15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUn elev din Craiova a fost eliminat de la evaluarea națională

Un elev din Craiova a fost eliminat de la evaluarea națională

Emoții au avut și părinții care și-au așteptat copiii (Foto: Traian Mitrache)
Emoții au avut și părinții care și-au așteptat copiii (Foto: Traian Mitrache)

Elevii de clasa a VIII-a au susținut ieri primul examen scris din cadrul evaluării naționale, la limba și literatura română. În județul Dolj, peste 160 de elevi au absentat, iar altul a fost eliminat din centrul de examen.
Examenul scris la limba și literatura română susținut de elevii de clasa a VIII-a a început la ora 9.00, iar timpul alocat rezolvării subiectelor a fost de două ore. Conform metodologiei de derulare a evaluării naționale, elevii nu au voie în sălile de examen cu telefoane mobile sau materiale didactice. Unul dintre candidați a încălcat însă regulamentul păstrând asupra sa telefonul și a fost eliminat din examen. „Telefonul mobil a sunat în timpul probei, iar elevul a fost eliminat. Incidentul a fost înregistrat la Școala gimnazială «Sfântul Gheorghe». Elevul va avea nota 1. El va putea participa la distribuirea computerizată dacă se va prezenta la matematică“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. De altfel, alți 161 de candidați nu s-au prezentat la examen.

La primul subiect, pastelul

Pentru cei peste 4.000 de elevi care au fost în sălile de examen, subiectele nu au fost foarte dificile. Ei au avut de răspuns la cerințele variantei 2, care a avut două părți. La prima parte au avut poezia „Salcâmi“ scrisă de Baconski, având ca cerințe principale să transcrie un epitet, să găsească sinonime pentru cuvintele „alerga“, „veșnic“ și „căci“, să explice rolul virgulei într-un context și să argumenteze în 150 – 250 de cuvinte apartenența la genul liric. În cea de a doua parte au avut de analizat sintactic și morfologic propoziții dintr-un text publicistic, „Grădina pierdută a Edenului, locul în care ajungi doar cu elicopterul“, de Andreea Marinaș. Având ca și sursă de inspirație acest text, elevii au avut de realizat și o narațiune de 150-250 de cuvinte în care să descrise o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică. La ieșirea din săli, mulți candidați au declarat că a fost ușor. „A fost destul de ușor. Știu că am rezolvat bine o bună parte a subiectelor. Rămâne să vedem ce notă voi obține. Îmi trebuie o medie peste 9 pentru că îmi doresc să optez pentru Colegiul «Elena Cuza», unde am făcut și gimnaziul“, a declarat Andrei Barbu.
„Am avut emoții, dar până la urmă m-am descurcat. Îmi trebuie o medie mare pentru că vreau la o clasă de matematică-informatică sau de bilingvă“, a spus Matei Robert de la Colegiul Național „Elena Cuza“. Cu speranțe că va obține o notă foarte mare a ieșit din sală și Anemari Geormăneanu, de la Colegiul „Carol I“. „Sunt foarte fericită pentru că din punctul meu de vedere cred că am rezolvat totul bine. Am avut foarte multe emoții la început. Acum aștept proba de matematică pentru care am ceva emoții“, a spus eleva. Emoții mari au avut și părinții, care au așteptat la centrele de examen până la finalizarea probei. „Emoții sunt multe și cred că mai multe avem noi, ca părinți, decât elevii, pentru că ei știu ce au de făcut. Au învățat și acum trebuie să pună în aplicare ceea ce au acumulat. Nu cred că munca din anii de studiu va rămâne fără răsplată. Sperăm să fie cu bucurie la final“, a declarat Cristiana Geormăneanu. Elevii vor reveni în centrele de examen miercuri, pentru proba scrisă la matematică, pentru care, în județul Dolj, sunt înscriși 4.571 de elevi. La acest examen, candidații vor avea voie să intre în sălile de examen cu instrumente pentru desen, însă nu cu aparatură ce poate fi folosită pentru calcul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS