se poată concentra foarte bine.

GdS: Pianul și desenul sunt metode alternative de relaxare?

E.P.: În ultimul timp, m-am axat mai mult pe desen pentru că mi-am dat seama că mă relaxează mai mult pictura. Și de fiecare dată când ajung acasă, dacă mă simt puțin stresată sau încărcată, scot pensula și încep să pictez. În ultima vreme am pictat icoane pe care le-am trimis la concursuri de la care am obținut marele premiu.

GdS: Ai foarte multe premii care îți atestă nivelul tău de dezvoltare până la această vârstă. De asemenea, ai media 10 și multe abilități. Pentru ce vei opta în continuare?

E.P.: Vreau să rămân tot la Colegiul Național „Carol I“ deoarece sunt aici din clasa I, este un liceu cu istorie, tradiție și performanță pentru mine și familia mea. Aici a studiat și tatăl meu, și bunicul. Ca și specializare, îmi doresc să optez pentru profilul matematică-informatică. Eu sunt pasionată de matematică și vreau să urmez o carieră universitară probabil chiar în acest domeniu. Nu am încă un model în acest domeniu, dar mă bucur de sprijinul părinților mei care muncesc foarte mult ca să mă susțină pentru ca eu să pot să îmi urmez formarea profesio­nală.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

14 septembrie 2016

Concurs de table cu premii în bani în centrul Craiovei

Pasionații de table din orașul Craiova pot participa sâmbătă la un concurs cu premii în bani. Cupa Craiovei la table (ediția a doua) se va disputa în intervalul orar 10.30-17.30 în Piața „Frații Buzești” din Centrul Istoric. Competiția, ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 9 iulie 2016

Actualitate

» Klaus Iohannis după întâlnirea NATO de la Varşovia: O brigadă multinaţională va staţiona în România
» Brexit: Guvernul britanic exclude posibilitatea organizării unui nou referendum
» Ministrul Mediului anunţă o nouă taxă de timbru
» Craiova: Razie a polițiștilor printre șoferi
» România va participa cu 96 de sportivi la Jocurile Olimpice de la RIO 2016
» Aproape 17.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, transportate cu barca pe Dunăre
» Transalpina și Transfăgărășan – închise în acest weekend
» Drum de coșmar către litoral: 21 de mașini au fost implicate în accidente
» Ursul Baloo din Straja a devenit un fel de ”cetățean de onoare”
» Ministrul Sănătății: ”Dorim o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice”
» Scandalul plagiatelor – Nouă doctoranzi cer retragerea doctoratelor

Dolj

» Producătorii locali, față în față cu reprezentanții supermarketurilor
» Biblice, Dacice, Macedonice. Eseuri istorice, de Mihai Măceș Editura Macedoneanul
» „Universul culorilor“, la Galeriile Cromatic
» „Francesca“ și „Domestic“ închid luna de film românesc de la Londra
» Folclor sfâşietor la TRADEM
» Nu mai este nevoie de timbru fiscal la obținerea cazierului judiciar
» Ștrandul popular de la Jiu
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljeanul care, băut la volan, a accidentat mortal o femeie, după gratii

Gorj

» Școala Internațională de Vară „Constantin Brâncuşi“, la final
» Doi eliminați la ultima probă a examenului de bacalaureat
» Minerii trec la programul de lucru de șapte zile
» Poliţia anchetează moartea unui angajat al CEO
» Tânăra din maşina lui Căruntu a ingerat produse de curăţat, dar a fost salvată de medici
» Primăriţa din Stoina, achitată într-un dosar de corupţie
» Mii de turişti sunt aşteptaţi în weekend la Raliul de la Rânca
» Defileul Jiului se închide de luni

Sport

» Halep rămâne pe locul 5
» Ultimul test înainte de Rio pentru Ionescu

Educatie

» 10 la evaluarea națională și 70 de premii la olimpiadele școlare
» Trei eliminați și în ultima zi a bacalaureatului

Magazin

» Ia te uită! – Need for Speed: Începuturi
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Plan ingenios de evadare din timpul Holocaustului

Top