6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCampus de 10 milioane de euro la Facultatea de Mecanică

Campus de 10 milioane de euro la Facultatea de Mecanică

Studenţii Facultăţii de Mecanică, din cadrul Universităţii din Craiova, vor studia, începând din această săptămână, într-un spaţiu modern în care s-au investit peste zece milioane de euro din fonduri europene. Proiectul a prevăzut reabilitarea şi modernizarea clădirilor existente, extinderea și refuncționalizarea unora dintre acestea, crearea de condiții conform unor norme de elită pentru desfășurarea proceselor educaționale, laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generaţie. De asemenea, a fost construită o bază sportivă și au fost amenajate spații ultramoderne de cazare, dotate la nivel hotelier.

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăţământ superior la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, oficilităţi locale, reprezentanţi ai Universităţii din Craiova, dar şi reprezentanţi ai firmei de construcţii şi arhitecţi care au muncit la proiectul de la Mecanică, cadre universitare şi studenţi au participat ieri la inaugurarea campusului.

„Aveam echipamente vechi, depăşite moral“

S-au construit și dotat aproximativ 5.000 de metri pătraţi de spații moderne destinate laboratoarelor și proiectării asistate în inginerie, s-a modernizat un cămin cu 100 de camere utilate la cele mai înalte standarde, incluzând și o bibliotecă cu capacități și facilități moderne, s-a realizat un amfiteatru cu 260 de locuri și logistică ce pune la dispoziție și spații expoziționale, s-a restaurat o clădire cu valențe arhitecturale dosebite și, nu în ultimul rând, s-a realizat o bază sportivă. Tot cu fonduri europene au fost achiziționate și implementate echipamente și aparatură de laborator de ultimă generație. În același timp, a fost realizată o infrastructură modernă și performantă pentru biblioteca facultății,  cu acces direct la informația științifică de actualitate. „Clădirea de laboratoare este practic un complex care pe parter, etaj 1, doi şi trei are laboratoare, iar la etajul patru săli de proiectare dotate cu echipamente şi softuri de ultimă generaţie. În afară de acest complex de laboratoare, avem o aulă în care putem ţine conferinţe, la demisol există un spaţiu expoziţional generos şi deosebit de interesant. Clădirea centrală a Facultăţii de Mecanică este o clădire monument istoric care a fost construită în 1898, cu o arhitectură deosebită. Spaţiile pe care le oferă clădirea centrală sunt spaţii generoase pentru cursuri şi seminarii, dar nicidecum nu sunt pentru cea mai importantă activitate care defineşte ingineria, şi anume laboratoarele şi sălile de proiectare. Laboratoarele Facultăţii de Mecanică se aflau la halele industriale de pe Câmpia Iszlaz, unde aveam echipamente vechi, depăşite moral. Această clădire monument istoric a fost într-o continuă operă de reabilitare şi consolidare timp de 14 ani, ani în care am demontat echipamentele, le-am mutat dintr-o locaţie în alta, dintr-o aripă în alta. Din acest motiv ne-am orientat către acest proiect în anul 2009, când am depus studiul de fezabilitate. Contractul de finanţare la acest proiect a fost semnat pe 31 iulie 2013, drumul de implementare a fost lung şi dificil. După ce am semnat contractul de finanţare, pe 31 decembrie 2013 semnam contractul cu primul constructor, pe care l-am reziliat câteva luni mai târziu. Precum Meșterul Manole, ne-am pus la temelia acestei zidiri curajul, credința, cutezanța, dorința noastră de mai mult și de mai bine, încrederea în propriile puteri și în capacitatea noastră de a schimba vieți și destine“, a spus prof. univ. dr. ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică. Implementarea acestui proiect a început pe 10 noiembrie 2014.

90% dintre inginerii implicaţi în proiect, foşti absolvenţi de Mecanică

Fostul ministru al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că Universitatea din Craiova a înregistrat, în ultimii ani, progrese semnificative, reuşind astfel să se claseze pe un loc fruntaş în ţară: „Am observat atenţia acordată infrastructurii, care este remarcabilă, dar și echităţii studenţilor şi accesului la un act educaţional de calitate. Sunt convins că în perioada imediat următoare veţi da atenţie componentei de resurse umane“.
Şi pentru arhitecţii care au muncit la proiectul Facultăţii de Mecanică a fost o experienţă unică, au menţionat aceştia, având în vedere amplasarea clădirilor noi într-un campus existent și integrarea acestora cu elemente de arhitectură cu valoare istorică. Au avut ocazia de a pendula permanent între modernitate, performanță și conservare. „Limbajul arhitectural a trebuit să transmită mesajul contemporaneității, al performanței tehnologice, fără să submineze sau să afecteze valoarea mesajului istoric. Restaurarea clădirii decanatului a impus acțiuni de valorizare a substanței istorice, atitudinea generală fiind de respectare a tehnologiilor și a metodelor tradiționale de construcție. Prin contrast, construirea aulei și a spațiilor de laboratoare a presupus folosirea celor mai noi și mai complexe materiale și tehnologii. Ca urmare, echipa specialiștilor implicați în proiectare a fost complexă, cuprinzând arhitecți, ingineri de structuri, ingineri de instalații, experți tehnici, experți restauratori, verificatori“, a spus arhitectul Mariana Trif.
La campusul de la Mecanică, 90% dintre inginerii constructori implicaţi în proiect sunt absolvenţi ai secției de Construcții Civile Industriale, din cadrul Facultății de Mecanică.

„Avem proiectarea făcută pentru încă două cămine studenţeşti“

Dezvoltarea infrastructurii centrului universitar craiovean va continua, a asigurat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universităţii din Craiova: „Îndrăzneala noastră este aceea de a crede cu tărie că investițiile fundamentale în infrastructură nu fac altceva decât să ne conecteze la exigențele academice ale secolului XXI. Atractivitatea națională și internațională a Universității își găsește  motivarea, pe de o parte, în calitatea științifică și didactică a dascălilor săi și, pe de alta, în convingerea că modernizarea infrastructurii este direct proporțională cu creșterea calității actului de educație. Studenţii noştri sunt partenerii noştri de decizie, de muncă, vrem să îi tratăm cu respect. Universitatea din Craiova o să continue investiţiile, avem făcută proiectarea pentru încă două cămine studenţeşti, 11 şi 13, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Am proiectat deja modernizarea căminului 9, ultimul rămas nemodernizat, realizăm o cantină în clădirea istorică din centrul oraşului, care va putea să servească studenţii cu mai bine de 1.000 de porţii zilnic, avem un proiect, o sală de sport şi un bazin de înot la Facultatea de Educaţie Fizică“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS