21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieConferinţă internaţională - „9 Mai - Ziua Europei“, la Universitatea din Craiova

Conferinţă internaţională – „9 Mai – Ziua Europei“, la Universitatea din Craiova

17 tineri înscrişi la master au realizat o expoziţie de postere cu o tematică diversă privind problemele Europei (Foto: Traian Mitrache)
17 tineri înscrişi la master au realizat o expoziţie de postere cu o tematică diversă privind problemele Europei (Foto: Traian Mitrache)

Departamentul de Științe Sociale al Facultății de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane
„C. S. Nicolaescu-Plopșor“ (Academia Română) și Centrul de Studii Politice Post-Comuniste a organizat ieri prima ediție a Conferinței Internaționale „9 Mai – Ziua Europei“. La eveniment au participat cadre didactice, experți și profesioniști în domeniu care şi-au expus lucrările în cele două sesiuni comune ale conferinței. Alături de aceştia, 17 tineri masteranzi de la Securitate Naţională şi Euroatlantică din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale au organizat o sesiune de prezentare de postere pe tema conferinței. „Este pentru prima dată când organizăm această conferinţă dedicată Zilei Europei. Acest eveniment face parte din cadrul manifestărilor Events care îşi propun să celebreze cele mai importante evenimente care au legătură cu istoria noastră naţională, dar şi cu cea europeană. Studenţii sunt foarte receptivi, au venit cu idei pentru această zi dedicată Europei, iar posterele expuse sunt rezultatul creativităţii şi muncii lor. Alături de noi, se află doi oaspeţi dragi de la Universitatea «Sfinţii Chiril şi Metodie» de la Veliko Tarnovo, Bulgaria, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi una dintre profesoarele acestei facultăţi, cei mai activi militanţi pentru proiectele europene pentru cooperare transfrontalieră între România şi Bulgaria. Pe parcursul zilei vor avea loc prezentări ştiinţifice ale cadrelor didactice atât de la facultatea noastră, cât şi de la cea din Bulgaria şi expoziţia de postere a studenţilor noştri“, a precizat Ionuţ Şerban, conferenţiar univ. dr., directorul Departamentului de Ştiinţe Sociale din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale Craiova.

14 postere cu mesaje despre problemele care afectează România

Cei 17 masteranzi au realizat 14 postere, fiecare dintre ele cu mesaje extrem de importante despre problemele ce afectează atât Uniunea Europeană, cât şi România. Irina Truşcă este masterand în anul II la Securitate Naţională şi Euroatlantică, iar posterul ei trage un semnal de alarmă privind securitatea alimentaţiei la nivelul Uniunii Europene, dar şi a alimentaţiei în România. „Avem o legislaţie care încearcă să lupte împotriva risipei alimentare. Vreau ca prin posterul meu să trag un semnal de alarmă referitor la faptul că avem probleme cu securitatea alimentară în tot lanţul de producţie: la nivelul de producţie, retail, dar şi consum. Sunt zece paşi pe care toţi cetăţenii ar trebui să îi respecte. La nivelul României nu am reuşit să ne acomodăm nici până acum cu legislaţia europeană, deşi în 2013 a fost realizată o asociaţie la nivelul ţării formată din reprezentanţii lanţurilor de supermarketuri care au stabilit paşii pe care trebuie să îi facem“, a spus Irina Truşcă. Şi Gabi Ghimiş, înscrisă în anul II la studii universitare de masterat la Securitate Naţională şi Euroatlantică, a realizat un poster în care a evidenţiat un subiect extrem de important şi de actualitate: protecţia datelor cu caracter personal în Uniunea Europeană: „Trebuie să fim atenţi cum oferim datele personale, cui le oferim, mai ales în contextul crizei din Ucraina, unde se produc foarte multe atacuri cibernetice. Am subliniat astfel directiva europeană privind protecţia datelor cu caracter personal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS