21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieStudenţii, între gazdă şi cămin

Studenţii, între gazdă şi cămin

http://www.youtube.com/watch?v=gmntbkqcWjs

Mai este doar o săptămână până începe un nou an universitar. Studenţii care au ales să urmeze o facultate în Craiova trebuie să se gândească de două ori unde vor să locuiască. Pot solicita o cameră de cămin sau pot închiria un apartament ori o garsonieră, însă bursa nu le acoperă toate cheltuielile, orice ar alege.

Studenţii care vor să aibă parte de mai multă linişte şi intimitate aleg să închirieze un apartament sau o garsonieră. Însă cine vrea să beneficieze de mai mult confort trebuie să scoată din buzunar mulţi bani. Preţurile apartamentelor şi ale garsonierelor variază în funcţie de condiţiile pe care le oferă. Un student care alege să stea într-un apartament cu două camere, complet utilat şi mobilat, din zona centrală a Craiovei, ajunge să plătească lunar 900 de lei numai pe chirie, la care se adaugă, bineînţeles, şi utilităţile. Pentru un apartament cu trei camere din cartierul Brazda lui Novac, cei care vor să fugă de agitaţia dintr-un cămin studenţesc trebuie să dea în fiecare lună 1.000 de lei, iar preţul nu include şi cheltuielile de întreţinere.
Chiriile imobilelor în Craiova sunt destul de piperate în comparaţie cu bursa de merit sau cea socială de care beneficiază unii studenţi. Cei care învaţă foarte bine primesc de la stat bursă de merit în valoare de 280 de lei, iar studenţii care provin din familii cu venituri reduse au o bursă socială de numai 180 de lei pe lună.

Bursa nu le acoperă cheltuielile de chirie

Mulţi studenţi sunt nevoiţi să lase facultatea pe locul doi, iar unii chiar să renunţe în favoarea unui loc de muncă care să le asigure traiul de la o lună la alta. Andreea este studentă la Facultatea de Agronomie şi se confruntă cu această situaţie: „E foarte greu să te descurci singur ca student. Am o bursă socială de 180 de lei, părinţii mei stau la ţară, se ocupă doar cu agricultura şi nu îmi pot da bani lunar. Eu trebuie să dau în fiecare lună la gazdă 300 de lei. Deci bursa nu îmi ajunge şi am fost nevoită să mă angajez ca vânzătoare. Încerc totuşi să nu renunţ la facultate, chiar dacă îmi este foarte greu“.
În oraş se găsesc şi apartamente mai ieftine, la 600 de lei pe lună, dar nu sunt complet utilate.
Avantajul pe care îl au studenţii care locuiesc într-un apartament sau garsonieră închiriată este acela că îşi pot alege singuri colegii cu care să stea. Majoritatea tinerilor închiriază un apartament împreună, împart chiria şi restul cheltuielilor şi aşa reuşesc să ajungă la un preţ cât de cât convenabil.
Există şi varianta închirierii unei garsoniere, dar şi aceasta este destul de costisitoare pentru bugetul unui student. De exemplu, pentru o garsonieră în cartierul Craioviţa Nouă dai 500 de lei pe lună numai chiria, însă în ea pot să locuiască maximum două persoane. „Eu stau într-un apartament cu trei camere, în Brazdă, împreună cu alte patru fete. Suntem multe, dar şi la cămin poate am fi la fel de multe, iar aici e mult mai convenabil pentru că noi suntem prietene şi nu suntem nevoite ca la cămin să stăm cu oameni pe care nu îi cunoaştem. În plus, am ales să stăm cinci în apartament pentru că aşa împărţim chiria şi utilităţile şi ajungem mai ieftin“, spune Mirela P., studentă la Facultatea de Drept.

La cămin este mai ieftin decât la gazdă

Căminele studenţeşti sunt o altă variantă de cazare pentru studenţi. Cel mai mare avantaj al celor care aleg camerele de cămin este preţul redus pe care un student îl plăteşte, în comparaţie cu costurile garsonierelor şi apartamentelor. Deşi în cămin nu ai aceeaşi linişte şi intimitate ca într-un imobil închiriat, faptul că preţurile sunt mai mici îi atrage pe studenţii craioveni.
Prin urmare, anul acesta, Universitatea din Craiova a pus la dispoziţia studenţilor 2.800 de locuri de cazare. Joi a fost ultima zi în care aceştia au putut să îşi depună cererile prin care solicită cazare şi sunt repartizaţi în cămine în funcţie de medie. „Sunt peste 950 de cereri atât pentru anul I, cât şi pentru studenţii din ani mai mari. După 20 septembrie vor fi afişate rezultatele. Cei mai mulţi studenţi au optat pentru căminele renovate: 3, 6, 7, 12 şi 14“, a declarat Ana-Maria Nicolae, şefa comisiei de cazare.
Codiţiile diferă de la un cămin la altul. Studenţii care aleg să stea în căminul 3 de la Institut găsesc aici cam tot ce le trebuie. În cameră sunt două paturi, televizor, frigider şi birou. În plus, în acest cămin există băi în fiecare cameră, bucătăria fiind singura comună. Adrian Olaru stă de trei ani în cămin şi se declară mulţumit: „Condiţiile sunt foarte bune. Eu stau de trei ani în cămin şi pot să spun că sunt condiţii şi pentru o bună convieţuire, dar şi pentru învăţat. Raportul calitate-preţ este convenabil pentru că ai săli de lectură, grup sanitar în fiecare cameră şi mobilier nou. Eu sunt la taxă şi pentru o cameră plătesc lunar 245 de lei plus utilităţile, la care mai dau 30-40 de lei pentru apă şi curent“.
La căminul 10 din cartierul Lăpuş preţurile sunt mai mici decât în căminele recent renovate, dar nici condiţiile nu sunt aceleaşi. Aici studenţii stau câte cinci în cameră, însă unii preferă să stea în acest cămin pentru că bursa prea mică nu le permite altceva. „Deşi stăm cinci în cameră, pe mine nu mă deranjează asta pentru că ne-am împrietenit şi unii dintre noi suntem chiar colegi la facultate. Eu sunt la buget şi plătesc 175 de lei pe lună, dar comparativ cu bursa este o sumă mare pentru că, dacă trebuie să cumpărăm şi cărţi, banii nu ne ajung“, spune Ionuţ Lazăr, care stă de trei ani în căminul 10.

Preţul căminelor variază în funcţie de categoria de confort

În ceea ce priveşte tarifele de cazare, acestea nu s-au modificat. Taxele sunt însă în funcţie de confort şi de forma de învăţământ pe care o urmează studentul. Emil Staicu, şef Serviciu Cămin-Cantine, declară pentru GdS: „Pentru camerele confort I cu maximum două locuri, televizor, frigider, internet, grup sanitar propriu existente la unităţile de cazare modernizate – căminul 3 din complexul Agronomie şi căminele 6, 7, 14 de la Mecanică, precum şi căminul 12 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport -, studentul va plăti o chirie lunară de 195 de lei dacă este la cursuri finanţate de la bugetul de stat, şi 245 de lei dacă este la taxă. Pentru o cameră confort II în căminul 10 din cartierul Lăpuş, cu maximum patru paturi în cameră şi grup sanitar propriu, chiria este de 175 de lei pentru cei de la buget şi 225 de lei pentru cei de la taxă. Cea mai ieftină este chiria într-o cameră confort III din căminele 1, 2, 11, 13 şi 15, de 135 de lei pe lună pentru cei de la buget şi 185 de lei pentru studenţii de la taxă. La aceste cămine, grupurile sanitare sunt pe hol“.
Studenţii au de ales între două variante, căminul sau gazda. Cert este că, oriunde ar alege să stea, bursa nu acoperă nici chiria unui apartament sau a unei garsoniere, dar nici cheltuielile dintr-un cămin studenţesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS