10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieExamen cu peripeții și pentru profesori

Examen cu peripeții și pentru profesori

Examenul național de definitivat s-a dovedit și în acest an dificil pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Și nu a fost lipsit de peripeții. În Dolj, un cadru didactic a fost eliminat pentru că a încercat să copieze, iar alți 42 de dascăli s-au retras pentru că nu au știut să rezolve subiectele.

Candidații care au susținut examenul național de definitivat sunt cadre didactice care activează în prezent la catedră având o vechime de minimum un an. Cu toate acestea, subiectele care vizează atât materia pe care o predau la clasă, cât și metodele de expunere și transmitere a cunoștinţelor nu sunt foarte comune. Și astfel cadrele didactice au apelat la metodele elevilor: copiatul. Unul dintre candidații care au susținut examen la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova a fost eliminat pentru fraudă.
„A fost înregistrată o tentativă de fraudă la examenul național de definitivat. Un cadru didactic a fost surprins cu telefonul mobil în timp ce încerca să rezolve subiectele și a fost eliminat. Nu putem spune de la ce disciplină era. Acest candidat nu va mai avea dreptul să se înscrie la sesiunea următoare pentru definitivat“, a declarat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Acest profesor va avea dreptul să predea la catedră, dacă are continuitate din partea școlii la care a fost repartizat, adică unitatea de învățământ decide să îi prelungească pentru încă un an contractul de muncă.

Au fugit de subiecte

Subiectele au fost dificile nu numai pentru candidatul eliminat. După prima oră de evaluare, zeci de cadre didactice au părăsit sala de examen. Conform statisticii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, 42 de profesori au recurs la această metodă. Odată ce au părăsit sala de examen, lucrarea nu va fi notată. Metoda este folosită întrucât metodologia prevede că nu pot participa la mai mult de trei sesiuni. Primii ieșiți din săli au fost profesorii de educație fizică și sport.  „Nu am învățat suficient. Din acest motiv nu am reușit să rezolvăm subiectele și am renunțat“, a declarat una dintre candidate.
La numărul de retrași și eliminați se adaugă și absenții. 18 cadre didactice nu s-au mai prezentat la evaluare. Prin urmare, dintre cei 233 de candidați validați au rămas în evaluare 172 de concurenți. Unii dintre ei au susținut pentru prima dată definitivatul și au declarat că au venit mai mult din curiozitate.
„Eu susțin pentru prima dată definitivatul. Am venit să văd mai mult cum sunt subiectele. Și la prima vedere pot spune că nu a fost tocmai foarte dificil. Este însă mult subiectivism la evaluare, mai ales la subiectele de pedagogie. Și vă dau un exemplu. Eu am susținut două inspecții. Una la Craiova și una la București. Pe același proiect de lecție aici mi s-a spus că este foarte bine, la București mi s-a spus că partea cu obiectivele lecției este prea generală. Prin urmare, așa se poate corecta și la scris“, a spus o învățătoare. Lucrările nu vor fi corectate în Dolj, ci la unul dintre cele șase centre stabilite de Ministerul Educației Naționale în țară.
Primele rezultate ale acestui examen se vor afișa sâmbătă, 19 iulie. Candidații nemulțumiți de note pot depune contestații în ziua respectivă, până la ora 21.00, dar și duminică, 20 iulie, în intervalul orar 9.00 și 15.00. Pentru a promova examenul, un candidat trebuie să obțină cel puțin nota 8 la proba scrisă.
Candidații care nu obțin această notă, iar, în urma concursului de titularizare de săptămâna viitoare, vor ocupa un post vacant, nu vor mai beneficia de contract pe perioadă nedeterminată, ci vor avea contract doar pentru un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS