10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul a privatizat companiile de stat, nu FMI

Guvernul a privatizat companiile de stat, nu FMI

FMI nu a impus metoda de privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni la companiile importante de stat, cum ar fi Transelectrica, Transgaz sau CFR Marfă, această soluţie fiind o opţiunea a Guvernului României, susţin reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), precizează NewsIn.
„Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România nu este de acord cu angajamentele de privatizare asumate de Guvern, prin vânzarea de pachete de acţiuni ale unor companii de importanţă şi deţinătoare de monopoluri naturale, aşa cum este cazul Transelectrica, Transgaz etc. AOAR a solicitat şi revine public cu cererea de a se proceda la privatizări prin creşterea capitalului companiilor vizate, prin emiterea de acţiuni noi, sprijinind în acest fel strategia investiţională a acestor companii. Conform discuţiilor informale avute de reprezentanţii AOAR cu delegaţia FMI din România, a rezultat ca nu a fost impusă metoda de privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni, soluţia de privatizare fiind o opţiune a Guvernului Romaniei”, se arată în comunicatul transmis astăzi de asociaţie.
Totodată, AOAR se declară public împotriva privatizarii companiei CFR Marfă prin vânzarea pachetului de acţiuni, precizând că, la 30 ianuarie 2013, Comisia Europeană a aprobat „un compromis” care permite unor ţări ca Germania şi Franţa să menţină holdingurile feroviare (infrastructura căilor ferate, transport pasageri şi transport marfă) chiar şi dupa anul 2019. „Acest compromis atestă încă o dată, după acorduri CE privind «a treia cale», excepţia de la acordul valabil la nivel UE privind piaţa unică energetică. Acest acord care exceptează aceleaşi două ţări procesului de «unbundling» impus Romaniei în sectorul energetic arată că în continuare la nivelul UE unele măsuri se aplică discriminatoriu doar ţărilor care au redusă capacitatei de lobby la nivelul CE“, precizează reprezentanţii AOAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS