10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSchimbări de directori și inspectori școlari în Dolj

Schimbări de directori și inspectori școlari în Dolj

Directorii și inspectorii școlari din Dolj au trecut ieri prin focurile schimbării. Conform conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, au fost înlocuiți din funcții 18 directori și directori adjuncți de la unitățile de învățământ din Dolj, precum și doi inspectori școlari.

Schimbările din funcții s-au făcut în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În cazul directorilor de unități școlare, conform metodologiei, s-a impus și evaluarea activității.
„La nivelul județului Dolj sunt peste 240 de funcții de directori, directori adjuncți și inspectori școlari numiți cu detașare în interesul învățământului. În cadrul Consiliului de Administrație, s-au prelungit detașările în interesul învățământului pentru 94% dintre directorii de unități școlare, care au fost și în anul anterior. S-au făcut modificări doar în 18 cazuri. În Craiova, este un singur director schimbat, la Școala Gimnazială «Elena Farago», iar restul sunt în județ. Motivele sunt diferite. De exemplu, în județ, la Școlile de la Ghercești, Cerăt, Gighera, directorii au refuzat să li se prelungească detașarea. La Goiești și Caraula, directorii au plecat în concediu de creștere a copilului și era nevoie să facem înlocuiri“, a declarat Georgică Bercea, inspectorul școlar general. Lista exemplelor cu directori schimbați din funcții poate continua cu şcolile din Mârșani, Lipovu, Orodel, Seaca de Pădure, Calafat, Brădești și Afumați.

Director schimbat doar cu numele

Tot schimbare a fost considerată și numirea managerului de la Școala Gimnazială „Decebal“ din Craiova. Directoarea Emilia Lungulescu și-a reluat numele de dinainte de căsătorie și acum se numește Emilia Munteanu. În Consiliul de Administrație s-a menționat însă că „la Școala «Decebal» doamna Lungulescu va fi înlocuită de domnișoara Munteanu“. Este astfel singurul director care a fost schimbat, dar totuși rămâne în funcție. Au fost însă emoții în acest caz. Directorul Școlii „Decebal“ a avut în acest an controale de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în urma cărora s-a întocmit un raport în care se menționa că „până în aprilie 2014 nu și-a efectuat nici o oră de cultură civică din norma didactică obligatorie. Nu a pus note și nici nu a încheiat mediile, sarcinile fiind preluate de diriginții de la clase“. Directoarea a dat însă vina pe activitatea de conducere și a scăpat în primă fază de sancțiuni.

Diferențe la școlile cu nici un elev promovat la examene

În ceea ce privește unitățile de învățământ cu nici un elev promovat în această vară la examenele naționale există diferențe în evaluarea directorilor. Astfel că, la Școala Gimnazială „Anton Pann“ din Craiova, cu nici un elev promovat de mai bine de trei ani la evaluarea națională, managerul a fost păstrat. La fel și la Liceul Agricol „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare, care de ani buni nu are nici un promovat la bacalaureat.
Excepție la acest capitol a făcut doar Școala Gimnazială „Nicolae Popescu“ din Întorsura, unde Mădălina Cîrstocea a fost înlocuită din funcția de conducere cu Carmen Veza, care a mai fost în această funcție și înainte de 2012.

Lazarciuc și Gavrilescu, înlocuite de la ISJ Dolj

Nici fotoliile de inspectori școlari nu au scăpat în această sesiune. Inspectorul școlar de educație fizică și sport, Niculina Lazarciuc, olimpică la atletism, a fost înlocuită cu profesorul de educație fizică și sport Alin Vancea, de la Școala Gimnazială „Decebal“ din Craiova. Motivul invocat în Consiliul de Administrație a fost că „i s-a retas sprijinul politic“. În aceste condiții, Niculina Lazarciuc va reveni la catedră, din toamnă, ca profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova.
Tot la catedră își va derula probabil activitatea și Geta Gavrilescu, inspector școlar pentru învățământul preșcolar. În locul său va activa Cristina Ciocoiu de la Grădinița Sfânta „Lucia“ din Craiova. „Motivul înlocuirii mele a fost că am împlinit vârsta de pensionare. Într-adevăr, am obținut aprobarea de prelungire a activității didactice cu încă un an, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare“, a declarat Geta Gavrilescu. Noile numiri în funcții vor fi făcute, conform metodologiei, de la 1 septembrie. De altfel, orele lăsate libere de cadrele didactice degrevate de normele didactice pentru a ocupa funcții de conducere trebuie scoase în ședințele publice din aceste zile ca ore rezervate pentru anul școlar 2014-2015 și vor fi ocupate cu contract pe perioadă determinată. „Orele după degrevări vor fi puse la dispoziția candidaților în ședințele din 4 și 5 august“, a subliniat Luminița Popescu, inspectorul școlar general adjunct. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS