5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova va înființa un liceu cu predare în limba franceză

Universitatea din Craiova va înființa un liceu cu predare în limba franceză

Rectorul Universității din Craiova a anunțat proiectele de investiți pentru anul viitor (Foto: Claudiu Tudor)
Rectorul Universității din Craiova a anunțat proiectele de investiți pentru anul viitor (Foto: Claudiu Tudor)

Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, a anunțat ieri proiectele pentru anul următor. Potrivit rectorului, în 2015 vor continua cu prioritate investițiile în infrastructura de cercetare pentru că în anii viitori se așteaptă o scădere drastică a numărului de studenți. Totodată, Universitatea se va implica direct și în învățământul preuniversitar prin înființarea unui liceu internațional cu predare în limba franceză, în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei. În prezent, în țară mai există astfel de licee în București, Cluj, Iași și Sibiu.

Înființarea liceului cu predare în limba franceză are drept scop creșterea calității învățământului preuniversitar. Potrivit rectorului, acesta este un proiect prioritar pentru 2015. „Am avut o întâlnire de lucru cu directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei și am căzut de acord asupra acestei idei de înființare a unui liceu cu predare în limba franceză și cu implicarea ambasadelor țărilor francofone de la București. Agenția Universitară a Francofoniei a avut contacte deja cu ambasadele Franței, Belgiei, Elveției și Canadei la București pentru a înființa acest liceu. Eu voi avea mâine (astăzi – n.r.) o întâlnire cu atașatul cultural al Franței la București, pe același subiect. Universitatea vrea în acest fel să crească nivelul învățământului preuniversitar din zonă, implicându-se direct în acest tip de învățământ“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova. În prezent, în țară mai există patru unități de învățământ cu predare în limba franceză. „Implicarea noastră în acest proiect va plasa Craiova pe harta instituțiilor de învățământ preuniversitar internațional din România. Bucureștiul are o astfel de instituție. Mai există și la Iași, Cluj și Sibiu. Și Craiova a avut un astfel de liceu în trecut. Este vorba de Colegiul Național «Elena Cuza». Acum nu mai are și Universitatea vrea să-l înființeze“, a declarat rectorul. Locația în care va funcționa liceul va fi stabilită în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj. De asemenea, în privința ofertei școlare sunt planuri pentru a înființa la început două-trei clase. Elevii care vor învăța la liceul cu predare în limba franceză vor avea burse și vor beneficia de participarea la diverse programe organizate de școlile de vară francofone.

Vor continua investițiile în cercetare

În ceea ce privește investițiile directe în infrastructura Universității din Craiova, rectorul Dan Claudiu Dănișor a anunțat că se va pune accent pe infrastructura de cercetare pentru că se așteaptă la o scădere drastică a numărului de studenți. „În acest an, avem în clasa a IX-a jumătate din numărul de elevi care au absolvit liceul în anii anteriori. Prin urmare, peste patru ani vom avea o scădere a numărului de cereri pentru învățământul superior. În aceste condiții, Universitatea trebuie să se reașeze și să pună accent mai mult pe programele de cercetare“, a precizat rectorul. Vor continua astfel investițiile începute în acest domeniu atât în 2014, cât și în anii anteriori. „Avem un proiect foarte mare pentru dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare în inginerie aplicată (INCESA). Proiectul va fi finalizat în luna martie. Clădirea acelui centru integrat este deja finalizată. Aparatura care va servi cercetătorilor și care costă 12 milioane de euro este aproape în totalitate contractată pentru a dota laboratoarele. Continuăm seria investițiilor cu un proiect care beneficiază de o finanțare de opt milioane de euro, pentru a realiza un centru de cercetări pentru Facultatea de Mecanică. Este vorba de o clădire de laboratoare pentru licență și master, dar și pentru cercetare, în suprafață totală de 4.600 mp. Se investește totodată și într-un cămin pentru studenți. Este vorba de căminul 8, care va fi modernizat. Se investește și în spațiile de învățământ ale Facultății de Mecanică. Se va construi o aulă a acestei facultăți pentru ca studenții să aibă spații de învățământ și de festivități la standarde europene“, a mai precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.
Folosind finanțarea europeană, se va investi și în programele de cercetare. „Estimăm că în exercițiul financiar următor al Uniunii Europene, având în vedere creșterea bugetului pentru cercetare, Universitatea va atrage dublul sumelor pe care le-a atras în exercițiul financiar 2007-2013. A investi în cercetare înseamnă a crea și posturi de cercetători la Universitate“, a spus rectorul. Tinerii care vor lucra în domeniul cercetării în cadrul Universității din Craiova vor fi degrevați de activitatea didactică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS