13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile, date pe mâna primarilor

Şcolile, date pe mâna primarilor

Din noul an şcolar, primarii vor avea mai multă autonomie în privinţa unităţilor de învăţământ. Aceştia vor avea dreptul să angajeze personal auxiliar în unităţile de învăţământ, dar şi să controleze investiţiile în derulare, chiar dacă banii au fost alocaţi prin Inspectoratul Şcolar. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea la videoconferinţa de vineri cu inspectorii şcolari.

Infrastructura reţelei şcolare va trece de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Prin urmare, banii pentru investiţiile în şcoli vor fi astfel alocate doar prin primării. Prin această trecere, au fost preluate şi şantierele deschise în perioada 2007-2009 şi nefinalizate până în acest moment. „Arieratele la şantierele deschise la nivel naţional sunt de 1,6 miliarde de lei, dintre care 300 de milioane de lei sunt pentru lucrări executate şi neachitate“, a precizat Liviu Dragnea. Banii pentru aceste şantiere au fost alocate prin trei direcţii de finanţare: o parte prin primării, o parte prin inspectoratele şcolare şi altă parte direct în conturile unităţilor de învăţământ. De modul în care se vor realiza lucrările vor răspunde însă şi primarii, indiferent de conturile în care se vor face plăţile. „La şantierele deschise, în momentul în care se vor relua lucrările, chiar dacă sunt finanţate prin inspectoratele şcolare, pentru a avea o mai bună calitate, primarii au dreptul de control. Acest lucru va fi posibil şi în cazul investiţiilor prin Banca Mondială, singurele care rămân până la lichidare în administrarea Ministerului Educaţiei“, a mai spus Dragnea. Şi în Dolj sunt astfel de unităţi de învăţământ la care au început lucrările, dar nu s-au mai finalizat. Printre acestea Grădiniţa Desa, Liceul din Bârca, şcoli gimnaziale din Băileşti sunt doar câteva exemple de şantiere deschise, care aşteaptă bani de ani de zile şi la care responsabilitatea pentru cum s-au făcut lucrările şi cum s-au cheltuit banii s-a plasat, nu de puţine ori, de la o instituţie la alta.

Responsabili de personalul auxiliar

Primarii vor avea nu numai partea de infrastructură, ci şi pe cea de personal auxiliar. Aceştia vor putea să angajeze îngrijitori sau fochişti, după cum a anunţat chiar premierul  prezent la videoconferinţă. „Nu mai trebuie ca la Ministerul Educaţiei să ajungă hârtii pentru deblocarea posturilor pentru un fochist sau pentru o femeie de serviciu. Aceste angajări se pot face de cel care administrează şcoala. E o aberaţie birocratică să se ocupe Ministerul Educaţiei de acest aspect. Nu vor intra însă la această categorie posturile de director, bibliotecar sau secretare, personal care are implicare directă în actul educaţional“, a precizat Victor Ponta. Dacă vor fi bani din acest an pentru a asigura angajarea personalului auxiliar pentru unităţile de învăţământ rămâne de văzut. Deocamdată, multe şcoli şi grădiniţe nu au îngrijitoare. Multe au plecat din cauza salariilor foarte mici, de maximum 600 de lei, pentru a munci în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS