17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGrupa mare la grădiniță, obligatorie începând cu 2015?

Grupa mare la grădiniță, obligatorie începând cu 2015?

Ministrul educației naționale, Remus Pricopie, a participat marți la ședința Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, unde s-a discutat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN (Ministerul Educaţiei Naţionale) a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea educației naționale.
„Am supus dezbaterii publice ideea ca, începând cu 2015, să avem grupa mare la grădiniță obligatorie. În prezent, avem deja 28% dintre copii cuprinși în grupa mare de la grădiniță. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga părinții să meargă cu copiii la grădiniță, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participă la grădiniță sunt cei care nu reușesc să facă față procesului de educație chiar din ciclul primar. Urmează ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020 – 2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădinița să devină obligatorie de la patru ani și poate la un moment dat chiar de la trei ani“, a afirmat ministrul. Acesta a mai vorbit și despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare. „Legea educației, Legea nr. 1/2011, prevedea faptul că profesorii care au susținut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia și în anii următori de examenul pe care l-au dat în anul respectiv, era vorba de o perioadă de trei ani, noi am extins la șase ani“, a explicat ministrul educației.
Pricopie a mai amintit că ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii educației naționale adoptate de guvern.
Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X, pentru cei care aleg traseul liceal, și primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.
Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS