Revoltă la Băilești – Părinții, puși să gireze admiterea la liceu cu date personale

Directorii Liceului „Mihai Viteazul“ Băilești au solicitat părinților care au elevi în clasa a VIII-a să completeze tabele cu opțiunile pentru liceu și să își treacă și date personale din actele de identitate și semnătura (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Revoltă în rândul diriginților de la clasele a VIII-a, care reclamă faptul că directorii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești au solicitat la toate școlile din comunele apropiate ca părinții să completeze la începutul acestei săptămâni tabele cu opțiunile elevilor pentru admiterea la liceu, în care să fie inserate și date din actele de identitate. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj susține că demersul este ilegal și că nici o unitate de învățământ nu are dreptul să pună părinții să completeze tabele cu datele personale. În schimb, conducerea liceului precizează că demersul este făcut pentru a demonstra Ministerului Educației Naționale că pot realiza mai multe clase de liceu decât li s-a aprobat în planul de școlarizare.  

Revolta diriginților a pornit de la faptul că solicitarea privind completarea unor tabele care să cuprindă și datele personale ale părinților a apărut luni, 25 ianuarie, la ora 9.00, pe e-mail-urile școlilor din comunele apropiate orașului Băilești, iar termenul de completare era marți, 26 ianuarie, ora 12.00. În tabelele care ar fi trebuit inserate și datele personale, care au fost transmise unităților școlare pe e-mail, se treceau opțiunile elevilor de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu. Profesorii pun însă la îndoială scopul solicitării directorilor, mai ales că ar fi primit și amenințări dacă nu sunt cooperanți. „Fiind dirigintă la clasa VIII-a i-am argumentat domnului director că nu este posibil ca și termen, și nici legal, conform oricărei metodologii, să obțin de la părinți semnături și date din BI/CI, mai ales la o solicitare destul de îndoielnică. Mi s-a arătat e-mail-ul și am fost avertizată că lipsa mea de cooperare s-ar putea să conteze în perioada următoare“, se arată într-una din reclamațiile trimise de cadrele didactice la redacția Gazetei de Sud.

Directorii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești recunosc demersul de transmitere al e-mail-urilor cu tabele în care părinții să treacă opțiunile elevilor de clasa a VIII-a pentru liceu, dar spun că au făcut acest lucru întrucât, după aprobarea planului de școlarizare, s-au trezit că au cu o clasă mai puțin. „La ședința cu directorii de săptămâna trecută am fost anunțați că la Liceul Teoretic «Mihai Viteazul» din Băilești, pentru clasa a IX-a au fost aprobate doar trei clase din cinci, câte am solicitat. În fiecare an, noi am funcționat cu patru clase și mi se pare incorect să se reducă de anul viitor o clasă doar pentru că la nivelul județului Dolj a scăzut populația școlară cu 500 de elevi, ceea ce ar însemna că trebuie să dispară 19 clase. Nu este cazul ca la Băilești să se reducă planul de școlarizare pentru că, la școlile din zonă, sunt 220 de copii care frecventează zilnic cursurile, iar 131 au făcut opțiunea că vin către Liceul Teoretic «Mihai Viteazul» din Băilești. Am verificat acest lucru în luna noiembrie anul trecut printr-un sondaj, iar acum, după ce am auzit că s-a redus planul de școlarizare cu o clasă, am vrut să mă conving întâi eu, cu date reale și semnături de la părinți, că acestea sunt opțiunile elevilor de clasa a VIII-a din zonă. În tabelele respective au fost trecute seria și numărul de pe cartea de identitate a părinților. Le-am cerut aceste date părinților și după consultarea reprezentanților administrației locale care ne susține pentru a face demersuri la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a ne aproba o clasă în plus, pentru că în zonă sunt copii care nu au suficiente resurse financiare să meragă la licee din Craiova și, dacă nu frecventează liceul din Băilești, va crește abandonul școlar“, a declarat Gabriel Tica, directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești. Managerul liceului susține că nu a făcut presiuni asupra profesorilor diriginți. „Nu am făcut deloc presiuni asupra diriginiților de la clasa a VIII-a. Am făcut decât un demers care să fie susținut cu date reale. Până la urmă, sunt dator să asigur catedrele profesorilor din zonă. Acum avem patru clase și trebuie să le dau multe discipline opționale pentru a le menține normele în școală. Dacă rămânem pe trei clase vor interveni sigur și reduceri de norme“, a mai precizat directorul liceului.


ISJ Dolj: Școlile nu pot cere date personale

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj susține că directorii unităților de învățământ nu au dreptul să ceară părinților să completeze tabele cu date personale pentru a face dovada opțiunilor pentru liceu, iar fundamentarea planului de școlarizare s-a finalizat. „Fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat se face în conformitate cu OMECS nr. 5556/2015, care prevede că proiectul planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ trebuie să conțină în mod obligatoriu avizul Comitetului Local de Dezvoltare al Parteneriatului Social, al coordonatorului regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și avizul Consiliului Consultativ al ISJ Dolj, format din operatori economici, parteneri sociali, reprezentanți ai consiliului local și consiliului județean, reprezentanți ai cultelor religioase, părinți, președintele Consiliului Județean al Elevilor, ținându-se cont de criteriul economic, demografic și geografic, luându-se în calcul și oportunitățile de inserție socio-profesională ale elevilor. În conformitate cu ordinul OMECS nr. 5082/2015 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal și profesional de stat pentru anul școlar 2016-2017, unitățile de învățământ au obligația să desfășoare, în perioada 11 – 31 mai 2016, ședințe de instruire cu părinții și elevii de clasa a VIII-a pentru prezentarea procedurilor de preselecție sau de admitere și a planului de școlarizare pentru clasa a IX-a. Menționăm faptul că alte demersuri efectuate de unitățile de învățământ sunt în afara legislației în vigoare“, a precizat Nicușor Cotescu, inspector școlar general adjunct. Reprezentanții ISJ Dolj atrag atenția că părinții nu trebuie să completeze la școală tabele cu date personale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 28 ianuarie 2016

Actualitate

» Bărbat înarmat, arestat în Parcul de distracţii Disneyland din Paris
» Soția lui Gheorghe Funar s-a stins din viață
» Bărbat înarmat, arestat în Parcul de distracţii Disneyland din Paris
» Cristi Minculescu şi IRIS s-au întors la Craiova
» Vremea se menţine caldă vineri şi sâmbătă
» Craiova: Continuă probele de lucru pentru sistemul de semaforizare până luni
» Acţiune de control la Romsilva
» OMS: Virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv
» DNA: Crinuța Dumitrean, urmărită penal într-un nou dosar. Este acuzată de abuz în serviciu și luare de mită
» DNA a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu, în cazul acoperișului Arenei Naționale
» Peste 100 de migranţi aflaţi pe o barcă gonflabilă în Marea Mediterană, salvaţi de o navă românească
» Măsuri pentru sporirea credibilității produselor ecologice în rândul consumatorilor
» Alertă cu bombă în Paris. Cinci licee au fost evacuate
» Conducerea Romgaz, sucursala Târgu Mureș, reținută de DNA

Local

» RAAN a intrat în faliment
» Întreruperi energie electrică de mâine

Dolj

» Panourile de 600.000 de euro, subiect incendiar în consiliul local
» Continuă probele de lucru pentru sistemul de semaforizare
» Economista Carmen Popescu a scăpat de doi ani de închisoare
» Negocieri dure între sindicate și Ford înainte de semnarea CCM
» Ford: Profit record de 10,8 miliarde de dolari în 2015
» Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat noul centru ISU
» Bibliotecile școlare pierd teren în fața internetului
» Grupul „Vişinarii“ – 16 ani de cântec autentic oltenesc
» Frații Mihăilescu au scăpat de pușcărie
» Bilanţul ISU “Oltenia”
» Femeia îngropată în grădină
» Elevii Liceului de Arte l-au sărbătorit pe Mozart
» Sunt sau nu scumpe indicatoarele rutiere din Craiova?
» Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia”, în sediu nou
» ”Pescărușul”, pe scena craioveană
» Craiova: Pietonii în atenția polițiștilor rutieri

Gorj

» Sancțiuni aplicate cetățenilor care își lasă animalele nesupravegheate
» Reţea specializată în furturi din locuinţe de lux
» DNA ar putea săpa după banii europeni „îngropaţi“ la Rânca – Autorităţile din Gorj îşi bat joc de 8 milioane de euro

Mehedinţi

» Mehedinți: Regia Autonomă pentru Activități Nucleare a intrat în procedură de faliment

Vâlcea

» Vâlcea: Paznicii verificaţi de poliţişti

Sport

» Rocha şi Bancu, decisivi cu MTK Budapesta
» „Satelitul“, amical cu ACS Podari
» Negrilă are încredere în noua CSU
» Begu: Sunt accidentată, nu voi juca în Fed Cup
» Spadasinii craioveni, medaliați cu bronz la echipe
» 400 de luptători iau cu asalt Polivalenta
» Fotbal – Alb-albaştrii, victorioşi cu ungurii
» Fotbal – Exclusiv: Lupta pentru conducerea AJF Dolj este foarte încinsă (lista completă a candidaților)
» Tenis (f): Irina Begu s-a retras din echipa de Fed Cup

Magazin

» Motivul pentru care extratereştrii nu ne-au vizitat încă
» Horoscop
» Bancul zilei
» Filmele în care joacă românii Levente Molnar şi Mădălina Ghenea, nominalizate la Premiile Cesar

Top