14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCASS obligatorie la veniturile din cedarea folosinţei bunurilor

CASS obligatorie la veniturile din cedarea folosinţei bunurilor

Anul 2013 a adus multe modificări în materie fiscală, unele dintre acestea având un impact major asupra unui număr mare de contribuabili. Un astfel de exemplu este reprezentat de modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/2013 în ceea ce priveşte persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor. Conform actului normativ, aceştia vor datora Contribuţii de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) obligatorii pentru aceste venituri începând cu 1 ianuarie 2014. Dar acest lucru nu va însemna că aceştia vor beneficia de servicii medicale suplimentare. Decizia a fost luată de guvern la presiunea Fondului Monetar Internaţional cu scopul, vizibil în ultima perioadă, de a aduna mai multe fonduri la bugetul de stat.
Cum îi va afecta această decizie pe contribuabili? Va avea această modificare legislativă un impact major în rândul investitorilor de pe piaţa imobiliară? Iată câteva elemente care trebuie dezbătute pentru a vedea impactul acestei decizii.
Aşa cum am spus şi mai sus, începând de anul viitor, conform noii reglementări, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei spaţiilor vor fi obligaţi să plătească 5,5% din banii încasaţi pentru CASS. Conform OUG nr. 88/2013, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale sau valoarea anuală a normei de venit raportată la cele 12 luni ale anului.

Baza de calcul

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Având în vedere că salariul minim brut pe economie este de 800 de lei, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă de minimum 44 de lei. În acelaşi timp, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. La un salariu mediu brut pe ţară, raportat la anul 2013 de 2.223 de lei lunar, plafonul anual maxim pentru plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din chirii ajunge la 11.115 lei. Contribuţia ar fi la nivelul unei sume de 611 lei pe lună. Din punctul nostru de vedere, baza de calcul propusă de Ministerul de Finanţe este destul de avantajoasă pentru contribuabilii care închiriază mai multe proprietăţi sau pentru cei care doresc să închirieze imobile scumpe. Aceştia nu vor plăti o contribuţie CASS mai mare de 611 lei pe lună, indiferent de suma încasată din chirii. Pe de altă parte, potrivit Ministerului de Finanţe, persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor nu datorează contribuţie de asigurări sociale la sistemul de pensii.
Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, care nu generează o persoană juridică, precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Termene de plată

Conform actului normativ, organul fiscal competent are obligaţia determinării, pe categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor, a venitului anual realizat, sumă de venituri nete anuale, în vederea aplicării prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate în cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligaţiilor fiscale anuale. Tot organului fiscal competent îi revine obligaţia recalculării bazei impozabile în vederea acordării deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi determinarea impozitului pe venit anual datorat.
Din acelaşi act normativ rezultă că acei contribuabili care obţin venituri din închiriere vor fi obligaţi să efectueze, în cursul anului, plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, în baza deciziei de impunere pentru plăţi anticipate, conform căreia plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.
În acelaşi timp, contribuabilii care obţin venituri din arendare, în regim de reţinere la sursă a impozitului, datorează contribuţie individuală de asigurări sociale de sănătate în cursul anului, plătitorii de venituri (arendaşii) având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.
O altă situaţie este cea a contribuabililor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi cinci camere inclusiv, stabilite pe bază de normă anuală de venit sau care optează pentru determinarea venitului în sistem real, precum şi pentru cei care închiriază în scop turistic, în cursul anului, un număr mai mare de cinci camere de închiriat în locuinţe proprietate personală, se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 iulie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv.
În plus, obligaţiile anuale de plată ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (regularizarea, respectiv stabilirea diferenţei de contribuţie de plată/de restituit) se determină pe baza declaraţiilor privind venitul realizat depuse de contribuabili până în data de 25 mai a anului următor celui de impunere, de organul fiscal competent, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul, prin decizie de impunere anuală.

Excepţii de la plata CASS pe veniturile din chirii

Din cele spuse până acum putem trage concluzia că nu vor avea obligaţie fiscală individuală de plată a CASS pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor persoanele care obţin venituri impozabile din:
Activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, care nu generează o persoană juridică, precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică;
Cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria celor din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie;
Închirierea în scop turistic a unui număr de camere situate în locuinţe proprietate personală, cuprins între una şi cinci camere inclusiv;
Închirierea în scop turistic a unui număr de camere situate în locuinţe proprietate personală, mai mare de cinci. De la data depăşirii numărului de cinci camere de închiriat şi până la sfârşitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizează în sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevăzute în categoria venituri din activităţi independente;
Închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de cinci camere de închiriat, sunt calificate ca venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină pe bază de normă de venit sau în sistem real şi se supun impunerii.

Exemple

Conform comunicatelor ANAF, 250.000 de persoane fizice au obţinut venituri din cedarea folosinţei bunurilor în anul 2012. Nu ne referim aici doar la veniturile din închirierea locuinţelor, ci şi la veniturile din închirierea terenurilor, dar şi a altor bunuri, cum ar fi spaţii comerciale, maşini, utilaje etc. Toţi aceştia vor fi nevoiţi să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Dar, haideţi să vedem cât înseamnă efectiv acest cost suplimentar pentru o locuinţă închiriată.

Exemplul 1

Pentru un apartament închiriat cu 150 euro lunar (aproximativ 675 lei), contribuţia CASS este de 44 de lei, dacă acesta este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia, venitul fiind sub nivelul salariului minim brut pe economie. Acest lucru înseamnă 528 de lei anual datoraţi bugetului asigurărilor sociale de sănătate (44 lei * 12).
Venitul brut anual din chirii = 150 euro * 4,5 lei/euro * 12 luni = 8.100 lei
Baza de calcul pentru impozit va fi formată din diferenţa dintre venitul brut anual şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut din care vom scădea şi contribuţia CASS determinată mai sus.
Venitul impozabil va fi egal cu 8100 – 0,25 * 8100 – 528 = 5.547 lei
Impozitul anual = 887 lei
De aici rezultă un total de plată de 1.415 lei.

Exemplul 2

O altă situaţie, poate mai des întâlnită, este cea a persoanei fizice angajate ce obţine un venit brut de 3.000 de lei şi venituri din chirii de 1.350 lei/lună (300 euro).
Venit brut lunar din chirii = 1.350 lei
Venit bază de calcul CASS  = 1.012 lei
De aici avem CASS datorată = 55,66
Venit impozabil final = 1.012 lei – 55,66 lei = 956,34 lei
Impozit final = 153 lei
Cost fiscal lunar = 208,7 lei din anul 2014, faţă de un cost de numai 162 lei în anul 2013.
Venit net final lunar = 1.141,34 lei
În cazul acestui exemplu, creşterea costului fiscal este de aproximativ 30%. Conform datelor furnizate de specialiştii imobiliari (de exemplu, imobiliare.net) numai în Bucureşti există aproximativ 80.000 de locuinţe închiriate, ceea ce, pentru o chirie medie de 300 de euro (asemenea exemplului de mai sus), ar presupune un câştig anual la bugetul asigurărilor sociale de sănătate de peste 12 milioane de euro. Valoarea este mult mai mare dacă ne gândim la suprafaţa întregii ţări. Dar, din punctul nostru de vedere, rezultatele obţinute pe hârtie ar putea fi diferite de cele înregistrate în realitate, deoarece, prin această decizie, numărul contribuabililor care vor omite declararea veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor va creşte simţitor.

Curierul contabilului –
dr. Florin Dobre, Secretar General IFA România /
dr. Radu Ciobanu, Biroul Fiscalitate CECCAR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS