16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSpecializările fără studenți vor fi lichidate

Specializările fără studenți vor fi lichidate

Șase specializări de la trei facultăți ale Universității din Craiova intră în acest an în lichidare, pe motiv că nu sunt suficienți studenți și nu se pot susține financiar. Lichidarea se va face prin hotărâre de guvern.

Specializările care intră în lichidare nu mai organizează admitere în această sesiune pentru anul universitar 2014-2015. O astfel de decizie se va aplica pentru Facultatea de Litere – domeniul Pedagogie, specializarea Științe ale educației, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – pentru Economie generală şi comunicare economică, Economie şi afaceri internaţionale ID, Finanţe şi bănci ID de la Drobeta-Turnu Severin, Management ID la Drobeta-Turnu Severin şi la Facultatea de Inginerie Electrică – Inginerie economică în domeniul electric, electronic şi energetic. Lista cu specializările care vor intra în lichidare a fost publicată și de Ministerul Educației într-un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere în aceste zile, pe care figurau 33 de universități din țară și 180 de specializări. Potrivit reprezentanților Universității din Craiova, programele care au intrat în lichidare pot fi activate în anii următori. „Lichidările se fac la propunerea Senatului Universității din Craiova, după cum se specifică și în anexa Ministerului Educației. Motivele sunt variate. Unele nu au căutare, iar altele nu se susțin financiar. Mai avem și cazuri în care programele respective se regăsesc la mai multe facultăți și candidații sunt puțini. Specializările trecute în lichidare nu se desființează. Sunt acreditate și se pot relua dacă după o analiză se ajunge la concluzia că sunt candidați suficienți și resurse financiare“, a declarat prof.univ.dr. Cezar Spânu, prorector al Universității din Craiova.

Lichidările nu aduc disponibilizări

Reducerea programelor de studii nu va aduce însă restructurări de personal la Universitatea din Craiova. „Prin lichidarea acestor programe nu se pune problema să reducem personalul, pentru că 40% din posturi sunt vacante. Și în aceste condiții nu este cazul de așa ceva“, a declarat prorectorul Cezar Spânu. În acest an, scăderi se înregistrează și la cifra de școlarizare la învăţământ cu taxă. Astfel, conform propunerilor Senatului Universității din Craiova, la licenţă vor fi 3.024 de locuri, cu 800 de locuri mai puţine decât anul trecut, când erau 3.894. Reduceri se anunță și la master. Vor fi 1.750 de locuri, în loc de 1.976. În ceea ce privește concursul de admitere, acesta se va desfășura începând cu 15 iulie. Candidații vor susține examen de admitere dacă vor opta pentru Facultatea de Teologie – specializarea Teologie pastorală. Admiterea se va face în doi pași: mai întâi se va organiza o probă eliminatorie pe 24 iulie, apoi o probă scrisă la dogmatică pe 25 iulie, pentru care s-a și publicat bibliografia. Nota de la examenul scris va reprezenta 70% din media de admitere, la care se adaugă și media examenului de bacalaureat în proporție de 30%.
Aceeași metodă de selecție bazată pe examen scris se păstrează și la Facultatea de Drept și Știinţe Sociale pentru domeniul drept. Evaluarea se va derula în intervalul 24-27 iulie. Probe de competențe vor susține și concurenții care aleg specializările Muzică, Teatru și Artele Spectacolului. Acestea se vor derula pe 25 și 26 iulie. Probe de aptitudini vor susține și cei care vor opta pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar acestea se vor desfășura în perioada 21-23 iulie. La celelalte facultăți și specializări, admiterea se va face pe bază de dosar, fiind luată în calcul doar media examenului de bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS