21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCentru de examen cu un singur candidat la Evaluarea Naţională

Centru de examen cu un singur candidat la Evaluarea Naţională

Cadrele didactice care au participat la prima extragere făcută de ISJ Dolj pentru comisia ce va fi în centrul zonal de evaluare, stabilit la Școala „Nicolae Romanescu“ din Craiova, pentru corectarea lucrărilor din alte județe
Cadrele didactice care au participat la prima extragere făcută de ISJ Dolj pentru comisia ce va fi în centrul zonal de evaluare, stabilit la Școala „Nicolae Romanescu“ din Craiova, pentru corectarea lucrărilor din alte județe

Absolvenții de clasa a VIII-a încep astăzi evaluarea națională. La nivel național, sunt așteptați peste 153.000 de elevi. În Dolj, pentru acest examen s-au înscris 4.575 de candidați, din care 14 sunt absolvenți de gimnaziu din seriile anterioare. Evaluarea se susține în unitățile în care elevii au absolvit gimnaziul. În Dolj, cel mai mic centru de examen are un singur candidat.

Pregătirile pentru evaluarea națională a elevilor de clasa a VIII-a au început de ieri. La Inspectoratul Școlar Județean Dolj s-au extras comisiile pentru prima probă scrisă, cea de limba și literatura română. Conform metodologiei de examen, fiecare elev va fi evaluat în școala în care a învățat și trebuie să fie prezent în sala de examen cel târziu la 8.30. Evaluarea va începe la ora 9.00 și va dura două ore. În județul Dolj, un centru de examen are un singur candidat. Acesta se află la Școala Gimnazială Gogoșu. „Sunt 153 de centre de examen, la care sunt înscriși 4.575 de elevi. Prezența unui singur candidat la Gogoșu se explică prin faptul că la această unitate școlară există încă învățământ în regim simultan, iar în clasa a VIII-a a fost un singur elev. Acesta nu putea fi inclus nici în alt centru de examen pentru că Gogoșu este o localitate izolată“, a explicat Ștefan Vasile, președintele Comisiei Județene pentru Evaluare Națională. De altfel, centre cu puțini candidați se află atât în Craiova, cât și în alte localități ale județului Dolj. Astfel, la Școala Gimnazială „Anton Pann“ din Craiova susțin examen doi candidați, iar la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași sunt trei. Câte patru candidați sunt la Coțofenii din Față și Mischii, iar câte cinci candidați sunt la Seaca de Pădure, Măceșu de Sus, Ghercești, Negoi, Radovan și Teasc. De altfel, pentru două unități de învățământ nu se mai organizează examen întrucât nu au nici un candidat. Pe această listă se află Școala Specială „Sfântul Mina“ și Penitenciarul pentru Minori și Tineri Craiova.

Cele mai mari centre de examen

La polul opus, cele mai mari centre de examen se află la Școala Gimnazială Filiași, cu 138 de candidați, Colegiul Național „Frații Buzești“ – 131, Colegiul Național „Carol I“ – 121, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ – 114, Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ – 113. Lucrările elevilor nu vor fi corectate în Dolj. „La nivelul județului Dolj avem un centru zonal de evaluare, la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“, unde se vor corecta lucrări venite din alt județ. Lucrările din județul Dolj vor fi colectate la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși» din Craiova și de acolo vor fi transportate în alt centru zonal de evaluare“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.

14 candidați, absolvenți din seriile anterioare

Printre elevii care susțin evaluarea națională azi se află și 14 candidați care au absolvit studiile gimnaziale în anii anteriori. Aceștia sunt distribuiți pe centre de examen astfel: câte doi candidați la Moțăței, Bechet, Bucovăț și Siliștea Crucii și câte un candidat la Liceul „Tudor Arghezi“, Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu“, Școala Coșoveni, Școala Bratovoiești, Școala Drăgotești și la școala din Apele Vii. Conform calendarului pentru evaluarea națională, candidații care susțin azi proba de limba și literatura română revin în centrele de examen și miercuri, 29 iunie, pentru proba scrisă la matematică. Notele obținute la evaluarea națională reprezintă 75% din media de admitere la liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS