11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatori insuficienţi pentru miile de şomeri

Angajatori insuficienţi pentru miile de şomeri

Rata şomajului înregistrat în judeţul Dolj la sfârşitul lunii iulie a fost de 8,64 % corespunzătoare unui număr total de şomeri de 25.403 persoane, din care 10.386 sunt femei. Deşi angajatorii beneficiază de stimulente semnificative dacă angajează tineri ieşiţi de pe băncile şcolii, persoane trecute de 45 de ani sau şomeri care mai au cinci ani până la pensionare, patronii nu se înghesuie să le ofere un loc de muncă.

Peste 1.000 de absolvenţi de liceu, promoţia 2014, s-au înscris în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj pentru a beneficia de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. Doar 47 dintre absolvenţii acestei promoţii şi-au găsit deja un serviciu. Cei care angajează tineri ieşiţi de pe băncile şcolii sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi. În această perioadă, ei primesc lunar pentru fiecare absolvent o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (500 de lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ superior. „Pentru a beneficia de subvenţionarea cheltuielilor cu forţa de muncă pentru absolvenţi, condiţia esenţială este ca angajatorii să menţină raporturile de muncă cel puţin trei ani de la încheierea convenţiei, iar absolvenţii să nu fi avut raporturi de muncă sau de serviciu la data absolvirii. Ne aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, numărul celor înscrişi în baza noastră de date să crească, având în vedere că a trecut şi perioada corigenţelor şi situaţiile şcolare au fost încheiate“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.

305 doljeni trecuţi de 45 de ani şi-au găsit de muncă

Angajatorii beneficiază de facilităţi semnificative dacă angajează şomeri trecuţi de 45 de ani sau părinţi unici, susţinători ai unei familii. Pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii se acordă o sumă de 500 de lei, respectiv valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu condiţia însă a menţinerii raporturilor de muncă măcar 18 luni. Şi cei care angajează persoane cu dizabilităţi primesc timp de un an o sumă de 500 de lei, pe lună, dacă menţin raporturile de muncă măcar doi ani.
„Se încearcă şi stimularea angajatorilor care încadrează în muncă şomeri care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau pentru limită de vârstă. Pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, aceştia primesc lunar 500 de lei. Trei persoane au fost angajate pe baza acestei legi. Cei mai mulţi angajatori au solicitat stimulente pentru angajarea a 305 persoane trecute de 45 de ani, şomeri – părinţi unici, susţinători ai familiilor monoparentale. O singură persoană cu handicap a fost angajată în Dolj pentru care angajatorul a solicitat stimulentele acordate de lege.

Prime pentru cei care au terminat liceul şi sunt dornici de muncă

Absolvenţii de liceu care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, conform art. 73 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei. Absolvenţii care solicită indemnizaţie de şomaj însă reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, îşi pot rotunji salariul cu o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi cei care se gândesc să se angajeze în alte oraşe din ţară au şansa să primească prime consistente. Cei care îşi vor găsi de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care au domiciliul stabil beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului de referinţă în vigoare la data acordării.

Oraşul Bechet are cei mai puţini şomeri

La sfârşitul lunii iulie, în evidenţele AJOFM Dolj erau înregistraţi 4.115 şomeri indemnizaţi și 21.288 sunt şomeri neindemnizaţi. Conform datelor statistice, în judeţul Dolj, în mediul urban cel mai mare număr de şomeri înregistraţi este în Craiova (3.352 de persoane), iar cel mai mic număr de şomeri înregistraţi este în oraşul Bechet (111 persoane).
„În mediul rural, comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Cetate (693 de persoane), Sadova (659 de persoane) şi Moţăţei (543 de persoane). Cel mai mic de şomeri înregistraţi se înregistrează în comunele Pleşoi (14 persoane), Cernăteşti (16 persoane), Vârvoru de Jos (26 de persoane). Cei mai mulţi şomeri din judeţul Dolj sunt cei cu vârsta cuprinsă între 40-49 de ani (7.429 de persoane), urmaţi de segmentul de vârsta 30 -39 ani (5.840 de persoane). Pe locul următor se situează segmentul de vârstă 50 – 55 de ani (3.907 persoane), urmat de cei trecuţi de 55 ani (3.388 de persoane) şi cei sub 25 de ani (3.159 de persoane). Cei mai puţini şomeri sunt cei cu vârsta între 25-29 de ani (1.680 de persoane)“, a precizat Alina Ghercioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS