14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul, penalizat pentru TVA nerambursat la termen

Statul, penalizat pentru TVA nerambursat la termen

Dacă statul nu v-a restituit TVA în termenul legal, aveţi dreptul să cereţi ca instituţia să vă plătească dobânzi penalizatoare după 45 de zile de la depunerea cererii. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a lăsat să se înţeleagă că dobânzile trebuie să curgă din momentul depunerii cererii. 

Codul Fiscal românesc prevede încă de anul trecut faptul că şi persoanele fizice şi juridice au dreptul să ceară de la stat dobânzi şi penalităţi pentru sumele neplătite la timp firmelor. Dobânzile ce ar trebui plătite de stat ar trebui să fie în acelaşi regim în care şi statul percepe şi calculează asemenea accesorii (dobânzi şi penalităţi de întârziere) firmelor care nu achită la timp banii în buget. Adică, Finanţele trebuie să plătească o dobândă de 0,04% pe fiecare zi de întârziere, la fel cum percepe Fiscul şi de la întreprinzătorii privaţi care nu plătesc la timp dările. Dar legiuitorul român a stabilit că va restitui TVA în termen de 45 de zile de la depunerea cererii de către contribuabil, iar abia după cele 45 de zile se pot plăti dobânzi din partea Fiscului către contribuabili, dacă acestora nu le-au fost restituite sumele din TVA cuvenite.
Acum contribuabilii pot cere plata dobânzilor şi mai devreme de 45 de zile, dar numai în instanţă, pentru că legislaţia românească încă nu este adaptată la jurisprudenţa Uniunii Europene. Potrivit capital.ro, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat în urmă cu câteva zile în ceea ce priveşte plata dobânzilor de stat către contribuabili. „Acest înalt for jurisdicţional european a decis că se încalcă principiile echivalenţei şi efectivităţii şi, în esenţă, contravine legislaţiei europene aplicabile ca unui contribuabil să îi fie limitată acordarea de dobânzi, prin calcularea acestora de la un moment ulterior depunerii cererii de restituire a debitului principal“, a spus avocatul Vlad Rădoi, pentru capital.ro. Cu alte cuvinte, decizia CJUE trebuie să fie transpusă şi în legislaţia românească, pentru a fi plătite dobânzi de către stat pentru sumele pe care le are de restituit firmelor sau persoanelor fizice. El mai susţine că sau decizia CJUE „se va regăsi implementată în legislaţia fiscală naţională sau fiecare contribuabil va fi nevoit să ceară concursul justiţiei pentru a-şi apăra acest drept consacrat prin jurisprudenţa CJUE“.

Sume enorme rambursate sub formă de TVA

Directorul executiv adjunct al Fiscului doljean, Mihai Antonescu, susţine că nu există prevedere în legislaţia românească pentru plata unor dobânzi înainte de termenul de 45 de zile dat de lege şi că doar în instanţă se pot soluţiona astfel de cereri.
Antonescu a mai spus că până la această dată nici o firmă nu a depus cerere pentru a le achita statul dobânzi pentru sumele neplătite la termen, conform Codului Fiscal: „DGFP Dolj rambursează TVA în termenul legal de 45 de zile de la depunerea cererii, timp în care se efectuează şi controlul, acolo unde se impune“. Pe primele patru luni ale anului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a rambursat TVA în sumă de 26 de milioane de lei, pentru circa 200 de agenţi economici. Altor zeci de agenţi economici li s-au respins cererile de rambursare ca nefondate.
Potrivit legii, companiile care solicită rambursarea de TVA de la stat sunt acelea care livrează mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene (livrările intracomunitare sunt scutite de TVA), dar au drept de deducere şi, ulterior, cer TVA-ul înapoi de la Finanţe. De asemenea, solicită rambursări de TVA fermierii şi alte firme din agricultură care sunt consideraţi „utilizatori finali“, pe şirul taxării inverse practicate temporar în România (ei sunt singurii din lanţ care înregistrează TVA şi îl cer de la stat înapoi).

Firmele cer restituirea TVA mai devreme de 45 de zile

Omul de afaceri Constantin Popeci, deţinătorul companiei exportatoare Popeci Utilaj Greu, declara recent pentru revista de afaceri Oltenia Business: „Exportatorii trebuie să recupereze TVA-ul mai repede. Ar trebui ca TVA-ul să ni se dea şi nouă în interval de 30 de zile, la fel cum suntem obligaţi să îl plătim la stat în 30 de zile de la încheierea lunii. Acelaşi lucru să fie şi pentru rambursarea de TVA“. Şi alte companii au precizat că statul trebuie să le plătească mai devreme TVA, pentru a se evita blocajele.
Există şi companii „fericite“, din punctul de vedere al rambursării TVA. Firmele care fac export spun că în ultima perioadă se rambursează TVA la termene mai scurte decât în trecut. Gianluca Mantovani, deţinătorul firmei Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat, spune că „înainte se plătea TVA cu întârziere. În urmă cu doi-trei ani erau termenele de trei-patru luni şi se rambursa cu întârziere TVA de la stat. Acum noi facem compensări şi nu mai avem nici o problemă“. O reprezentantă a firmei de confecţii Docara Conf, care lucrează în sistem lohn, a declarat pentru GdS: „În a doua lună de la depunerea cererii, de regulă, se restituie TVA de la Fisc. Dacă mai sunt întârzieri de câteva zile, acelea sunt destul de rar, dar, în general, se plătesc la termen sumele“. Directorul economic al Aeroportului Internaţional Craiova, Luminiţa Dascălu, a precizat că ştia că şi agenţii economici pot cere plata unor dobânzi de la stat, dar că „nu a fost nevoie până în acest moment. După ce se încheie raportul de control, TVA se rambursează în termenul legal. Când se va pune problema unor dobânzi din partea Fiscului, cu siguranţă le vom cere“.

Atenţie! Depuneţi cerere pentru ca statul să vă plătească dobânzi!

Dacă doriţi să obţineţi dobânzi de la stat pentru că nu v-a restituit anumite sume în termenul legal, trebuie să depuneţi şi o cerere la Finanţe în care să cereţi expres acest lucru. Chichiţa a fost introdusă special în legislaţie. În Dolj, potrivit Fiscului, până la această dată nu a depus nimeni vreo cerere de plată a dobânzilor pentru sumele care nu au fost achitate la timp contribuabililor. Fiscul susţine că nu sunt întârzieri la rambursarea TVA. Deci, pot depune cereri contribuabilii pentru plata unor dobânzi peste termenul de 45 de zile de plată existent în legislaţia fiscală. Dar cei care doresc să li se calculeze dobânzi din momentul în care li se aprobă rambursarea de TVA (în intervalul celor 45 de zile) nu se pot adresa decât instanţei, pentru că nu există prevederi legale care să reglementeze plata dobânzilor de către stat în acest interval.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS