10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele pedagogice vor funcționa după reguli noi

Liceele pedagogice vor funcționa după reguli noi

Elevii care vor să se înscrie la învățământul primar într-un liceu pedagogic nu mai trebuie  să fie din circumscripția unității de învățământ
Elevii care vor să se înscrie la învățământul primar într-un liceu pedagogic nu mai trebuie
să fie din circumscripția unității de învățământ

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a publicat noi reguli de organizare și funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice pentru dezvoltarea acestor unități de pregătire a educatorilor și învățătorilor. Noul cadru legislativ se aplică și pentru Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova atât în organizarea activităților de practică derulate de profesori și elevi, cât și în vederea înscrierii elevilor pentru învățământul primar și gimnazial.

Potrivit noului cadru legislativ, profesorii metodiști din liceele pedagogice nu mai pot fi coordonatori de practică. De altfel, cadrele didactice care derulează activități cu elevii de la profil pedagogic nu pot avea mai mult de două zile pe săptămână în care să facă practică pentru a nu perturba procesul educațional, indiferent dacă este școală sau grădiniță. „Un cadru didactic de la unitățile școlare de aplicație pentru liceele pedagogice putea să aibă mai multe zile pe săptămână în care să facă practică. După noile precizări sunt prevăzute maximum de două zile. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, plata sporurilor cadrelor didactice desemnate să conducă sau să realizeze practică pedagogică se face raportat la salariul de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat, pe parcursul întregului an şcolar, pentru toate cele trei tipuri de practică pedagogică (curentă, individuală şi comasată) definite la articolul 3 din anexa 1, la OMEN, nr 4927/2013“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Noul cadru legislativ prevede și faptul că experiența și pregătirea profesională a cadrelor didactice din liceele și colegiile pedagogice pot fi utilizate în programe educaționale precum: școlarizarea copiilor bolnavi la domiciliu sau în spitale, integrarea școlară și socială a copiilor din categoria remigranților, dar și pentru învățarea limbii române ca nematernă, atât de către adulți, cât și de către copii, pentru toate categoriile care nu se regăsesc în grupurile țintă ale universităților – remigranți, refugiați, străini care vor să învețe limba română și nu se află pe teritoriul României, prin intermediul unei platforme de e-learning.

Înscrierea elevilor și transferul după noile dispoziții

În ceea ce privește recrutarea elevilor, pentru învățământul liceal se aplică aceleași reguli ca și până acum. Elevii care aplică pentru Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova sau pentru alt liceu cu profil pedagogic trebuie să susțină o probă de aptitudini. Ca și noutate intervine transferul elevilor. Potrivit regulamentului, în liceele pedagogice nu se mai pot transfera elevi de la alte unități școlare. „Transferul elevilor de la o specialitate la alta se realizează numai în cadrul profilului pedagogic, cu respectarea prevederilor generale în domeniu stipulate în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) aprobat prin OMECS, nr. 5115/2014 și cu obligativitatea ca elevul să fi susţinut şi promovat probele de aptitudini şi să fi efectuat, la specializarea pe care a urmat-o în momentul transferului, practică pedagogică. Nu se admite transferul elevilor de la altă filieră, la profil pedagogic, neexistând posibilitatea echivalării sau a susţinerii diferenţelor la practică pedagogică. În schimb, un elev de la liceul pedagogic se poate transfera către altă unitate de învăţământ la un alt profil, urmând să susţină examenele de diferenţe, acolo unde este cazul“, a precizat Ionuț Pătularu, directorul Colegiului Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Se schimbă regulile și pentru celelalte cicluri de învățământ. Pentru învățământul primar, elevii pot fi înscriși fără a mai face parte din circumscripția liceului. Totodată, înscrierea în clasa a V-a la un liceu pedagogic se face fără a susține probe de aptitudini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS