20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCând restituie Fiscul impozitul agricol?

Când restituie Fiscul impozitul agricol?

Statul încasează impozitele într-o secundă, dar le restituie în… cinci ani, atunci când este cazul. O ordonanță stipulează că poate fi restituit impozitul agricol, proporțional cu calamitarea culturilor de anul trecut. La o lună și jumătate de la apariția ordonanței, nu se știe procedura de restituire a banilor către agricultori, iar Fiscul spune că are cinci ani la dispoziție să le dea oamenilor banii înapoi.

Ordonanța de Urgență a Guvernului  nr. 40/2014, publicată în Monitorul Oficial din 18 iunie, care a modificat Codul de Procedură Fiscală și alte acte normative din domeniul fiscalității prevede ca persoanelor fizice care au achitat anul trecut impozitul agricol să li se restituie impozitul dacă le-au fost calamitate culturile, proporțional cu gradul de calamitate al producției respective. Condițiile ce trebuie îndeplinite de agricultori – persoane fizice – pentru a primi înapoi banii de la stat sunt următoarele: impozitul să fi fost stabilit pe bază de norme de venit; pentru producția agricolă respectivă să nu fi fost încheiate polițe de asigurare; producția să fi fost calamitată în proporție de peste 30%. gradul de calamitate se dovedește cu procese-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producător agricol, întocmite de către comisiile locale pentru situații de urgență constituite prin ordin al prefectului.

Cum obține agricultorul restituirea de impozit

Dacă stabilirea gradului de calamitate a culturilor are reguli certe, în schimb, nu este foarte clară procedura prin care se solicită de la stat restituirea impozitului plătit anul trecut de către agricultori. Se cunoaște că se poate anula impozitul încă neplătit pe anul 2013, inclusiv dobânzile și penalitățile, dar nu se ştie cum trebuie să procedeze în relația cu Fiscul fermierul care are culturi calamitate, pentru a-și cere banii înapoi. OUG nr. 40/2014 prevede la art. IV, alineatul (4), că „procedura de anulare a impozitului pe venit din activități agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor publice, la propunerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF)“. Numai că ordinul ministrului se lasă așteptat, chiar dacă a trecut aproape o lună și jumătate de la apariția actului normativ care dă dreptul agricultorilor să-și recupereze banii plătiți ca impozit dacă le-au fost calamitate culturile. „Nu putem să vă spunem cum se va restitui impozitul plătit anul trecut, pentru că nu avem procedura de la București. Încă nu s-a publicat nimic în plus față de ceea ce spune ordonanța“, au precizat, zilele trecute, reprezentanți ai Fiscului regional cu sediul la Craiova.

Fiscul îți ia banii într-o secundă, dar ți-i restituie… în cinci ani

Dacă nu îți plătești la timp obligațiile fiscale, Finanțele inițiază imediat acțiuni de executare silită, pornind cu somații, popriri pe conturi și ajungând la sechestre pe bunuri, până ce îți achiți și ultimul bănuț datorat statului. Dar când vine vorba să restituie banii oamenilor, statul întârzie cât poate de mult procedurile. După ce a aprobat un act normativ ce prevede restituirea impozitelor aferente anului 2013 în cazul culturilor calamitate peste 30% și neasigurate, acum ANAF și Ministerul Finanțelor întârzie să spună cum pot să intre agricultorii (persoane fizice) în posesia banilor deja plătiți de anul trecut, în două tranșe. „Timpul de restituire a impozitului este de cinci ani. Așa scrie în lege!“, a precizat un reprezentant al Fiscului.

Cum se constată pagubele produse de calamități

Agricultorii trebuie să anunțe suprafețele calamitate mai întâi la primăria de care aparțin terenurile, apoi primăria comunică la Direcția pentru Agricultură suprafețele calamitate și gradul de calamitare. Se face o comisie prin ordin al prefectului, cu specialiști, și se verifică acele suprafețe calamitate. Pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor, organul fiscal emite decizia de anulare a impozitului plătit de fiecare agricultor.
Potrivit Direcției pentru Agricultură, în Dolj nu au fost declarate calamități anul trecut, ceea ce înseamnă că nu sunt agricultori în Dolj care să beneficieze de restituirea de impozit.
Culmea este că restituirea de impozit agricultorilor, stabilită prin OUG nr. 40, este valabilă doar pentru culturile calamitate în 2013 și pentru impozitele plătite sau datorate anul trecut către Fisc. Rămâne de văzut dacă legiuitorul scutește de impozitul agricol plătit la norme de venit și pe acei agricultori care anul acesta au culturile calamitate. Potrivit Direcției pentru Agricultură Dolj, în 2014, grindina, vijeliile și inundațiile au produs pagube agricultorilor.

Anul acesta sunt calamitate culturi de grâu, dar și solarii

Directoarea Direcției pentru Agricultură Dolj, Delia Filimon, a precizat că, anul trecut, în Dolj, nu s-au înregistrat calamități sau, dacă au fost, acestea au fost răzlețe. În schimb, condițiile meteo de anul acesta și inundațiile au provocat pagube însemnate în agricultură. „Anul trecut nu au fost culturi calamitate în Dolj. Anul acesta există culturi afectate de căderi de grindină și de ploile abundente, în special au fost calamitate culturi de grâu, de pepeni și solarii cu legume, din zonele Celaru, Amărăștii de Sus, Amărăștii de Jos“, a precizat directoarea Delia Filimon. La acestea se adaugă suprafețele inundate în prima parte a anului 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS