22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUMF Craiova crește exigenţele educaționale

UMF Craiova crește exigenţele educaționale

http://www.youtube.com/watch?v=X7ErqfMtpmo

Lucrările de licență și master ale studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova vor fi contorizate într-o bază de date pentru a nu mai fi plagiate, cadrele didactice trebuie să aibă cât mai multe articole de cercetare publicate în reviste recunoscute pe plan internațional, iar examenul de admitere va fi riguros. Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli pe care rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova a anunțat că le va implementa în perioada următoare. 

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iunie, au loc Zilele Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, eveniment care este marcat în primul rând printr-un bilanț al activității, punându-se în lumină măsurile care urmează să se ia. Potrivit rectorului, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, în perioada următoare se va pune accent pe creșterea calității pregătirii studenților. „Având în vedere rezultatele concursului de admitere de anul trecut, baza de selecție a studenților este tot mai riguroasă și va duce și la creșterea calității pregătirii lor“, a spus prof.univ.dr. Ion Rogoveanu. În acest sens se va urmări și activitatea de cercetare, în sensul monitorizării lucrărilor de cercetare realizate, astfel încât să nu mai fie cazuri de plagiat. „Comisia de Etică a aprobat în acest an 36 de lucrări de cercetare, în majoritate teze de doctorat. Totodată, comisia a colaborat cu organizațiile nonguvernamentale care au drept scop lupta împotriva plagiatului, răspunzând solicitărilor de a investiga diferite cazuri care le-au atras atenția. Din acest an universitar, s-a început organizarea unei baze de date electronice cu lucrările de licență și disertație ale absolvenților care vor fi actualizate pe site-ul universității într-o secțiune specială“, a mai spus rectorul UMF Craiova.

Pregătiri pentru o nouă evaluare ARACIS

În ceea ce privește rezultatele studenților, învățământul medical de la Craiova nu este lipsit de reușite. „În urma concursului de rezidențiat, sesiunea din noiembrie 2013, 249 de absolvenți ai Facultății de Medicină au ocupat un loc sau un post de pregătire în rezidențiat. Și, poate ce este cel mai important, mai mult de 90% din absolvenții programului de studii de medicină sunt înscriși la ora actuală într-un program de rezidențiat în țară sau în străinătate“, a declarat rectorul UMF Craiova.
Pentru anul 2014-2015 se fac pregătiri în vederea reacreditării unor programe de studii. „Pentru anul universitar următor, ne propunem în primul rând depunerea rapoartelor de autoevaluare a programelor de studii de medicină, medicină dentară și farmacie, precum și a raportului instituțional în vederea reacreditării de către ARACIS a universității cu calificativ maxim. Aceste dosare sunt deja pregătite și urmează să le înaintăm către  ARACIS. În al doilea rând, urmează pregătirea dosarelor de autoevaluare în vederea reacreditării domeniilor de master în 2015“, a subliniat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu. De asemenea, prioritară pentru acest an este și începerea școlarizării la specializarea farmacie în limba engleză.

Finanțarea cercetărilor din fonduri europene

În ceea ce privește personalul didactic, se va pune accent pe realizarea a cât mai multe materiale de cercetare în reviste cotate ISI pentru promovarea pe grade didactice superioare. De asemenea, prioritare vor fi și proiectele pe fonduri europene. În acest sens, reprezentanții Ministerului Educației Naționa­­le au prezentat noul program de atragere a fondurilor europene Horizon 2020. „Programul  oferă o finanțare uriașă de 74 de miliarde de euro pentru comunitatea medicală, dar și întreaga comunitate științifică și civilă. Veți avea la îndemână18 programe de cercetare. Sunt și noutăți în accesarea acestor programe. Finanțarea va fi de 100% pentru organizațiile nonprofit. Spre deosebire de fondurile structurale de până acum, Horizon 2020 va oferi și o prefinanțare al cărei cuantum nu a fost deocamdată stabilit. De asemenea, formularele pentru proiecte se completează online, fără semnături“, a precizat Ioana Ispas, reprezentantul Ministerului Educației Naționale.
În ceea ce privește programul dedicat Zilelor Universității din Craiova, acesta constă într-o serie de conferințe științifice, care se vor derula timp de două zile pe diverse teme și domenii de cercetare din medicină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS