6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUniversitatea din Craiova a creat posturi pentru cercetători

Universitatea din Craiova a creat posturi pentru cercetători

(FOTO: Traian Mitrache)
(FOTO: Traian Mitrache)

Cu prilejul inaugurării campusului de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova, Gigel Paraschiv, secretarul de stat pentru învăţământ superior, dar şi Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, au adus în discuţie soarta cercetării ştiinţifice, dar şi a numărului profesorilor titulari tineri, aflat într-o continuă scădere. Potrivit acestora, în urmă cu cinci ani, la nivelul învăţământului superior românesc erau 25.000 de cadre didactice titulare, dintre care 30% erau tineri sub 35 de ani.
„În prezent, procentul acestora este de 15%, dintr-un total de 23.000 de cadre didactice titulare. Şi scăderea numărului de studenţi a fost dramatică, dacă ne raportăm la perioada 2007 – 2008, în care am înregistrat un maximum de un milion de studenţi. Acum avem puţin peste 500.000. Faptul că Universitatea din Craiova a păstrat în ultimii patru ani un număr de aproximativ 19.000 de studenţi la cele trei niveluri este o dovadă a preocupării pe care a avut-o universitatea pentru condiţiile de studiu în care învaţă studenţii. Îmi doresc ca tinerii de valoare să fie încurajaţi să intre în sistem. Din câte ştiu, la Craiova există o preocupare pentru atragerea de cercetători cu normă întreagă. La nivel naţional, sunt 23.000 de cadre didactice titulare şi doar 560 de cercetători cu normă întreagă“, a spus Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România. Şi Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăţământ superior la Ministerul Educaţiei, a declarat că numărul de cercetători cu normă întreagă din universităţile din ţară este foarte mic: „Angajarea tinerilor cercetători în universităţi este un lucru extraordinar. Pentru început, va fi un efort din partea instituţiilor de învăţământ superior, dar fără acest nucleu universităţile nu pot să crească. Universitatea trebuie să devină antreprenorială“.

Dezvoltarea infrastructurii de cercetare, prioritară

Rectorul Universităţii din Craiova susţine că proiectul pe care Facultatea de Mecanică l-a finalizat pune cercetarea ştiinţifică în prim-plan şi că dezvoltarea infrastructurii de cercetare este prioritară.
„Facultatea de Mecanică a furnizat foarte mulţi ingineri implicaţi azi în proiecte importante. O direcţie prioritară pentru noi este cea de continuare a parteneriatului cu viitori angajatori ai absolvenţilor noştri. Multe dintre clădirile universităţii sunt dotate datorită generozităţii partenerilor noştri şi vor fi utilizate pentru a strânge legătura cu ei şi pentru a face cercetare aplicativă împreună. O să reuşim să facem acel centru IT pe care îl avem în construcţie de prea multă vreme. Pentru prima dată în ultimii ani, ministerul a alocat direct în contractul instituţional fonduri pentru reînceperea lucrărilor pentru parcul tehnologic IT al Universităţii din Craiova. Proiectul de la Mecanică sintetizează exact direcţiile de dezvoltare ale universităţii, nu ne arată ce este, ne arată ce trebuie să fie Universitatea din Craiova: una bazată pe cercetare, care îşi creează infrastructura şi resursa umană necesară. Noi am creat deja 14 posturi de asistenţi de cercetare prin transformarea unor posturi vacantate din administraţia universităţii, iar în Senatul de mâine (astăzi – n.r.) vom mai transforma 12 posturi din administraţie în posturi de cercetători. Nu ne vom opri însă aici. Până la finalul anului calendaristic 2016 vom mai avea alte 16 posturi. Vrem în felul acesta să dăm un impuls cercetării“, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS