11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieClopoţelul a sunat în premieră la Liceul Francez „Voltaire“

Clopoţelul a sunat în premieră la Liceul Francez „Voltaire“

reprezentanti1

Clopoţelul a sunat ieri şi pentru cei 100 de elevi care au fost admişi la Liceul Internaţional „Voltaire“. Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016 a fost organizată în Aula Magna din sediul Facultăţii de Drept din Craiova, unde, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, au fost prezenți invitaţi precum Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, Georgiana Rusu și Liliana Lupușor din partea Agenției universitare a francofoniei, Guillaume Dujardin din partea Institutului Francez de la Timișoara, Claire Gobaille, lector francez la Universitatea din Craiova, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, precum și oficialități locale.
Ideea înfiinţării acestei unităţi de învăţământ aparţine rectorului Universităţii din Craiova, în urma unei discuţii purtate cu Fabien Flori, directorul Agenției Universitare a Francofoniei. „Mulţi au spus că este imposibil de realizat un astfel de proiect, alţii au crezut că este vorba de un liceu privat… Cadrul legislativ actual ne permitea nouă, ca şi universitate, să înfiinţăm un astfel de liceu. Sunt 100 de locuri, patru clase, finanţate din bugetul statului. Liceul a fost înfiinţat prin ordin al Ministrului Educaţiei, iar profesorii sunt din mediul preuniversitar, cei mai buni dascăli din Craiova“, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova. Rectorul consideră că Universitatea nu vrea să facă concurenţă învăţământului preuniversitar, vrea numai să dea un impuls ca toţi să mergem într-o direcţie bună. „Încercăm cu toţii de 25 de ani să facem o societate democratică şi liberală. Învăţământul românesc de dinainte era un învăţământ performant, optica lui însă era construită pe obedienţă. Ni se spunea ce să credem, cum să gândim. Trebuie să dăm copiilor noştri o educaţie, să aibă capacitatea de a gândi singuri, de a avea curajul să fie liberi. Frica de libertate este datorată faptului că libertatea presupune responsabilitate. Ceea ce vreau eu, ca rector, ceea ce vrea universitatea care m-a urmat în acest proiect este să construim împreună nişte oameni care să nu mai asculte orbeşte ordine de la nimeni. Acesta este proiectul, de fapt, să vă facem pe dumneavoastră, generaţia tânără, să faceţi ce n-am fost noi în stare. Adică o societate liberă, oameni care gândesc cu propria lor minte pentru ei, pentru ţara asta şi pentru poporul ăsta care este unul deştept. Profesorii selectaţi de noi vor acelaşi lucru, instituţiile care ne sprijină vor şi ele acelaşi lucru. Universitatea nu vrea să facă concurenţă învăţământului preuniversitar, vrea numai să dea un impuls ca toţi să mergem într-o direcţie bună“, a spus Dan Claudiu Dănişor.

„Mă bucur foarte mult că în judeţul Dolj, în anul 2015, se înfiinţează şcoli“

Şi reprezentanţii ISJ Dolj, prezenţi la festivitatea de deschidere a Liceului Francez, au mărturisit că au încredere în acest proiect. „Mă bucur foarte mult că în judeţul Dolj, la Craiova, în anul 2015, se înfiinţează şcoli, având în vedere experienţa nefericită de comasare de şcoli sau chiar de desfiinţare a unor şcoli. Îi văd pe boboci frumoşi, dornici de cunoaştere şi sunt convinsă că vor aduce pentru judeţul Dolj premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Faptul că aveţi la dispoziţie o bază didactică foarte bună, profesori de excepţie, vă obligă şi pe voi, copiii, să daţi tot ceea ce puteţi pentru ca rezultatele să fie cele aşteptate“, a spus Lavinia Craioveanu, inspector la ISJ Dolj.

„Cred că îmi oferă alte şanse“

Elevii Liceului „Voltaire“ au semne distinctive, uniforme simple, fetele – fustă neagră, cămaşă albă şi eşarfă, băieţii – pantaloni negri, cămaşă albă şi papion. Extrem de emoţionaţi, dar încrezători în drumul pe care l-au ales, elevii Liceului „Voltaire“ au început cursurile pe 2 septembrie cu pregătirea intensivă la limba franceză. „Am absolvit opt clase la Liceul Pedagogic, iar în paralel urmez cursuri de muzică la Şcoala Populară de Artă. Din primul moment de când am aflat de acest proiect, de faptul că va funcţiona un liceu cu predare într-o limbă străină în Craiova, am vrut să fac parte din acest colectiv. Sunt la secţia de ştiinţe sociale. Din momentul în care am ales Liceul «Voltaire» mi-am descoperit pasiunea pentru limba franceză, pentru că trebuie să recunosc nu îmi plăcea foarte mult. Este extraordinar că avem şansa să învăţăm într-un mediu modern, să avem la dispoziţie o bază materială impresionantă“, a spus Andreea Istrate. Şi Alexandru Florea a ales Liceul Francez pentru că a văzut o nouă oportunitate, o nouă deschidere pentru învăţământul preuniversitar. Mărturiseşte că va fi nevoit să înveţe foarte bine limba franceză, deoarece în perioada gimnaziului s-a axat mai mult pe limba engleză. „Cred că îmi oferă alte şanse faptul că unitatea de învăţământ va funcţiona în regim after-school, iar noi vom avea cel mult cinci ore pe zi de cursuri, în rest, activităţile extracurriculare sunt atuurile acestui liceu“, a spus Alexandru Florea.
Cursurile la Liceul „Voltaire“ se vor desfăşura în cadrul clădirii Facultăţii de Drept, într-un circuit separat, la etajul întâi, unde le-au fost rezervate sălile de curs, cancelaria, sălile pentru after-school. Liceul are sprijinul reprezentanțelor și institutelor francofone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS