22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidați de zero puncte la bacalaureat

Candidați de zero puncte la bacalaureat

http://www.youtube.com/watch?v=MCvbh42Np6Q

Nu toți elevii care au absolvit cursurile liceale au competențe în utilizarea calculatorului, după cum arată rezultatele bacalaureatului. În județul Dolj au fost și candidați care săptămâna trecută au părăsit sala de examen cu zero puncte.

Proba competențelor digitale din cadul examenului național de bacalaureat vizează stabilirea nivelului de utilizare a internetului, precum și de operare în programe offline precum Excell sau Word. Aceste lucruri nu sunt însă la îndemâna tuturor absolvenților de liceu, chiar dacă au cel puțin o oră de informatică pe săptămână în programa școlară.
În Dolj, 13 candidați nu au reușit să rezolve nici măcar cerințele minime pentru acest examen și au ieșit din sala de examen și cu zero puncte. De altfel, nu sunt foarte mulți nici cei care au obținut calificativiul „experimentat“ la această probă. „Din cei 4.210 candidați înscriși în Dolj la evaluarea competențelor digitale, au obținut calificativul «experimentat» 1.087 de candidați. 1.147 au luat calificativul «avansat», 1.161 calificativul «mediu», iar 514 au obținut calificativul «începător». Am avut și candidați care au obținut între zero și zece puncte, iar conform metodologiei nu se încadrează să primească certificat de atestare a competențelor digitale“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat.

Mai ușor e la limba străină

Candidații care au susținut evaluarea compe-tențelor digitale au apreciat că au întâmpinat dificultăți la rezolvarea cerințelor care impuneau folosirea internetului. „La proba competențelor digitale am obținut nivelul «avansat». Nu am reușit să iau «experimentat» pentru că este mai greu cu practica pe calculator. A fost dificil și la cerințele de utilizare a internetului. Noi știm doar să intrăm pe facebook“, a declarat Izabela Neacșa, candidată în centrul de examen de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Absolventa de liceu a obținut însă calificativul „experimentat“ la evaluarea competențelor lingvistice de comunicare în limba și literatura română, precum și la evaluarea competențelor de comunicare într-o limbă străină, care se derulează în această săptămână. De altfel, mulți candidați au declarat că este mai ușor la proba competențelor de comunicare într-o limbă străină decât la cea de utilizare a calculatorului. „La proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă străină avem trei subiecte care constau în comentarea unor afirmații. Nu este deloc greu“, a declarat Mihaela Vladu, candidată la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Candidații susțin evaluarea competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională până vineri 27 iunie. De luni încep probele scrise ale acestei sesiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS