3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii care doresc să participe la ora de religie vor trebui să solicite acest lucru, în anul şcolar 2015-2016

Elevii care doresc să participe la ora de religie vor trebui să solicite acest lucru, în anul şcolar 2015-2016

Curtea Constituţională a decis ca părinţii care vor ora de Religie pentru copiii vor trebui să depună, aşadar, solicitare la şcoală începând din anul şcolar 2015-2016. Poziţia Ministerului vine după ce vineri a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR, care spune că este neconstituţional să ceri persoanei care alege să nu studieze religia să facă solicitarea de a se retrage de la ora.

Judecătorii CCR au constatat că modul în care a fost reglementată prin Legea educaţiei „oferta educaţională referitoare la disciplină Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţa”.
„Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimţirea tacită sau refuzul expres”, argumentează Curtea.
Întrebat dacă Ministerul Educaţiei poate aplică decizia Curţii Constituţionale din septembrie 2015, şi nu de astăzi, Augustin Zegrean – preşedintele CCR – a declarat pentru că „decizia Curţii este general obligatorie de la dată publicării în Monitorul Oficial”, potrivit Hotnews.

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat pentru Hotnews că „poziţia Ministerului este următoarea: ceea ce s-a publicat în Monitorul Oficial se aplică din septembrie 2015”. Părinţii trebuie să depună solicitare la şcoală pentru că elevii să facă ora de Religie începând cu anul şcolar următor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS