14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSemnal pozitiv: exporturile au depăşit importurile în Oltenia

Semnal pozitiv: exporturile au depăşit importurile în Oltenia

Judeţul Olt deţine aproape jumătate din totalul exporturilor pe regiune realizate în 2012, depăşind un miliard de euro pe tot anul. Dacă ar fi să ne luăm numai după schimburile comerciale, cel mai sărac judeţ nu ar mai fi Mehedinţiul, ci Gorjul. Doljul rămâne fruntaş la importuri.

Oltenia a exportat anul trecut mărfuri în valoare de 2,4 miliarde de euro, în creştere faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate zilele trecute de către Direcţia Regională de Statistică Dolj. Exporturile firmelor din regiune sunt impresionante, având în vedere că sunt aproape de două ori mai mari decât importurile (de 1,8 miliarde de euro).
În ponderea pe judeţe, se poate observa că Oltul a luat un avans considerabil şi exportă jumătate din totalul mărfurilor care pleacă peste graniţă din Oltenia. „La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, exporturile de mărfuri au înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Olt – 1,18 miliarde de euro -, iar cea mai scăzută valoare, aproape 52 de milioane de euro, s-a înregistrat în judeţul Gorj“, a declarat directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, Mariana Tănase.
„În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Olt a avut o pondere de 48,8% în totalul exporturilor, fiind urmat de Dolj – 29,5%, Vâlcea – 13,6%, Mehedinţi – 6,0% şi Gorj, cu doar 2,1%“, a mai spus Maria Tănase.

Metalele comune au cea mai mare pondere la export

Cele mai exportate mărfuri sunt metalele comune, cel mai probabil aluminiul. Astfel, pe principalele secţiuni se remarcă grupa metalelor comune şi a articolelor din acestea, care participă cu 29,7% la totalul exportului din regiune; mijloace de transport – 22,6%; materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea – 17,4%; maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile – 9,5%; materii textile şi articole din acestea – 8,2%; produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe – 3,7%. Alte secţiuni contribuie cu 8,9% la realizarea exporturilor.

Importuri mai mari în Dolj

Dacă, la exporturi, Oltul este pe primul loc pe regiune, în cazul importurilor, Doljul deţine „supremaţia“. „Importurile de mărfuri la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au înregistrat cea mai ridicată valoare, 764 de milioane de euro, în judeţul Dolj, iar cea mai scăzută valoare, 55 de milioane de euro, s-a înregistrat în judeţul Gorj“, mai spune Statistica. Importurile derulate în anul 2012, la nivelul Olteniei, au totalizat 1,8 miliarde de euro, fiind realizate cu preponderenţă în judeţele Dolj (42,3%), Olt (34,9%) şi Vâlcea (14,5%). În perioada analizată, judeţul Mehedinţi a derulat importuri în valoare de doar 5,3% din totalul pe regiune, iar judeţul Gorj, în procent de numai 3,0%.
Ca şi pondere, mărfurile cele mai importate, în funcţie de valoare, sunt din domenii precum (aşa cum au fost ele stabilite de Statistică): maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile (24,9%), metale comune şi articole din acestea (14,8%), mijloace de transport (13,2%), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (12,5%), materii textile şi articole din acestea (9,7%) şi produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (7,9%) şi altele.

Balanţă comercială pozitivă în Oltenia

Anul trecut, balanţa comercială a înregistrat un excedent în valoare de 754 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă că, în 2012, exporturile au depăşit importurile. Direcţia Regională de Statistică Dolj a menţionat că balanţa comercială a înregistrat un sold pozitiv în toate judeţele regiunii, cel mai mare fiind în Olt, unde exporturile au fost considerabil mai mari decât importurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS