22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLocuri mai puține și noi condiții de admitere la Universitatea din Craiova

Locuri mai puține și noi condiții de admitere la Universitatea din Craiova

Unele dintre facultățile Universității din Craiova au schimbat condițiile de admitere la licență pentru anul universitar următor
Unele dintre facultățile Universității din Craiova au schimbat condițiile de admitere la licență pentru anul universitar următor

Universitatea din Craiova și-a deschis ieri porțile pentru a prezenta oferta educațională și condițiile de admitere pentru această vară. Spre deosebire de anii anteriori, în această sesiune absolvenții de liceu vor avea mai puține locuri la buget la majoritatea facultăților. În plus, atât la master, cât și la licență au apărut specializări noi, iar în unele cazuri s-au schimbat condițiile de admitere.
Pentru a-și prezenta oferta educațională și condițiile de admitere, cele 12 facultăți ale Universității din Craiova și-au organizat ieri standuri informaționale în holul central în așteptarea elevilor de liceu. Anul acesta însă numărul de locuri la buget a scăzut cu 2%, fiind alocate 2.800 de locuri la licență și 1.940 la master. Reducerea locurilor la buget se reflectă la fiecare facultate, specializările având cu unul, două sau chiar zece locuri mai puține decât anul trecut. Excepție de la această regulă face, însă, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică, care a primit cu 15 locuri mai mult decât anul trecut. Admiterea la această specializare implică însă și un test scris la matematică sau informatică, care va reprezenta 70% din media candidaților, în rest fiind luată în calcul media examenului de bacalaureat. Noutatea din acest an la această facultate este că examenul scris se extinde și la celelalte domenii. „Se va susține examen scris la informatică sau la matematică și pentru domeniile Ingineria sistemelor, Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale. Astfel că, anul acesta, admiterea doar pe baza mediei de la bacalaureat se menține la Mecatronică și Robotică“, a declarat Florina Besnea, președintele Organizației Studenților din Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică.

La Kinetoterapie se cere mai multă biologie

Condițiile de admitere se schimbă anul acesta și la Facultatea de Educație Fizică și Sport, pentru domeniul Kinetoterapie. „Media de admitere la Kinetoterapie va fi formată din 25% proba de atletism, 25% proba de gimnastică, 40% nota de la proba de biologie și 10% media de la bacalaureat. Practic, a crescut ponderea notei de la proba de biologie pentru că în anii de studiu sunt foarte multe discipline medicale și viitorii studenți trebuie să aibă cunoștințe de specialitate pentru a face față cerințelor din planul de învățământ“, a declarat conf. univ. dr. Germina Cosma. Pentru domeniul Educație Fizică și Sport se păstrează condițiile de admitere din anii anteriori, punându-se accent pe probele de aptitudini, bacalaureatul având o pondere de 10%.

Pictură și Sculptură, la Teologie

La Facultatea de Teologie Ortodoxă s-a înființat un nou departament, denumit Arte vizuale, în cadrul căruia se regăsesc specializările Arte plastice (pictură și sculptură) și Artă sacră. „De anul acesta, ca și specializare nouă la Facultatea de Teologie Ortodoxă avem Arte plastice – pictură și sculptură. Pentru a fi admiși la acest departament, candidații trebuie să prezinte un desen cu natură statică, dar și o mapă cu zece creații personale pentru a se observa abilitățile artistice. Aceleași condiții sunt și la specializarea Artă sacră, inclusă de anul trecut“, a declarat lect. univ. dr. Emilian Popescu. Examenul se va susține în continuare la Facultatea de Drept pentru specializarea Drept, menținându-se testul grilă la Limba și literatura română.

Noi mastere la Litere și Fizică

Anul acesta, la departamentul de Fizică din cadrul Facultății de Științe va fi o specializare nouă la master pe lângă cele cunoscute până acum. „Din acest an, la master va fi și specializarea Fizică Teoretică Aplicată. De asemenea, la licență există specializările cunoscute până acum – Matematică, Informatică, Fizică, Chimie, Știința mediului și geografie. Admiterea se face pe baza mediei de la bacalaureat“, a precizat Andrei Moinea, student al Facultății de Științe din Craiova. Un nou master este și la Facultatea de Litere, unde se va schimba modalitatea de admitere. „La Litere, anul acesta admiterea se face în sistem electronic. Nu se mai completează formulare tipizate și nu se mai pierde timpul. Ca și noutate pentru anul universitar 2015-2016, la master avem specializarea de traducător specializat care se va extinde, pe lângă domeniul juridic va include și specializări în domeniile medical, economic și literar. În plus, pe lângă secțiunile din limba franceză și limba engleză se include și secțiunea de limba germană“, a declarat conf. univ. dr. Mihaela Popescu, prodecan al Facultății de Litere. În ceea ce privește studiile de licență, și anul acesta admiterea se va face pe baza mediei de la bacalaureat la departamentele de la licență Limbă și literatură, Limbi moderne aplicate, Științe ale comunicării care includ Jurnalism și Comunicare și relații publice. Pentru domeniile Științe ale Educației, Muzică, Teatru și Artele Spectacolului se susțin și probe de aptitudini. Facultățile cu admitere doar pe baza bacalaureatului sunt Științe, Mecanică, Inginerie Electrică, Facultatea de Horticultură, Economia și Administrarea Afacerilor, Științe Sociale.
În ceea ce privește specializările care intră în conservare pentru anul universitar următor o astfel de măsură se pune în aplicare cu Termoenergetica din cadrul Facultății de Inginerie Electrică. Potrivit reprezentanților Universității din Craiova se va relua procedura de înscrieri la această specializare în momentul în care vor fi solicitări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS