13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEmoțiile primei zile de facultate la Universitatea de Medicină

Emoțiile primei zile de facultate la Universitatea de Medicină

Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova au început ieri un nou an universitar
Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova au început ieri un nou an universitar

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova (UMF) și-a deschis ieri porțile. Bobocii au trăit emoțiile primei zile de facultate, iar cei mai mari au fost bucuroși că și-au reîntâlnit colegii. Cu toții însă au răspuns prezent în prima zi din noul an universitar.

Pe 1 octombrie, clopoțelul a sunat și pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. După o admitere grea, cei care au reușit să își îndeplinească visul de a intra la această facultate au simțit bucuria primei zile de studenție.
Aula Magna a fost plină de studenți și profesori, gata pentru un nou început.
Rectorul UMF, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, a fost cel care le-a urat bun venit studenților. „Doar formând o echipă, noi, profesorii, și voi, studenții, putem să ajungem la destinația propusă: excelența. Ca viitori medici, veți avea în mâini comoara cea mai de preț a unui om, sănătatea. Este important să vă dedicați cu seriozitate și maturitate studiului și dezvoltării pentru a vă ridica la înălțimea scopului înalt pe care vi l-ați propus. Reușita va depinde de gradul de implicare și de responsabilitatea cu care veți trata procesul de învățare. Dar acesta nu se va finaliza odată cu examenul de licență sau de rezidențiat, ci trebuie să continue pe tot parcursul carierei de medic“, a spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.

„Un procent semnificativ din absolvenții noștri preferă să lucreze în străinătate“

Noul an universitar îi așteaptă pe studenții mediciniști cu schimbări care îi vor ajuta să devină specialiști în meseria pentru care se pregătesc. Va fi mai mare exigență în ceea ce privește lucrările de licență și master, care vor fi contorizate într-o bază de date pentru a nu mai putea fi plagiate. În plus, profesorii le vor sta la dispoziție studenților cu toate cunoștințele, astfel încât după cei șase ani de studiu să reușească să devină medici de toate specializările și farmaciști buni.
Rectorul UMF le atrage însă atenția studenților că trebuie să fie conștienți şi că fără implicare totală și pasiune nu se poate face nimic.
Facultatea de Medicină pregăteşte anual peste 1.750 de studenţi pe parcursul unui ciclu de șase ani, dar, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți dintre aceștia aleg să pună în practică în spitalele din străinătate ceea ce au învățat. „În ultimii ani, există pentru studenți tentația Occidentului. Un procent semnificativ din absolvenții noștri preferă să lucreze în străinătate. Principalul motiv este legat de partea financiară. Noi, ca instituție de învățământ superior medical, facem tot ce este posibil pentru a-i determina să rămână în țară și în Craiova. Însă, atâta timp cât sistemul de salarizare pentru un medic tânăr va rămâne unul dintre cele mai joase din țară este mai greu“, a adăugat rectorul UMF.

Noul an universitar, colorat de studenți străini

Bobocii au fost îndrumați de studenții din anii mai mari. Dorin Ochescu este student în anul IV la Medicină, dar face parte și din Societatea Studenților de Chirurgie din România și a venit la facultate să își întâmpine colegii mai mici: „Eu și colegii mei am venit să le oferim studenților nou-veniți informații despre tehnicile chirurgicale și, de asemenea, să le spunem că oferim tabere organizate de noi și alte societăți. Pe lângă asta, le prezentăm și ce trebuie să facă un viitor chirurg“.
Unii boboci văd prima zi de facultate ca pe un vis îndeplinit. Alexandra este una dintre aceștia. Ea și-a dorit de mică să devină doctoriţă.
În prima zi de facultate au fost prezenți și mulți studenți străini. Numărul acestora este în creștere și pentru că, în cadrul universității, există și o serie care învață în limba engleză, ce se află deja la al treilea an de studiu și are o medie de 60 de studenți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS