14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine aduce valuta în Dolj?

Cine aduce valuta în Dolj?

Industria deţine supremaţia exporturilor doljene. Peste 94% din exporturile efectuate în 2013 sunt produse industriale: mijloace de transport şi maşini şi echipamente electrice.

Exporturile de bunuri (FOB, adică exprimate în preţuri ce includ şi transportul), la nivelul judeţului Dolj, au fost în anul 2013 de 1,371 miliarde de euro, cu mult mai mari decât în anul precedent. Direcţia de Statistică Dolj susţine că exporturile din 2013 au fost cu 91,7% mai mari decât în anul 2012, respectiv cu 655 de milioane de euro.
Se observă că ponderea cea mai mare a valorii exporturilor în Dolj este deţinută de industrie, în timp ce din agricultură se exportă foarte puţin. „Exporturile situează judeţul Dolj pe locul al 12-lea pe ţară. Produsele industriale au reprezentat 94,8% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de numai 5,2%“, spune directoarea Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj, Carmen Dragomir, într-un comunicat de presă. Cu alte cuvinte, industriaşii sunt cei care au adus cea mai mare cantitate de valută în judeţ, evident, la nivelul companiilor lor.

Vehiculele, cel mai mare volum la export

Pe locul I ca pondere în totalul exporturilor se situează „Mijloacele de transport“, cu 54,9%, în creştere cu 78,3% faţă de anul 2012. Explicaţia este aceea că, în 2013, uzina Ford a produs şi a exportat un volum mai mare de vehicule B-Max decât în anul 2012, când a început producţia de masă la fabrica auto din Bănie.
Pe locul al doilea s-au situat exporturile de „Maşini, aparate şi echipamente electrice“, cu o pondere de 27,3% din totalul exporturilor, fiind mai mari cu 258 de milioane de euro (225,2%) decât în anul 2012. Aceasta a fost una dintre cele mai mari creşteri ale valorii exporturilor din total. Exporturile din secţiunea „Materii textile şi articole din acestea” ocupă locul al treilea pe judeţ, cu 6,2% din total exporturi. Acestea au scăzut cu 4,620 milioane de euro faţă de anul 2012, informează Statistica.
Cu toate aceste date, exporturile de bunuri la nivelul judeţului Dolj au deţinut 2,8% din valoarea exporturilor României. Pe parcursul anului 2013, au fost perioade în care Doljul urcase pe locul nouă pe ţară la acest indicator.
Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj ne mai comunică unde se duc bunurile exportate de companiile ce activează pe teritoriul judeţului. Astfel, mărfurile s-au îndreptat, în special, către Germania (20,7%), Marea Britanie (17,1%), Italia (15,4%), Franţa (8,3%), Spania (5,3%) şi Olanda (2,8%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS