10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a vândut Cargill Podari

S-a vândut Cargill Podari

http://www.youtube.com/watch?v=VxiWxSpfsH0

Fosta fabrică de ulei se transformă în siloz pentru depozitarea cerealelor. Noul proprietar nu știe încă ce va face în restul clădirilor și ce activitate va mai desfășura la Podari, pe lângă cea de depozitare a produselor agricole.

Cargill a vândut recent clădirile și terenul în suprafață de 8,7 hectare situat la intrare în comuna Podari, locul unde până în urmă cu un an și ceva a funcționat fabrica de ulei în care s-au produs mărcile Olpo și Bunica. Firma care a cumpărat fostele spații de producție este Sud Oil SRL, deținută de Florin Purcea, care are și serele de la Ișalnița.
Pentru cei din Podari, fosta fabrică este și acum sursă de nostalgii. Acolo au lucrat 260 de oameni, dintre care unii proveneau din Podari și din comunele din jur. „Fabrica de ulei era o emblemă a comunei Podari. A fost una dintre cele mai bune fabrici de ulei din România. Nu am înțeles care au fost cauzele pentru care s-a vândut. Pe cele opt hectare nu se vor mai găsi decât două depozite de cereale și, tot din discuțiile cu acest investitor, știm că el a spus că va mai face și un depozit de carburanți. Noul proprietar mi-a spus că vor lucra acolo aproximativ 50 de persoane. Și când se lucra la fabrica de ulei, tot cam 50 de persoane din Podari erau angajate acolo. Bineînțeles că tot din Podari va angaja oamenii, că nu are de unde să îi ia așa ușor din altă parte. Deja a angajat o parte din ei“, a spus primarul comunei Podari, Constantin Gheorghiță.

„Rămâne de văzut ce activitate vom mai desfășura acolo“

Contactat de GdS, Florin Purcea a confirmat că a cumpărat de la Cargill spațiile fostei fabrici de ulei, dar nu știe exact ce activitate va desfășura acolo. El și-a făcut planuri doar pentru o parte din spațiile de depozitare. „În primă fază, vom da drumul la un siloz de cereale. Rămâne de văzut ce activitate vom mai desfășura acolo după ce terminăm evaluarea clădirilor pe care le-am cumpărat, că instalații nu au mai rămas. Deocamdată, prioritatea noastră numărul unu este silozul, pe care îl vom deschide peste circa două săptămâni“, a spus Florin Purcea.
La fața locului se poate observa că noul proprietar a dat jos sigla cu „Cargill“, care fusese amplasată pe clădirea cea mai înaltă a fostei fabrici de ulei. Cele mai multe dintre clădirile care odinioară serveau fabricii de ulei acum sunt în paragină, din unele a mai rămas doar scheletul. Unii dintre localnici știu că pe vremuri mulți din Podari aveau locuri de muncă asigurate la acea fabrică. „Știu că s-a închis de tot fabrica, acum, în primăvară. Au plecat toți muncitorii și nu a mai rămas mai nimic din ea. Am auzit că ar fi închiriat sau cumpărat cineva care încarcă tuburile de oxigen pe la spitale. 75% dintre angajații fostei fabrici de ulei erau din Podari și din comunele din jur. Era bine că aveau serviciu atunci, cum ar fi bine să aibă și acum“, a spus Severică, unlocuitor din Podari.
Cargill Oils Podari a fost lăsată în paragină de către primul proprietar, Cargill, care a decis în urmă cu doi ani să vândă afacerea, inclusiv brandurile de ulei care se fabricau acolo, dar și instalațiile de producție. Cumpărătorul liniilor de producție de ulei nu a dorit să preia și clădirile fabricii din Podari, nici personalul. Astfel, compania a disponibilizat peste 260 de persoane, ultimul om plecând acasă la începutul acestui an. Vânzarea spațiilor fostei fabrici de ulei era ultima piesă din puzzle.
Cargill deține, în continuare, afaceri serioase în Dolj, compania fiind unul dintre cei mai mari achizitori de cereale din România, care operează și pe teritoriul județului nostru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS