11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţă de legume la ştrand

Piaţă de legume la ştrand

Legumicultorii din Desa, judeţul Dolj, îşi vând marfa într-o piaţă angro improvizată într-un ştrand, chiar lângă pereţii unui bazin de înot în care consiliul local a pompat bani timp de nouă ani

Ştrandul în curtea căruia este piaţa de legume a fost construit la iniţiativa fostului  primar, Petre Dorobanţu, care a „simţit“ că localnicii de pe malul Dunării ar avea nevoie de un alt loc de scăldat, amenajat chiar la intrarea în Desa. „A fost primul mare proiect al meu. Un loc de plajă cu cafe-bar, amenajat în special pentru tineri“, a spus fostul edil. Acesta a insistat asupra investiţiei timp de nouă ani. În 2010, au fost făcute primele probe. Bazinul a fost umplut cu apă pentru câteva zile, timp în care s-au şi înecat corăbiile iniţiatorilor, care au abandonat proiectul pe motiv că… nu mai sunt bani pentru duşuri.
Un an mai târziu, aleşii locali au hotărât să dea o utilitate locului, aşa că au găsit de cuviinţă să aducă aici localnicii, dar nu ca să se scalde, ci pentru a-şi vinde legumele produse în solarii sau la câmp. „Iniţal, piaţa de legume era în centrul comunei, unde veneau cumpărători din toate judeţele şi se aglomera traficul. Pentru a-l descongestiona, în urmă cu trei ani am decis să îi mutăm pe producători lângă bazinul de înot“, a explicat fostul edil. Aşa că lângă bazin s-au instalat robinete cu apă curentă, toalete, şi aici se adună comercianţii din toate colţurile ţării pentru a cumpăra legumele localnicilor.

Bani aruncaţi
pe apa sâmbetei

În bazin nu a făcut baie nici un localnic. În el se strânge doar apă de ploaie, în care  plutesc zeci de sticle de plastic, iar construcţia a început să se deterioreze.
Proiectul este acum definitiv abandonat de autorităţile locale. Actualul primar al comunei, Iulian Bâlteanu, spune răspicat: „Bazinul nu va mai funcţiona niciodată pentru că e o groapă de înecat copii. Ce, ai curaj să bagi copilul acolo?! Are cinci metri adâncime. E o groapă în care să băgăm poate legumele la murat, că nu îi mai putem schimba destinaţia“.
În „groapa“ respectivă s-au scurs însă bani din bugetul statului. Proiectul a fost iniţial de 140.000 de lei, dar în cei nouă ani suma a crescut. Pe această temă se vehiculează diverse variante. Cei mai mulţi spun că s-au investit 600.000 de lei, în cei nouă ani de lucrări fiind organizate şi două licitaţii. Fostul edil neagă ce spune gura satului, dar nici nu îşi aduce aminte exact costurile. „Nu mai ştiu cât a fost, că e demult“, a spus Petre Dorobanţu.
Cheltuielile făcute cu ştrandul au fost verificate şi de Curtea de Conturi, dar angajaţii Primăriei Desa nu mai ştiu exact ce s-a scris în raportul pe care l-au rătăcit printre alte hârtii. Aleşii locali sunt de părere acum că singurii care ar putea salva investiţia ar fi nişte investitori dispuşi să plătească o sumă mare pentru a obţine autorizaţii de funcţionare. De la buget nu mai vin bani. Despre răspunderea pentru cheltuirea banului public nu pomeneşte nimeni nimic. Actualul primar spune că „investiţia nu s-a finalizat pentru că statul nu a dat banii necesari“…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS