5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGaranţii de stat pentru credite destinate IMM-urilor

Garanţii de stat pentru credite destinate IMM-urilor

Firmele pot accesa doar credite pentru capital de lucru şi trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de finanţator şi de OUG nr. 92/2013. Doar 20 de bănci s-au înscris în programul de garantare şi finanţare a IMM-urilor.

Firmele mici şi mijlocii care au nevoie de finanţare de la diverse bănci, pentru a-şi achita datoriile către furnizori sau pentru diverse plăţi curente ale companiei (inclusiv dările curente către Fisc) şi nu dispun de garanţii materiale pot apela la Fondul de Garantare. Pe 30 ianuarie s-a încheiat perioada în care finanţatorii care doresc să intre în acest program puteau să se înscrie.
Acum, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) din România anunţă că va semna convenții de garantare cu cele 20 de bănci înscrise în „Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii“, urmând, ca în cel mai scurt timp, asemenea credite să fie disponibile pentru antreprenori, informează Fondul printr-un comunicat de presă.
„Acest program oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru în valoare de maximum 5.000.000 de lei pe IMM, garantate de către FNGCIMM în proporţie de până 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, pe o perioadă de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu 12 luni. Garanția se va acorda la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit, cu o rată a dobânzii ROBOR plus maximum 3,5/an, iar prima de garantare datorată de către beneficiar este de 1,99%/an din valoarea garanției aprobate“, spun reprezentanţii FNGCIMM.
Firma care vrea să se împrumute şi să apeleze la garanţia Fondului trebuie să nu aibă datorii la stat, pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 92/2013 privind programul de susţinere a IMM-urilor prin finanţare şi garantare.

„70% dintre firmele care cer finanţare nu au garanţii“

Din experienţa celor care colaborează cu firmele private, garanţiile materiale pe care le cer băncile nu există în ograda IMM-urilor. „Din ceea ce am observat noi până acum, aproximativ 70% dintre IMM-urile care cer finanţare de la bănci nu dispun de garanţiile materiale necesare. Băncile solicită, în special, două aspecte care contează în acordarea unei linii de credit: garanţii şi rezultate financiare pozitive, adică firma să aibă profit operaţional“, a precizat, pentru GdS, Gheorghe Lăpădat, directorul filialei Craiova a FNGCIMM.
Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, dar nu pot fi utilizate pentru refinanţarea altor credite în derulare ale firmei beneficiare. IMM-urile au în continuare un apetit scăzut pentru creditele destinate investiţiilor, dar solicită credite destinate capitalului de lucru în vederea efectuării unor cheltuieli. 

Care sunt băncile de la care se pot lua credite garantate de Fond

Deşi în România sunt peste 40 de bănci, doar 20 şi-au manifestat intenţia de a semna convenţii cu Fondul. Finanţatorii cu care vor fi semnate convenţii de către Fondul de Garantare sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Intesa San Paulo Bank, Alpha Bank, Banca Comercială Română, Unicredit Ţiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Ate Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comercială Feroviară, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS