13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO afacere cu soluţii IT pentru agricultură

O afacere cu soluţii IT pentru agricultură

http://www.youtube.com/watch?v=mym636IBt2Q

Partenerii de afaceri în firma Vis Viridis Consult din Craiova au povestit, în emisiunea Economia Sudului, de ce au ales să trăiască şi să muncească în România. Prin intermediul soft-urilor create, ei încearcă reducerea birocraţiei şi o mai bună organizare a fermelor agricole. Tinerii sunt convinşi că şi reuşesc.

Josef Kalleder şi Robin Friedmann sunt doi tineri care s-au apucat de afaceri în Craiova, combinând IT-ul cu agricultura. Ei şi-au făcut o firmă în Craiova, Vis Viridis Consult, şi creează soluţii software pentru agricultură, care îi ajută pe fermieri să îşi organizeze mult mai bine plata arendei, în sistem automat, gestiunea utilajelor, mentenanţă şi altele. Cei doi tineri au explicat în emisiunea Economia Sudului de la alege tv care sunt nevoile fermierilor, cum poate fi organizată activitatea la o fermă cu ajutorul unor soluţii IT, dar şi care sunt motivele pentru care au rămas ei să investească în Craiova.
Robin Friedmann este fiul fermierului Andreas Friedmann, care lucrează pământurile din jurul comunei Întorsura de aproximativ 20 de ani. Robin Friedmann a activat 15 ani în Germania şi, deşi lucrase ca şi director de bancă acolo, el a decis să vină în România, unde l-a întâlnit pe Josef Kalleder, cu care a devenit partener de afaceri. Robin a explicat că a ales să se stabilească în România, pentru că a simţit că poate face ceva pentru agricultură, împreună cu tatăl său care lucrează 3.500 de hectare de teren la Întorsura. „Cel mai mult mi-au plăcut oamenii. Aici, în zona Craiovei, oamenii sunt foarte deschişi şi comunicativi. Când am spus în Germania că voi pleca în România, mi-au zis să am grijă, că românii sunt toţi hoţi. Dar sunt hoţi şi în Germania, şi în Ungaria, dar şi în Oltenia sau în România. Mi-am făcut repede prieteni aici, iar după câtva timp am aflat care sunt cu adevărat prietenii şi care nu sunt. Este ca şi acasă, în Germania“, a aratat Robin Friedmann.
În acelaşi timp, Josef Kalleder a mărturisit de ce a preferat să muncească şi să investească în Craiova: „În afară te duci pentru un salariu bun. În momentul în care eşti străin într-o companie străină (şi ştiu cum este, pentru că am făcut acest lucru în timpul studenţiei) nu ai foarte mult loc de inovaţie, nu poţi să îmbunătăţeşti lucrurile, nu ai loc să te exprimi, să aduci idei noi. Pe de altă parte, în România sunt atât de multe lucruri de îmbunătăţit, încât ai loc suficient să-ţi exprimi creativitatea“.

În Germania, un document se emite în zece minute

Birocraţia din România, nu doar în interiorul fermelor, cât mai ales între ferme şi instituţii, este vizibilă pentru cei care vin în ţară şi iau contact cu birocraţia de aici.
Robin Friedmann a spus că, pe vremea când lucra la o bancă din Germania, credea că acolo este birocraţie, dar după ce a văzut cum este în România, consideră că la nemţi este mult mai bine. „În Germania, un document se obţine de la o fermă în zece minute“, a spus Robin Friedmann, pe când în România timpul în care faci rost de un document este mult mai mare. Birocraţia este şi mai mare atunci când vine vorba despre schimbul de documente între instituţii şi firme. Josef Kalleder a menţionat cât de dificil este pentru un fermier să facă raportările la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi câtă birocraţie presupune sistemul prin care se fac raportările la ANAF, din cauza schimbărilor dese ale legislaţiei. Asta obligă firmele să-şi adapteze şi documentaţia la cerinţele legislative. El a precizat câteva dintre desele schimbări fiscale care au intervenit la ferme în ultimii ani: până în prezent, se depunea la Fisc o declaraţie trimestrială, dar acum se depune declaraţia 112, care este lunară; până nu demult, fermierul putea opta dacă reţine sau nu la sursă impozitul pe arendă, dar acum trebuie să reţină de la proprietarii de terenuri şi impozitul, precum şi contribuţa la sănătate, de 5,5%.
Cei doi parteneri de afaceri de la firma Vis Viridis au menţionat că acei clienţi care utilizează soft-urile lor pentru agricultură şi-au organizat plata arendei într-un timp cu până la 85% mai scurt decât de obicei.
Mai multe detalii ale poveştii celor doi întreprinzători care au ales Craiova puteţi afla urmărind emisiunea integrală, pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS