12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDe pe băncile şcolii, în rândul şomerilor

De pe băncile şcolii, în rândul şomerilor

182 de absolvenţi de liceu, promoţia 2014, au trecut, în aceste zile, pe la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj pentru a-şi depune actele în vederea solicitării indemnizaţiei de şomaj. Reprezentanţii AJOFM se aşteaptă, însă, ca numărul absolvenţilor de liceu care se înscriu la şomaj să crească în aceste zile, odată cu încheierea perioadei contestaţiilor rezultatelor obţinute la bacalaureat.

Cei mai mulţi doljeni care trec în aceste zile pragul AJOFM Dolj sunt tineri, absolvenţi ieşiţi de pe băncile şcolii. După ora 10.00, în ţinute cât mai sumare care te duc cu gândul la plajă, tinerii vin să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a fi siguri că nu pierd indemnizaţia de şomer. Nu mai contează nici măcar dacă reuşesc să obţină câteva sutimi în plus în urma contestaţiei depuse la rezultatele examenului de bacalaureat sau dacă au şanse mai mari de reuşită la sesiunea din toamnă a bacalaureatului. Puţini sunt cei optimişti că îşi vor găsi în scurt timp un loc de muncă. „Examenul de bacalaureat din acest an a fost extrem de greu. Din cauza subiectelor pe care le-am primit la istorie sau geografie, foarte mulţi colegi au picat bacalaureatul. Am contestat notele primite, însă nu avem speranţe că vom obţine altă notă. Ne-am angaja, însă suntem conştienţi că nimeni nu doreşte să încadreze în muncă tineri fără experienţă. O să depunem dosarul, după care o să cerem indemnizaţie de şomaj pentru că altă şansă nu avem. Din toamnă o să încercăm să ne recalificăm pentru meserii mai căutate pe piaţa muncii din Craiova“, a spus Georgiana C., tânără absolventă de liceu pe care am întâlnit-o la sediul AJOFM Dolj.

29 iulie, data-limită pentru depunerea dosarului în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de maximum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat în evidenţele AJOFM Dolj, dar nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale, nu urmează altă formă de învăţământ şi nu realizează venituri, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. În cazul absolvenţilor din acest an, 29 iulie este data-limită pentru depunerea dosarului pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, având în vedere că data absolvirii cursurilor este considerată 30 mai 2014. „În această categorie intră elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă au luat sau nu examenul de bacalaureat. Tinerii care au terminat studiile liceale în acest an, dar nu se înregistrează la AJOFM Dolj în termenul prevăzut de lege, pierd dreptul de a beneficia de indemnizaţie de şomaj, însă pot solicita informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt în cardrul AJOFM Dolj. Indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de şase luni, cuantumul ei fiind de 250 de lei pe lună. Pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj după momentul înregistrării în evidenţele AJOFM Dolj, tinerii trebuie să se prezinte la sediul instituţiei pentru a depune o cerere, însă trebuie să anexeze la dosar şi următoarele documente: planul de mediere emis în momentul înregistrării în evidenţa instituţiei, actul de identitate (original şi copie), certificatul de naştere (original şi copie), certificatul de căsătorie (dacă este cazul), actul de absolvire a respectivei forme de învăţământ, adeverinţă de la medicul de familie cu opţiunea apt de muncă/clinic sănătos sau eventualele restricţii medicale şi o adeverinţă de la Fisc din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă.

Cei care îşi găsesc de muncă primesc facilităţi de la stat

Potrivit legii, în cazul în care tinerii se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de un an beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, conform art. 73 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei. Absolvenţii care solicită indemnizaţie de şomaj însă reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, îşi pot rotunji salariul cu o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi cei care se gândesc să se angajeze în alte oraşe din ţară au şansa să primească prime consistente. Cei care îşi vor găsi de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care au domiciliul stabil beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului de referinţă în vigoare la data acordării.
În 2013, la nivel naţional, peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat în lunile iunie şi iulie ca şomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenţi de învăţământ liceal sau postliceal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS