21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala din Brazdă, afectată de lipsa investițiilor

Școala din Brazdă, afectată de lipsa investițiilor

Școala „Sfântul Gheor­ghe“ din cartierul craiovean Brazda lui Novac, deși are un număr important de elevi, nu a mai beneficiat de investiții majore de peste 45 de ani. Conducerea școlii spune că s-au tot făcut demersuri către administrația locală pentru lucrări de reabilitare, dar nu s-au alocat bani. În prezent, speranțele sunt legate de un proiect cu fonduri de la BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), care a început anul trecut. Acesta este la faza de documentație.

Cea mai veche clădire a Școlii gimnaziale „Sfântul Gheorghe“ din Craiova este situată pe strada Brazda lui Novac, la Complexul Vechi. Potrivit directorului, aceasta datează din 1968 și de atunci nu s-au mai făcut mari schimbări. Imobilul este foarte mare. 800 de elevi îi trec zilnic pragul, fiind grupați în 39 de clase, care își desfășoară activitatea într-o singură tură. Lipsa investițiilor a devenit însă vizibilă. „Din păcate, din 1968 la clădirea din strada Brazda lui Novac nu s-a făcut nici o investiție majoră și de aceea ne «lăudăm» cu o tocărie de lemn de atunci, care poate prezenta pericol pentru siguranța copiilor și a cadrelor din școală. Demersuri s-au făcut. S-a realizat la un moment dat un studiu de fezabilitate, dar criza în care s-a aflat țara nu a permis derularea unor investiții de către consiliul local. Anul trecut, am avut plăcuta surpriză să fim incluși într-un proiect demarat de Primăria Craiova, de reabilitare cu fonduri de la BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare). Am fost vizitați de reprezentanți ai băncii și de o comisie de specialitate a primăriei. S-au constatat deficiențe majore privind construcția. Acum așteptăm demararea investiției de reabilitare energetică, ceea ce presupune schimbarea tocăriei actuale cu termopane, izolarea exterioară a clădirii și înlocuirea caloriferelor și conductelor“, a spus directorul școlii, Nicolae Radu.

Școala nr. 23, din nou pe lista de investiții

Școala „Sfântul Gheorge“ a preluat de câțiva ani și Școala nr. 23 de pe strada Lămâiței, situată tot în cartierul craiovean Brazda lui Novac. Clădirea acestei unități a mai beneficiat de investiții prin anul 2004, pe bani de la Banca Mondială. A fost însă inclusă și de această dată în proiectul de reabilitare termică.
„La Școala nr. 23 din strada Lămâiței s-a făcut o reabilitare cu bani de la Banca Mondială, dar a trecut mult timp de atunci și apare aceeași problemă, tocăria și izolația exterioară. Dacă acestea sunt refăcute pot să scadă costurile la încălzire“, a spus directorul Nicolae Radu. În această unitate de învățământ sunt 300 de elevi din clasele primare și 70 de preșcolari. Până în acest an, la Școala nr. 23 învățau și elevi de gimnaziu. Managerul școlii spune că a preferat să-i mute pe aceștia în clădirea mai veche din Brazda lui Novac pentru că acolo au și laboratoarele de fizică, chimie și biologie. În total, în cele două clădiri ale școlii învață 1.100 de copii. Numărul mare de elevi de la Școala „Sfântul Gheorghe“ este pus de conducerea unității de învățământ pe seama rezultatelor. „Am avut și momente în care aveam 1.800 de elevi numai la Școala din Brazdă. Populația școlară a mai scăzut, dar rezultatele s-au menținut. Am avut rezultate la olimpiade, dar și la admiterea în liceu. Mulți elevi au mers către colegiile de tradiție și la licee bune. Sunt puțini elevi care se îndreaptă spre școlile profesionale. Alt avantaj al nostru este și că elevii învață într-o singură tură în ambele clădiri“, a spus directorul Nicolae Radu.

Când vor începe lucrările?

În ceea ce privește demararea investițiilor, conducerea școlii spune că așteaptă finanțarea. Viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, a declarat pentru Gazeta de Sud că lucrările vor demara practic cel mai devreme peste un an. Investițiile cu finanțare BERD presupun scăderea costurilor la energia termică și electrică cu 30%, iar în prezent se fac calcule. Conform proiectului, 60% dintre banii necesari vor fi alocați de BERD și trebuie rambursați de administrația locală în zece ani, iar 40% va reprezenta cofinanțare, suportată de Primăria Craiova. Acest tip de reabilitare este propus și pentru alte unități de învățământ, dar și pentru Spitalul „Victor Babeș“.
„Stadiul proiectului este același pentru toate cele 15 obiective, unități școlare și Spitalul «Victor Babeș». Suntem în faza în care lucrăm la calculele interne în ceea ce privește costurile, economiile care rezultă și măsura în care aceste economii acoperă practic suma pe care noi am avea-o de rambursat și suma pe care noi o investim. Practic, încercăm să calculăm economiile rezultate la energia electrică, energia termică în fiecare lună și în cât timp pot să se acopere cheltuielile în infrastructura respectivă. Suntem în faza de DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție), dar nu am lansat procedura pentru că se lucrează la aceste calcule. Dacă lansăm DALI-ul într-o lună, urmează studiul de fezabilitate, apoi licitația. Cel mai devreme, lucrările vor începe peste un an“, a declarat Cristina Calangiu. Potrivit viceprimarului Craiovei, odată ce vor fi reabilitate școlile care beneficiază de investiții pe fonduri BERD nu se mai poate schimba destinația clădirilor. „Prin contractul cu BERD nu se poate ca o clădire să fie scoasă din circuitul educațional timp de zece ani, cât este contractul, și în cazul în care s-ar întâmpla acest lucru, primăria ar fi cea care ar trebui să plătească penalități“, a subliniat Cristina Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS