21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieStudenții se pregătesc de protest

Studenții se pregătesc de protest

Studenţii anunţă acţiuni de protest, nemulţumiţi fiind de faptul că ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, nu și-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de ei în cadrul întâlnirii oficiale de ieri, a anunţat Alianţa Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), printr-un comunicat.

Reprezentanții studenților se pregătesc să organizeze acțiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă revendicările lor nu sunt soluționate. Studenții din întreaga țară cer subvenţii mai mari pentru cazare şi masă, creşterea burselor sociale şi alocarea unui buget de 6 procente din PIB pentru Educaţie. Ei reclamă faptul că anul acesta taxele de studiu au fost majorate la fel și taxele de cămin.

O altă nemulțumire care îi determină pe studenți să iasă în stradă este valoarea mult prea mică a bursei sociale. Bursele sociale  trebuie să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea educației naționale, însă valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în condițiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor CNFIS.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educației încrezători că vom afla că Guvernul se pregătește să scoată educația din criza în care se află, însă nu am primit nici o garanție că va fi o creștere semnificativă a bugetului pentru 2014. Considerăm că am tolerat destul aceste eschivări în ultimii ani și nu ne mai putem baza pe ‘încercări’, vrem asumări clare care să ne dea certitudinea că viitorul educației reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studenții sunt pregătiți să organizeze acțiuni care să atragă atenția guvernanților asupra nemulțumirilor față de modul în care este tratată educația, inclusiv proteste generale”, a declarat Mihai Dragoș, președinte al ANOSR.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS