10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTaxe de studiu mai mari pentru studenţi

Taxe de studiu mai mari pentru studenţi

Facultatea va fi mai scumpă pentru unii studenţi craioveni în noul an universitar. Universitatea din Craiova, la fel ca multe alte universităţi din ţară, a mărit taxa de studiu la unele facultăţi. Studenţii sunt nemulţumiţi de aceste măsuri pentru că taxele sunt prea mari pentru posibilităţile lor.

Taxele din ce în ce mai mari îi afectează în primul rând pe studenţii cu venituri scăzute, care de cele mai multe ori aleg să renunţe la facultate. Taxa de studiu va fi mai mare în anul universitar 2013-2014 la facultăţile de Ştiinţe Exacte, Educaţie Fizică şi Sport, Litere, domeniul Arte, Ştiinţe Sociale, Teologie, dar şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
Studenţii craioveni, care şi aşa primesc printre cele mai mici burse din ţară, trebuie să scoată din buzunar mai mult cu cinci milioane faţă de anul trecut dacă vor să termine anul universitar.
La Facultatea de Ştiinţe Exacte, de exemplu, taxa de studiu era anul trecut 2.500 de lei, iar acum studenţii înscrişi la taxă trebuie să plătească 3.000 de lei. Şi la Facultatea de Litere lucrurile s-au schimbat. Dacă anul trecut studenţii de la această specializare plăteau o taxă de studiu de 2.700 de lei, anul acesta vor da 3.000 de lei, iar în cazul specializării Arte de la aceeaşi facultate studenţii trebuie să plătească mai mult cu cinci milioane, adică de la 4.000 de lei s-a ajuns la 4.500 de lei. Ana-Maria Şoşa, studentă la Facultatea de Litere, reclamă faptul că universitatea a hotărât majorarea taxelor: „Nu mi se pare în regulă ca taxele la facultate să se mărească de la an la an. Acest lucru îi poate descuraja pe proaspeţii absovenţi de liceu să aplice pentru o anumită specializare. Eu am fost printre norocoşii care au intrat la buget, altfel cred că aş fi stat acasă un an, dar mulţi renunţă la facultate din cauza taxelor mari pentru că nu au posibilităţi financiare“, spune fata, care este pe punctul de a începe anul al III-lea de studiu.

„Universităţile ar trebui să facă taxele tot mai accesibile, nu să le ridice – de aia e de stat“

Majoritatea studenţilor craioveni plătesc taxa de studiu din salariile părinţilor. Dacă nu au sprijinul familiei, cei mai mulţi abandonează facultatea pentru un serviciu care să le asigure existenţa. Şi la Facultatea de Ştiinţe Sociale taxa de studiu s-a mărit în noul an universitar, cu trei milioane. Alexandra este studentă la această facultate, la specializarea Geografie, şi va trebui să plătească taxa de studiu şi anul acesta din buzunarele părinţilor. Dacă anul trecut ea a achitat 2.500 de lei, anul acesta va trebui să dea 3.000 de lei: „E foarte greu să ne descurcăm, mai ales cei care venim de la ţară şi trebuie să ne plătim şi căminul sau chiria. Chiar nu ştiu cum o să mă descurc şi anul acesta, având în vedere că taxa s-a mărit. Am avut multe momente în care am vrut să renunţ la facultate din cauza taxei pe care trebuie să o plătesc în fiecare an. Mama mea a plecat în străinătate ca să poată să mă ajute, că altfel nu aveam nici o şansă“.
Şi la Teologie a crescut taxa, de la 2.700 la 3.000 de lei. Alexandru, student şi el la Universitatea din Craiova, spune că mărirea taxelor reprezintă de fapt o involuţie a facultăţilor de stat, pentru că acestea ar trebui să susţină învăţământul şi nu să îi pună mai multe piedici: „Universitatea din Craiova, spre deosebire de o universitate particulară, ar trebui să evolueze și prin menținerea unor taxe cât mai accesibile tuturor studenților. Pentru că statul are menirea să înlesnească accesul la învățământ superior, în cazul de față. Or, la fiecare majorare a taxelor de școlarizare la stat, există studenți care au de suferit. Universităţile ar trebui să facă taxele tot mai accesibile, nu să le crească – de aia e de stat. Prin învățământ «superior» nu trebuie să se înțeleagă învățământul celor cu bani“, este de părere studentul.

Taxele de studiu s-au mărit din cauza subfinanţării

Bursele sociale, mecanismul folosit de Ministerul Educației Naționale pentru sprijinirea studenților cu probleme financiare care nu își permit să acceseze, să parcurgă și să finalizeze un program de studiu din sistemul de învățământ superior, ar trebui, conform Legii Educației Naționale, să acopere cheltuielile minime legate de cazare și masă, pe perioada studiilor. Valoarea acestor cheltuieli a fost estimată de CNFIS la 566 de lei, însă, în realitate, valoarea bursei sociale este departe de a atinge această valoare.
Faptul că taxele se măresc, dar bursele rămân aceleaşi este o altă problemă pentru studenţi. Tot ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că ar trebui să ştie cum sunt repartizaţi banii: „Nu ştiam că se măresc taxele, dar nu mi se pare normal să crească de la un an la altul fără să ni se spună concret pentru ce se cer aceşti bani în plus. Eu sunt la buget, dar mă gândesc la colegii mei care au semnat deja un contract, iar pe atunci taxa era de 2.700 de lei. Nu mi se pare normal să plătească  acum 3.000“, explică Andreea Mirea, studentă în anul al III-lea. De aceeaşi părere este şi Maria, care spune că: „Sunt afectaţi în special părinţii studenţilor care plătesc taxă. Dar este şi în dezavantajul studenţilor care se zbat să ducă la capăt o facultate şi pentru că nu au bani fac în paralel facultatea şi serviciul“.
Cristian Valeriu Stanciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Craiova, a vorbit despre acestă situaţie: „Măsura creşterii taxelor la unele facultăţi a fost luată  pentru acoperirea costurilor. Din cauza subfinanţării de care ne lovim, am fost nevoiţi să luăm această decizie de mărire a taxei de studiu. De această problemă se lovesc mai multe universităţi din ţară“.

„Doar jumătate din studenți termină facultatea începută“

Taxa de studiu a crescut şi pentru masteranzi şi doctoranzi. De exemplu, taxa masterului de la Facultatea de Ştiinţe Exacte era până acum de 2.500 de lei, iar în acest an a ajuns la 3.000. Taxa s-a majorat considerabil şi în cazul doctoratului de la aceeaşi facultate, mai exact de la 4.000 de lei aceasta a ajuns la 6.000 de lei. Taxa s-a mărit şi la masterul de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, de la 2.500 la 3.000 de lei. Iar lista majorărilor taxei de studiu este lungă.
Organizaţiile studenţeşti trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mărirea taxelor de studiu în universităţi: „Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja imposibil de suportat de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauza principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută.“ – declară, Mihai Dragoș, președinte ANOSR.
Există însă şi ţări în care studenţii nu trebuie să plătească taxă de studiu, de exemplu Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Scoţia, lucru la care studenţii români nici nu visează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS