15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorul oltean care 45 de ani a schimbat mentalități

Profesorul oltean care 45 de ani a schimbat mentalități

Profesorul Mircea Nițu i-a învățat pe elevii săi cum să rezolve probleme de matematică, dar și lecții de viață
Profesorul Mircea Nițu i-a învățat pe elevii săi cum să rezolve probleme de matematică, dar și lecții de viață

Comorile cele mai de preț ale Olteniei sunt oamenii care sfințesc acest loc. Timp de 45 de ani, profesorul Mircea Nițu (foto) a investit în elevii care acum îl reprezintă. După mai mult de patru decenii de carieră profesorul se pregătește de pensionare, iar tolba sa este plină cu povești. Însă, în comuna Tia Mare din Olt, Mircea Nițu a schimbat mentalități.
Educația este temelia unei societăți, este lecția pe care profesorul Mircea Nițu nu a încetat să o predea zeci de ani. Pe lângă rezolvarea ecuațiilor, integralelor și fracțiilor, profesorul oltean i-a învățat pe elevii săi că trebuie să știi să te comporți în societate, să te exprimi liber și să gândești ceea ce vorbești. Profesorul care acum mai are doar câteva zile până la pensionare și care a schimbat mentalități în comuna olteană a absolvit Facultatea de Matematică în 1970. Prin repartiție de domiciliu a ajuns profesor în Tia Mare, de unde plecase și unde familia îl aștepta. „Eram unicul întreținător al familiei și a trebuit să revin să am grijă de ai mei“, spune profesorul Mircea Nițu.

Matematica pierde teren în fața informaticii

Se întâmpla acum 45 de ani, dar își aduce aminte ca azi de toate momentele petrecute ca profesor. După patru ani de profesorat, a ajuns directorul școlii din comună. Și-a dorit mereu să le arate elevilor că matematica este mai mult decât niște cifre, că e o lume pe care, dacă o înțelegi, ajunge să îți ordoneze viața. Acum, copiii care l-au ascultat au ajuns medici, ingineri sau profesori la rândul lor.
„Amintirile frumoase sunt legate de elevi. În inima mea sunt copiii care au luat zece la examenul de capacitate, dar și la admitere. Am mulți elevi care merg la olimpiadă și care au obținut numeroase diplome, medalii. Peste 60 la sută din elevii mei au obținut la toate examenele de matematică medii mari și acum sunt oameni mari“, povestește Mircea Nițu.
Matematica este o materie grea, după cum spune chiar profesorul. Iar numărul celor care o îndrăgesc începe să scadă. Acum elevii sunt atrași mai mult de informatică. „Tehnica modernă, informatica au pătruns atât de repede în sufletul lor, încât au uitat de matematică. Acum sunt atrași mai mult de calculator, telefoane și mai puțin de matematică pe care o fac din obligație mulți dintre ei“, spune profesorul.
Cu emoții pentru rezultatele elevilor din clasa a VIII-a din acest an la evaluarea națională dascălul din Tia Mare spune că în sistemul de învățământ românesc mai este loc de îmbunătățiri. Iar schimbarea trebuie să apară în primul rând la cadrele didactice.
„Învățămânul românesc și oltenesc ar avea nevoie, în primul rând, de mai multă dăruire din partea dascălilor. Dacă ei se implică mai mult, automat și elevii vor avea rezultate mai bune. Dacă dascălii lasă elevii liberi și nu fac activități care să-i atragă, se pierde dragostea de carte, de școală“, crede Mircea Niţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS