12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia produce mai multe... impozite și taxe

Economia produce mai multe… impozite și taxe

Nu doar încasările la Fisc au crescut în toată regiunea Oltenia, dar și sumele declarate de către firme la stat sunt mai mari ca anul trecut. Doljul bate recordul pe regiune, cu o creștere a impozitelor declarate mai mare cu 10% ca anul trecut. „Este un județ care se dezvoltă“, spune șeful Fiscului regional, insistând că cifrele nu mint niciodată. Iată cum stă economia în fiecare județ.

Pe primele șase luni din anul 2014, firmele active din Oltenia au achitat către Fiscul regional mai mult cu 101 milioane de lei decât în aceeași perioadă a anului 2013, statul înregistrând astfel o creștere a încasărilor din impozite și taxe de 4,36% în prima jumătate a anului 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut. În cifre absolute, dacă în perioada ianuarie – iunie a anului trecut se încasase la Finanțe suma de 2.338,47 milioane de lei din cele cinci județe ale regiunii (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), anul acesta au ajuns în vistieria statului de la firmele din regiune exact 2.440,40 milioane de lei, potrivit Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.
Dintre toate județele, cel mai bine stă Doljul la plăți. În 2013, Doljul achitase la stat impozite de 895,41 milioane de lei, iar anul acesta a plătit mult mai mult: 983,87 milioane de lei. Dacă în Dolj, Olt și Vâlcea companiile au achitat mai multe din impozitele datorate, există și două județe unde Fiscul local a încasat mai puțini bani decât anul trecut, acestea fiind Gorj și Mehedinți.

Impozitele declarate de firme, mai mari cu 193 de milioane de lei

Dar adevărata măsură a economiei nu constă neapărat în creșterea încasărilor la buget de către ANAF, ci evoluția economiei unui județ sau a unei regiuni se vede din sumele declarate de către firme la stat. Din sumele declarate de către agenții economici se poate observa dacă a crescut sau a scăzut valoarea afacerilor lor. Când cresc sumele declarate, înseamnă că firma respectivă a avut afaceri mai mari, de unde rezultă impozite și taxe mai mari, sau că a angajat mai multe persoane, deci tot o formă de creștere a prosperității este, dacă firma are nevoie de mai mulți angajați și își permite să le achite salarii și contribuții. În prima jumătate a anului în curs, entitățile economice din regiunea Oltenia au trecut în declarațiile către Fisc sume de plată cu 7,8% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie-iunie 2013 se declaraseră de către firme impozite, taxe și contribuții de 2.475,12 milioane de lei, iar anul acesta sumele declarate de companii au fost mai mari cu 192,96 milioane de lei decât în perioada similară a anului trecut, ajungând la 2.668,08 milioane de lei. De menționat că în toate județele Olteniei s-au înregistrat creșteri ale sumelor declarate de societățile comerciale ca fiind de plată către stat.

În Dolj, sumele declarate sunt mai mari cu 100 de milioane

Din analiza efectuată de GdS pe baza cifrelor puse la dispoziție de către DGRFP Craiova reiese că firmele din Dolj au avut cele mai mari afaceri comparativ cu anul trecut, din moment ce impozitele și taxele declarate de acestea au fost mai mari în 2014 cu aproape 100 de milioane de lei decât cele declarate în 2013. Cu alte cuvinte, de la impozite declarate în Dolj anul trecut (pe primele șase luni) de 970,24 milioane de lei, s-a ajuns acum la 1.070,11 milioane de lei.
 
Cum explică Fiscul creșterea sumelor declarate

Directorul DGRFP Craiova, Mircea Pârvulețu, a explicat că sumele declarate de către firme vorbesc de la sine despre intensificarea activității economice în Oltenia, în general, și în Dolj, în particular. „Doljul este un județ care se dezvoltă! Sumele declarate înseamnă impozite și contribuții mai mari decât anul trecut. Cifrele vorbesc de la sine! Aici nu este loc de interpretări! Gândiți-vă că au crescut sumele declarate anul acesta în condițiile în care, de la 1 ianuarie, unele dintre cele mai bune și mai profitabile firme din județ au trecut la Direcția Generală Mari Contribuabili din cadrul ANAF. Cei plecați la «mari contribuabili» achitau aici, la nivel regional, 6% din totalul încasărilor pe regiune și au declarau 7,5% din totalul sumelor declarate în 2013. De exemplu, grupul de firme Polistart achita aici impozite și contribuții de trei milioane de lei pe lună, iar acum achită la București acești bani. Azalis Gas are profituri foarte bune, pe care acum le plătește direct la ANAF. Deci, cu toate că astfel de firme s-au mutat la București, sumele declarate pe județ sunt mult mai mari decât pe primele șase luni ale anului trecut. Asta înseamnă că economia produce și produce bine!“, a precizat Pârvulețu.

Zeci de firme au ajuns mari contribuabili și achită taxele la ANAF

De la începutul anului 2014, 50 de firme din Dolj au trecut în categoria „mari contribuabili“, ceea ce înseamnă că își plătesc impozitele și taxele direct la ANAF și nu la Fiscul local. Pentru aceste companii, a fi arondate Bucureștiului înseamnă mai multe cheltuieli de deplasare în Capitală și atât. Finanțiștii doljeni spun că este un lucru bun că tot mai multe firme locale intră în categoria marilor contribuabili, ceea ce înseamnă că sunt „spuma economiei“. „Criteriile pentru includerea firmelor la «mari contribuabili» sunt din ce în ce mai stricte. Firmele trebuie să aibă o cifră de afaceri semnificativă, dar contează și valoarea activelor, precum și proporția dintre sumele declarate la stat și cele plătite. Sunt firme foarte serioase cele care intră în această categorie de contribuabili mari“, a declarat Pârvulețu.

Totuși, Finanțele încasează mai puțin decât declară firmele

Există o mare discrepanță între sumele încasate și cele declarate la stat. Unele societăți declară sumele la stat, dar achită la scadență doar o parte din ele, altele ajung să acumuleze datorii de milioane de lei, în timp ce alte firme sunt executate silit imediat ce trece termenul-limită de plată a dărilor către bugetul consolidat. Șeful Fiscului regional a explicat de ce se încasează mai puțini bani decât sunt declarați la stat de către firme și cum a fost posibil să crească încasările de la un an la altul pe total regiune: „Cei care vor să rămână în piață și nu vor să aibă probleme mari cu Fiscul își plătesc impozitele, iar cei care au intrat în insolvență, în faliment, au creat și creează probleme pentru că ei produc datorii şi discrepanțe în piață“. Mircea Pârvulețu a mai spus că mari restanțe produc firmele intrate în insolvență care au activitate în continuare, ele declarând impozite, taxe și contribuții, dar achitând o mică parte din ele. „La firmele în insolvență se triplează sumele de recuperat de către Fisc, căci declară în continuare impozite și nu le plătesc. Așa se explică diferența între sumele declarate de firme, care sunt mai mari, și sumele plătite efectiv statului, care sunt mai mici. 90% din sumele declarate și neîncasate la termen provin de la firme în insolvență“, a precizat Mircea Pârvulețu. El a dat exemplu Oltchim Râmnicu Vâlcea și  RAAN (Regia Autonomă pentru Activități Nucleare) din Mehedinți, care au mii de angajați și declară contribuții uriașe și impozite aferente, dar nu le plătesc la stat, companiile fiind în insolvență. Însă statul vede partea bună a lucrurilor: este bine ca firmele intrate în insolvență să aibă activitate în continuare. „Este bine că astfel de firme, cum este RAAN, produc în continuare, pentru că, dacă nu ar mai produce în timp ce sunt în insolvență… Vă dați seama ce s-ar întâmpla cu Mehedințiul să se trezească brusc cu 2.000 de șomeri?!“, a mai spus șeful Fiscului regional.
Diferența între declarat și încasat derivă și din compensările între stat și firme (adică sumele de plată de către firme se compensează cu TVA pe care o are de restituit Fiscul către societățile respective). Desigur, există și firme care nu pot să își achite la termen impozitele, din cauză că încasează tardiv de la clienți facturile emise sau din pricina altor blocaje periodice care nu le permit să își achite dările la stat fix la termenele stabilite de lege. Pot exista și firme care nu achită intenționat impozitele la termenele scadente, direcționând resursele financiare către furnizori sau către alți creditori.
Dacă firmele din regiune plătesc sume tot mai mari către bugetul de stat, iar la nivel central, când se amestecă sumele în marele „coș“ numit bugetul de stat, deficitele se mențin sau se accentuează, atunci înseamnă că este o problemă cu cheltuielile bugetare, mult prea greu de acoperit de către economia reală.

Încasările Fiscului în regiunea Oltenia pe primele șase luni din anul 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013*

Județul         Încasări ian.-iun. 2014    Încasări ian.-iun. 2013
Dolj                      983,87 mil. lei                 895,41 mil. lei
Gorj                     391,38 mil. lei                 398,17 mil. lei
Mehedinți             229,33 mil. lei                 242,15 mil. lei
Olt                      383,83 mil. lei                 351,55 mil. lei
Vâlcea                451,99 mil. lei                 451,19 mil. lei
Total regiune       2.440,40 mil. lei               2.338,47 mil. lei
*Date furnizate de DGRFP Craiova

Sume declarate de firme la Fisc (de plată către stat) pe primele șase luni din 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013*

Județul             Declarat ian.-iun. 2014    Declarat ian.-iun. 2013
Dolj                    1.070,11 mil. lei                    970,24 mil. lei
Gorj                    398,15 mil. lei                      385,83 mil. lei
Mehedinți            271,16 mil. lei                      232,90 mil. lei
Olt                      418,72 mil. lei                     413,71 mil. lei
Vâlcea                509,95 mil. lei                     472,44 mil. lei
Total regiune        2.668,08 mil. lei                  2.475,12 mil. lei
*Date furnizate de DGRFP Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS